Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 3. 10:02

Jöhet a Thunderbolt következő hulláma?

Megfelelőnek tartja a Thunderbolt 3 terjedését az Intel, rendezvényén a csatoló elmúlt egy évben elért eredményeit taglalta a vállalat. Az Intel szerint az alapok már megfelelőek a terjedés felgyorsulásához, ami az idei év második felében indulhat meg.

A Thunderbolt 3 terjedéséről és jövőjéről beszélt tegnapi computexes előadásán az Intel. A vállalat elégedett a csatoló térnyerésével, mely az előzetes elvárásoknak megfelelően halad, az Intel szerint így már biztosan nem juthat az előző két generáció sanyarú sorsára a harmadik verzió.

Terjed, de még nem úgy mint a villám

A tavaly június eleji bejelentés óta nagyjából 60 különféle PC került forgalomba Thunderbolt 3 csatolóval, melyekbe a hagyományos notebookok mellett a 2-in-1 gépek, a mini-PC-k, illetve a hagyományos asztali gépek is beletartoznak. A csatlakoztatható eszközök már nem teljesítettek ilyen jól, mindössze valamivel több mint 20 termék látott napvilágot, ugyanakkor az Intel szerint jelenleg összesen 65 különféle eszköz áll fejlesztés alatt a gyártók műhelyeiben, amibe többek között dokkolók, külső tárolók, illetve Thunderbolt adapterek tartoznak. Utóbbival Thunderbolt 3-ra köthetőek a korábbi két, nem túl sikeres szabványt támogató eszközök.

A legnagyobb érdeklődés láthatóan a különféle dokkolós megoldásokat övezi. Az Intel szerint a Tunderbolt 3-nak minden esélye megvan a mechanikus notebook dokkolók nyugdíjazására, a szabványos megoldással pedig jelentősen nőhet az adott géphez csatlakoztatható különféle termékek választéka. A külső VGA-s házakból elsősorban ugyancsak a mobil gépek profitálhatnak, segítségükkel szinte bármilyen a szabványt támogató hordozható géphez bármilyen VGA csatlakoztatható.

Szög a desktop PC-k koporsójába

Utóbbival az asztali PC-k egyik nagy előnye válhat köddé, ugyanis így már akár egy tablet és egy csúcskategóriás grafikus kártya házasítása előtt sem lesz akadály, például a napokban bemutatott Asus Transformer 3 Pro erre épp alkalmas lehet. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi szükség lehet izmos VGA-ra egy tabletnél. Az Intel szerint a választ a VR-szemüvegek jelenthetik, ezekhez ugyanis így a jövőben már nem lesz szükség külön asztali PC-re, mindez pedig egyben azt is jelenti, hogy elsősorban a különféle mobil gépek húzhatják meg a Thunderbolt 3-at.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ezek mellett ugyanakkor még az olykor mindössze tenyérnyi mini-PC-k (pl. NUC) is sokat profitálhatnak a csatolóból, melyek ma már az izmos VGA-t leszámítva jóformán mindennel rendelkeznek amire a felhasználók többségének szüksége lehet.

Az Intel arra számít, hogy a Skylake utódjaként érkező Kaby Lake processzorok jókora lökést adhatnak a csatoló terjedésének, a vállalat szerint az új generációval duplázódhat a Thunderbolt 3-mal szerelt kliensek száma. A cég arról egyelőre nem beszélt, hogy ezt mire alapozza, de elképzelhető, hogy az újabb generációs lapkakészletek, vagy azok egy része már integráltan tartalmazni fogja a Thunderbolt 3-hoz szükséges vezérlőt, ami a gyártók számára egyszerűbbé és olcsóbbá tenné az implementációt. De az is lehet, hogy a cég az árazási modellt finomhangolja majd, és a Kaby Lake chipcsomag mellé olcsóbban jár majd a Thunderbolt-vezérlő.

Mindez pedig tovább katalizálhatja a termékek fejlesztését és gyártását, ami nem utolsó sorban a költségekre is jó hatással lenne. A méretgazdaságosság jegyében például lejjebb mehet a Thunderbolt 3-hoz szükséges kábelek ára, illetve még olcsóbban kerülhetnek piacra a szabványt támogató eszközök, ami tovább gyorsíthatná a csatoló térnyerését. Ugyancsak utóbbihoz nyit egy tajvani validációs központot az Intel, így a nagy többségben itt tervezett és gyártott eszközök tesztelése helyben megtörténhet.

A terjedést a vezérlő árának csökkenése is jótékonyan segíti majd. Ma egyetlen, a Thunderbolt 3 támogatásához szükséges Alpine Ridge chipet 8 dollárért kínál az Intel, ami nagyobb mennyiségben 5 dollárra csökkenthető. Ehhez mérten egy ASMedia USB 3.1-as vezérlő 3 dollárt kóstál, a különbség tehát (már) nem horribilis, várhatóan idővel pedig még tovább csökkenhet a vezérlők ára.

A tyúk és a tojás

A nagyobb gyártók közül a Gigabyte jelenleg hét különféle Thunderbolt 3-as eszköz fejlesztésén dolgozik. Ezek között komplex hub, VGA-s dokkoló, M.2 SSD-s külső ház, illetve 10 gigabites hálózati vezérlő is található. A vállalat szakembere a HWSW kérdésére elmondta, hogy a fejlesztésekkel a kliens oldali támogatás megfelelő szintű elterjedésére vártak, ami nagyjából mostanra jutott megfelelő szintre.

A cég jövőben megjelenő termékei közül a GP-TBT3 Box lehet az egyik legérdekesebb, melyre jóformán az összes jelenleg használatban lévő port rákerült, 12 darab USB mellett HDMI, DisplayPort, gigabites Ethernet, kártyaolvasó, valamint három M.2 slot is bekerült a dobozba. Utóbbiakba SSD, Wi-Fi kártya, vagy akár hardveres (H.264) kódoló is helyezhető.

A HWSW Computex tudósítását a hálózati tárolókat forgalmazó QNAP Systems támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról