Szerző: Koi Tamás

2016. június 7. 13:30

Gyenge eredmény a hatóság frekvenciaárverésén

Bár a hírközlési ügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elégedett az eredménnyel, minden szempontból sikerülhetett volna jobban a 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv szabad, illetve felszabaduló blokkjaira tavasszal kiírt frekvenciaárverés. Nyert a Vodafone és a DIGI, de kérdéses, hogy ez mekkora piacélénkítést eredményez.

Kihirdette a 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv szabad, illetve felszabaduló blokkjaira tavasszal kiírt frekvenciaárverés eredményét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely a mai eredményhirdető sajtótájékoztatón igyekezett hangsúlyozni, hogy a most elnyert frekvenciák használatba vétele hozzájárul a mobil szélessávú lefedettség és a kapacitás növeléséhez. Jelzésértékű lehet ugyanakkor, hogy a piacvezető Magyar Telekom és a második számú piaci szereplőnek számító Telenor Magyarország nem kért a meghirdetett frekvenciákból (a Telekom ráadásul úgy, hogy korábban használta ezt a sávot), a feltörekvő negyedik szereplőnek tekintett DIGI-nek viszont még jól jöhet a most elnyert kapacitás.

Parlagon maradt

A tavasszal meghirdetett frekvenciasáv a nagy adatátvitelt igénylő szélessávú mobilszolgáltatásokra és olyan vezeték nélküli felhordó hálózatok kiépítésére alkalmasak, amelyek megteremtik az egyes hozzáférési pontok és a használók rendszerei közötti kapcsolatot. Ezen kívül állandó helyű hozzáférési hálózatok kiépítése is lehetséges a sávban (fontos szempont, hogy a hatóság technológiasemleges felhasználásra hirdette meg az árverést). Az értékesítésre meghirdetett 3400–3800 MHz sáv alsó felében (3400–3600 MHz) idén június végén járnak le a 2001-ben 15 évre elnyert frekvenciahasználati jogosultságok, a sáv felső része (3600–3800 MHz) most nyílik meg először az érdeklődők számára.

Az idén április 11-én kiírt árverési eljárásban két jelentkező volt, mindkét beadott ajánlat megfelelt a formai és tartalmi követelményeknek. A tartalmi értékelés alapján a 3400–3600 MHz-es, ún. FDD-sávban a Vodafone Magyarország Zrt. 2×30 MHz – 6 alapblokk – hasznosítási jogát szerezte meg 648,6 millió forintért, míg a 3600–3800 MHz-es, ún. TDD frekvenciasávban a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. 4 alapblokk – 20 MHz – frekvenciahasználati jogosultságáért adott közel 248 millió forintot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezzel az állam rövidtávon összesen 896 millió forintos bevételhez juthat, ami a hatóság álláspontja szerint egyértelmű siker, jóllehet a licitre kínált teljes spektrummennyiség negyede sem fogyott el. Szintén beszédes, hogy az aukción valójában egyáltalán nem volt licitálás, a két induló szolgáltató ugyanis más-más sávokra pályázott, így a Vodafone gyakorlatilag kikiáltási áron vitte el a frekvenciahasználati jogot, míg a DIGI minimális mértékben a kikiáltási ár felett fizethet az elnyert frekvenciákért.

Túl drága, túl korán

A HWSW által megkérdezett iparági bennfentesek szerint az NMHH árverése több okból vezethetett erre az eredményre. A gyér érdeklődést kiválthatta többek között, hogy a legnagyobb piaci szereplők 2014-ben egyszer már jelentős összegeket fizettek frekvencialicencekért, másrészt a spektrum használati díja számottevően megnőtt idén, így együtt pedig már nem volt vonzó a mobilcégeknek az újabb beruházás. Ugyanezen szakértők szerint a hatóság alighanem túl korán írta ki az aukciót (csakugyan kevés európai példából meríthettek a szakemberek), így akár két-három évvel később, amikor a piac érettebb, felkészültebb lesz ennek a sávnak a használatára, nagyobb sikert arathatott volna az árverés.

A most lezárult aukció így főleg a DIGI számára bírhat komoly jelentőséggel: a mobilpiaci szerepvállalását 2014-ben megalapozó társaság az eljárásnak köszönhetően megháromszorozta a rendelkezésére álló spektrum mennyiségét. Amint azt Ryszka Sambor, a DIGI ügyvezetője az eredményhirdetésen elmondta, a cég a bázisállomások, valamint a terminálok (azaz az ügyfeleknél lévő végberendezések) közti kommunikációra egyaránt felhasználja majd az elnyert frekvenciákat.

A cég ugyanakkor továbbra sem árulta el, hogy a rendelkezésére álló spektrumot ténylegesen mikor veszi használatba, azaz mikor várható a DIGI saját mobilszolgáltatásának indulása. Az ügyvezető mindössze annyit mondott el a sajtónak, hogy a hálózat már épül, jelenleg mintegy 200 bázisállomás fejlesztése zajlik, ennél azonban jóval többre lesz szüksége a cégnek ahhoz, hogy partnerszolgáltató nélkül országos lefedettségű mobilszolgáltatást tudjon kínálni.

Négy év múlva veletek, ugyanitt

Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a most elnyert 60 MHz-nyi FDD blokkal a szolgáltató a legnagyobb spektrumkészlettel rendelkezik (érdekesség, hogy a frekvenciamennyiség fordítottan arányos az előfizetőszámmal), és bár azonnali előnyökkel ez nem feltétlenül szolgál, már rövid távon hasznosíthatja a spektrumot a cég. Erre az egyik kézenfekvő terep a most indult üzleti vezetékes szolgáltatások backendje lehet.

A szolgáltatóknak egyébként két évük van mostantól, hogy kikérjék a rádióengedélyt az elnyert frekvenciákra, és legkésőbb négy éven belül meg kell kezdeniük a szolgáltatást ebben a sávban. Nagyjából ugyanekkorra várható a hatóság újabb frekvenciaértékesítési eljárása is, melyben egyebek mellett a most szabadon maradt mintegy 280 MHz-nyi spektrumot várhatóan újra megpróbálják árverésre bocsátani vagy megpályáztatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról