Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 31. 13:34

Intel: az IoT rúghatja be a cég új aranykorát

Több IoT-eszköz, több szerver - gondolta az Intel vezetése, és belekezdett a következő ipari forradalom kirobbantásába. A cégnek igaza van, minél gyorsabban ér el áttörést az IoT, annál gyorsabban ugrik meg a szerveres termékek iránti kereslet.

Aktuális terveiről, illetve ahhoz szorosan kapcsolódó termékeiről beszélt mai keynote-ján az Intel. A Computexen megtartott prezentáció kirajzolódott a vállalat következő, nagyjából 4-5 évre szóló stratégiája, ami egy ördögi kört rajzolhat le. Az Intel minél több internethez csatlakoztatott eszközt (IoT, connected, stb.) szeretne értékesíteni, melyek megágyaznának a többi, jellemzően nagyobb profittal kecsegtető adatközpontos és adatkommunikációs fejlesztéseknek.

A vállalat elképzelése szerint ehhez az alapot a különféle IoT-s eszközök szolgáltatják majd, melyekből egyre többet szeretne értékesíteni az Intel. A cég ilyen irányú tervei nem új keletűek, már egy ideje az Intel fókuszában vannak ezek a termékek, a mai prezentáció alapján pedig csak még nagyobb figyelmet kaphatnak az IoT-s fejlesztések.

A kábelmodemekben is terjeszkedne az Intel

Ezt alátámasztandó több terméket is (be)mutatott az Intel. Az első ilyen az otthoni connected eszközök internetes forgalmának lebonyolítását segíti, ugyanis az AnyWAN GRX750 lapkát az otthoni átjárókhoz (~internetes modem) tervezte a vállalat. A rendszerchip két 64 bites Atom processzormagot tartalmaz, melyek maximális órajele 2,5 GHz. E mellett egy 10G-s csomagprocesszort is magában foglal a chip, mely támogatja az optikai, DSL, G.fast, illetve a 4G/5G WAN kapcsolatokat is. A lapka kisebb meglepetésre már 14 nanométeren készül, amivel a vállalat valószínűleg a gyártástechnológia méretgazdaságosságán próbál javítani. Az Intel elmondta, hogy a legtöbb nagy OEM és ODM már rendelt a rendszerlapkákból, köztük az Arris, Belkin, Netgear és a Zyxel is.

A vállalat e mellé (is) kínálja legújabb, ötödik generációs Wi-Fi vezérlőjét. Az XWAY WAV500 802.11ac MU-MIMO-képes, CPU- és memóriaigénye rendkívül alacsony, eközben pedig egy időben akár 100 eszközzel is elboldogulhat 1 Gbps feletti adatforgalom mellett. A vállalat arra számít, hogy a következő három évben egy milliárd internetes átjáró talál majd gazdára, amiből legújabb chipjeivel minél nagyobb szeletet szeretne kihasítani ezek piacából.

Platform drónokhoz, okosító autókba

Az Intel nagy vonalakban saját komplett drónos platformjáról is beszél, mely processzor mellett rádiós egységet és NAND chipeket is tartalmaz, ugyanakkor ezek pontos típusát egyelőre nem részletezte a vállalat. A rendszer a RealSense képfeldolgozó technológiát is támogatja, amivel a drón már automatikusan kikerülhet bizonyos térbeli akadályokat (például fákat), ez pedig nagyban javíthatja az önvezető képességet.

A vállalat a levegő mellett a közutakat sem szeretné szem elől téveszteni, ezért a tajvani érdekeltségű Chunghwa Telecom mobilszolgáltató és a SanJet Technology kooperációjával egy bármilyen újabb gépjárműbe beépíthető telematikai eszközt fejlesztett ki, melyben egy Atom x3 (korábbi nevén SoFIA) tölti be a rendszerchip feladatát.

Az eszköz a gépjármű menetadatait, mint például a megtett kilométer, sebesség, fékezés és gázadás intenzitása, egyenesen a biztosítótársaság felé továbbítja, aki ezek alapján akár hónapról hónapra újraszámíthatja a biztosítás díját. Az Intel megjegyezte, hogy az Atom x3-as még további szerepeket is kaphat az IoT világán belül, azaz a korábbi telefonos-tabletes fejlesztést még megpróbálja valahogy hasznosítani a vállalat, miután az eredetileg megcélzott piacnak a közelmúltban hátat fordított.

PC-k: most épp a 2-in-1 a kedvenc

A vállalat a PC-kről is szót ejtett, bár érezhetően nem ez képviselte a fókuszt. Az Intel most épp a 2-in-1 PC-kben (Microsoft Surface és társai) látja a legnagyobb üzleti potenciált, ugyanis a cég kimutatása szerint ezeket mindössze 8-12 hónapig tartják meg a vásárlók, amire még rájön, hogy tavaly 40 százalékkal nőttek az ilyen gépek piaca.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A számok önmagukban még biztatóak lehetnek, ugyanakkor arról nem szólt a fáma, hogy pontosan hány darab gépről van szó, illetve ezeket miért cserélik már alig egy év után. Utóbbi hátterében valószínűleg a sok esetben még kiforratlan koncepció állhat, tehát a rendkívül rövid ciklus valószínűleg nem fog több generáción át kitartani.

E mellett természetesen a VR-ben is lát fantáziát az Intel, a desktop processzorok piacán ez valamelyest serkentheti az eladásokat, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy ezen a téren továbbra is a GPU, vagyis a videokártya a meghatározó, a vállalat pedig egyelőre nem rendelkezik megfelelően erős grafikus processzorral, ami várhatóan nem is fog megváltozni egyhamar.

Az 5G-ből már nem lehet kimaradni

Az Intel az 5G-s fejlesztésekről is beszélt, bár egyelőre túl sok részletet erről sem árult el. Ez ugyancsak fontos részét képzi az ördögi körnek, hisz a (mobil) IoT-s eszközök és az adatközpontok közötti kapcsolatról van szó, ahova szintén maga az Intel szolgáltatná a szükséges termékeket.

A vállalat komoly erőforrásokat mozgósítva dolgozik a következő generációs mobilhálózatot támogató megoldásain, a vezetés nem szeretné megismételni a 4G-s sikertelenséget, ezért a nagyobb mobilszolgáltatókkal mellett a hálózati eszközöket gyártó cégekkel is szoros kapcsolatban áll. Az Intel ehhez kapcsolódóan egy partnerséget is bejelentett, az 5G-s hálózati technológiát a Foxconnal közösen fejleszti majd a vállalat.

A végfelhasználói (IoT-s) eszközök és a kapcsolatot biztosító különféle hálózati fejlesztések mellett az adatközpontos megoldások képzik az Intel megoldásának utolsó nagy kirakóját. A vállalat reményei szerint az internethez csatlakoztatott eszközök növekvő száma egyre több, még nagyobb mennyiségű adatot generál majd, miközben ennek köszönhetően újabb szolgáltatások is létrejönnek. Mindezek megfelelő kiszolgálásához pedig még több drága, nagy haszonkulccsal kecsegtető szerveres termékre lehet szükség, ami a Xeon processzorok mellett már a Xeon Phi gyorsítók, az Altera FPGA-k, illetve az előadás során szintén szóba került, az idei évre már fixen beígért Optane memóriák értékesítésére is pozitív hatással lehet majd.

A HWSW Computex tudósítását a hálózati tárolókat forgalmazó QNAP Systems támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról