:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 1. 13:55

Robbantja a középkategóriát az új Radeon

Régóta esedékes tartozásait rendezte az AMD. A vállalat mai sajtórendezvényén bemutatkozott az első új generációs Radeon, elrajtolt a Bristol Ridge, illetve tiszteletét tette a Zen asztali CPU is.

A Computex kiállítás körüli felhajtást meglovagolva mutatta be legújabb termékeit az AMD, köztük az első, Polaris-alapú videokártyáját. A középkategória felső részét célzó Radeon RX 480 kedvező, 200 dolláros áron kerül majd piacra, teljesítménye pedig a VR szemüvegek hardverigényét is kielégíti. Az új VGA mellet a Bristol Ridge processzorok mobil verziói is elrajtoltak, illetve először mutatta meg magát a Zen CPU.

A sajtóesemény az új Radeon kártyával nyitott, mely az AMD első 14 nanométeres GPU-jára épül. A vállalat az aktuális őrületnek eleget téve VR köntösbe csomagolta a bejelentést, az AMD grafikai részlegét vezető Raja Koduri a legolcsóbb, HTC Vive és Oculus Rift meghajtására tökéletesen alkalmas terméknek titulálta a bemutatott Radeon RX 480-at, amivel jelentősen csökkenthető a VR-képes PC-k összeállítási költsége, így pedig szélesebb vásárlóréteg számára válhat elérhetővé a virtuális valóság. Eddig legalább 300-350 dollárt kellett fizetni egy a VR-hez megfelelő teljesítményre képes kártyáért, mely számítási teljesítményt az új Radeonnal mindössze 200 dollárért kínálja a vállalat.

Ezért cserébe egy 5 TFLOPS-nál (valamivel) nagyobb tempóra képes terméket kaphatunk (majd), ami Radeon R9 390(X) körüli megjelenítési sebességet sejtet. Ezt 2304 darab, a GCN mikroarchitektúra negyedik iterációjára épülő végrehajtóegység biztosítja a 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő GPU-ban, melyek maximális órajele 1,08 GHz (feletti).

Utóbbi érték ma már inkább alacsonynak számít, ezt a frekvenciát az előző, még 28 nanométeres grafikus processzorok is tudták, az Nvidia legutóbb bemutatott megoldása pedig ennél lényegesen magasabb órajeleket kapott. A GPU 256 bites memóriavezérlőjéhez 4 vagy 8 gigabájt GDDR5 memória társulhat, ezen a téren tehát nincs újítás, viszont a kijelzőcsatoló oldalán megjelent a DisplayPort 1.3 és 1.4 támogatás, illetve a HDMI 2.0 is.

A kártya TDP-jére 150 wattos értéket adott meg az AMD, ami az 5 TFLOPS-ot, az új mikroarchitektúrát, valamint gyártástechnológiát is figyelembe véve egyáltalán nem hangzik olyan jónak. Ezt a teljesítményt a GeForce GTX 980 165 wattal produkálta, a néhány hete megjelent GTX 1070 pedig hasonló keretből 6,5 TFLOPS-os értéket hozott ki. Így tehát az előrelépés legfeljebb az AMD korábbi termékeihez mérten számíthat nagynak, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ezek csak nyers számok, a valós képhez mindenképpen meg kell várni a teszteket. Ez legkorábban valamikor június végén lesz esedékes, ugyanis a Radeon RX 480 csak közel egy hónap múlva, június 29-én kerül fel a boltok polcaira.

Új mobil processzorok

A Bristol Ridge kódnevű termékek személyében egy ugyancsak régóta várt terméket indított útnak az AMD, melyről április elején már tartott egy beharangozót a vállalat. Az AMD nevezéktanában csak "APU-ként" emlegetett, grafikus egységgel szerelt processzorok hetedik generációja gyakorlatilag a Carrizo ráncfelvarrása, a mérnökök a tavaly bemutatott Carrizót csiszolták tovább. A tervezők elsősorban energiagazdálkodásán javítottak, melynek hatására nagyjából 15 százalékkal magasabb teljesítményt tudtak kicsikarni a régi dizájnból, az új modellek magasabb üzemi frekvencián működhetnek.

Ezt kiegészítve a Bristol Ridge már a DDR4-es memóriákat támogatását is megkapta, ugyanakkor komolyabb fejlesztést ez sem igényelt, hisz a Carrizo (akárcsak a Skylake) már úgynevezett kombó memóriavezérlővel mutatkozott be, azaz fel volt készítve a legújabb DDR szabvány támogatására is, mely képességet csak most, ebben a termékcsaládban aktiválja az AMD. A DDR4 nyújtotta magasabb sávszélesség elsősorban az integrált GPU-nak tesz jót, a grafikus processzorok jellemzően nagy étvággyal fogyasztják ezt. Ez, illetve a magasabb üzemi órajel nyújtotta plusz 18-23 százalékos előrelépést jelent grafikus megjelenítésben az azonos fogyasztással rendelkező Carrizo modellhez viszonyítva. Pusztán a CPU-magok teljesítményét tekintve 5-12 százalékos előrelépést mutatnak az AMD saját mérései.

A lapkák FX, A12, illetve A10 típusjelzéssel kerülnek forgalomba, 15 és 35 wattos TDP értékkel - értelemszerűen a hordozható gépeket célozva. A fejlesztésből egy olcsó, Stoney Ridge kódnevű variáns is készült, ami a Bristol Ridge helyenként megnyirbált, kevesebb CPU maggal és GPU-s végrehajtóval rendelkező kiadásának tekinthető. Ezek A9, A6, valamint E2 jelzéssel kerülnek piacra, a Pentium, valamint Celeron processzorok riválisaiként. A Bristol és Stoney Ridge processzorokra az Acer mellett az Asus, a Dell, a HP, valamint a Lenovo is épít notebookokat.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A processzorok asztali verziójáról nem esett szó a rendezvényen. Ezek megjelenése az AM4-es foglalattal, illetve egy vadiúj lapkakészlettel lenne esedékes, ami a korábbi nem hivatalos információk alapján eddig ismeretlen okból csúszik.

Zen, Zen és Zen

Az előadás legvégén a Zen fedőnevű CPU-s fejlesztést is előhúzták a kalapból. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Lisa Su megerősítette, hogy a nulláról, a Bulldozer-örökség kidobásával fejlesztett processzormag gyártási előkészítése a tervek szerint halad, a számítási teljesítmény pedig az elvárt szintet produkálja. Előbbit bizonyítva a szakember egy működő darabot is bemutatott, mely egy animációt renderelt. A cég vezetője elmondta, a hogy a kiemelt partnerek megkapták a mintapéldányokat, így optimális esetben még az idei év végén piacra kerülhetnek az asztali modellek.

A pontosabb piaci megjelenést firtató kérdésre először egy széles mosollyal reagált az elnök-vezérigazgató, valószínűleg még az AMD-n belül sincs meg a pontos dátum, hisz a partnerek visszajelzésén sok múlhat még. Amennyiben egy nem várt hibára bukkannak, az akár hónapokkal is csúsztathatja a megjelenést, mindez pedig igen rosszul érintené a pénzügyi problémákkal küszködő vállalatot, mely egyértelműen a megváltót látja a Zenben.

A HWSW Computex tudósítását a hálózati tárolókat forgalmazó QNAP Systems támogatja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.