Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 6. 11:45

Távozik a Nest éléről az iPod atyja

Tony Fadell távozik a Nest vezérigazgatói pozíciójából, helyét, illetve a cég következő kétéves ütemtervét Marwan Fawaznak, a Motorola Home egykori vezetőjének adja át.

Elhagyja a süllyedő hajót a Nest alapító-vezérigazgatója, Tony Fadell bejelentette távozását az elmúlt hónapokban nagyrészt negatív visszhangot kiváltó vállalat éléről. Az iPod-atya által létrehozott, okostermosztátjáról ismertté vált cég mostanra látványosan elveszítette kezdeti lendületét: miközben az IoT-piac rohamosan növekszik, a cégnek mindössze egyetlen saját új termékkategóriával, a Nest Protect okosfüstjelzővel sikerült bővítenie palettáját, de annak népszerűsége jelentősen elmaradt a várakozásoktól.

A vállalat a későbbiekben több felvásárlással is próbálkozott, bekebelezte a Dropcamet, illetve az okosotthonokba szánt központi egységet fejlesztő Revolvot is - utóbbi termékét aztán néhány hónapja botrányos körülmények között nyugdíjazta, ami szintén nem használt a cég hírnevének. A 2014 óta a Google, illetve mára az Alphabet tulajdonában lévő Nestet Fadell a következő két évre kidolgozott ütemtervvel hagyja ott - igaz nem teljesen, a későbbiekben a leköszönő vezető külső tanácsadóként segíti majd a munkát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Fadell helyét a vezérigazgatói székben Marwan Fawaz veszi át, aki többek között a Motorola Home élén is dolgozott (ugyancsak a Google kötelékében), igaz ott még nem az okosotthon-kiegészítők, sokkal inkább a modemek és set-top boxok voltak fókuszban. A Google mindenesetre kifejezetten bizakodó az új vezető kapcsán, aki a kezdeti időszakban Fadell-lel egyeztetve, több lépcsőben veszi át a kormánykereket.

A volt vezető távozását bejelentő blogposztjában kiállt a Nesttel kapcsolatos döntései mellett, azt viszont egyelőre nem tudni, Fawaz mennyire osztja Fadell vízióját a cég rövidtávú jövőjével, illetve fentebb említett, következő két évre vonatkozó stratégiával kapcsolatban. Noha a cég háza táján eddig hallgattak róla, Tony Fadell távozása egy ideje eldöntött volt, a vezetőcsere előkészültei már tavaly év végén megkezdődtek. Fadell tehát tanácsadói pozícióban továbbra is megmarad az Alphabetnél, ahol "további iparágakkal" kapcsolatos kezdeményezéseken dolgozik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról