Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 27. 14:05

Elkészült a Rust 1.9

Egyre népszerűbbé válik a nyelv, most újabb 80 függvény és metódus lett stabil.

Elkészült a Rust programozási nyelv legújabb, 1.9-es kiadása, jelentették be a fejlesztők. Az eredetileg a Mozilla szárnyai alatt készült nyelv már egy ideje szabadon fejlődik, ráadásul egyre gyorsuló ütemben - az új verzió már több, mint ezer különböző patch-et kapott.

Az egyik érdekes újdonság a programszálak kontrollált leállását érinti. A Rustban a váratlan hibákra a programszál úgy reagál, hogy pánik módba vált, a létrehozott objektumokat megsemmisíti, a többi programszálnak pedig jelzi ezt az üzemmódot. Ez lehetővé teszi, hogy az alkalmazás összeomlása nélkül, izoláltan omoljon össze egy szál, ráadásul úgy, hogy nem hagy maga után szemetet. Az 1.9-es kiadásban sokat finomodott ez a mechanizmus, már programszálon (threaden) belül is létrehozhatóak izolációs szintek, aminek például "többnyelvű" alkalmazásoknál van nagy jelentősége - eddig a nyelvek közötti váltásnál a pánik mód "nem ment át", hanem szegmentációs hibával rántotta magával a szoftvert.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Rust eddigi verzióinál a fejlesztők nagyon ráfeküdtek a sebességre - mind a végrehajtásban, mind a fordításban. Az 1.9 is tovább gyorsul, egy hiba kijavításával a változók értékeinek összehasonlítása immár nem faktoriális, hanem lineáris komplexitású, ami bizonyos esetekben hatalmas időmegtakarítást hoz.

Az új verzióban a kiegészítő függvénykönyvtár rengeteg eleme "leérettségizett", vagyis sok, eddig béta státuszú funkció kapta meg a stabil rangot (köztük a már említett pánik mód meghívása is) - összesen 80 különböző függvény és metódus lett stabil, ezek a hálózatkezelést, a konverziót és a pointereket is érintik.

A bejelentés szövege itt olvasható, a részletes kiadási jegyzetek pedig itt. A Rust 1.9 telepítője itt érthető el.

És hogy miért (illetve kinek) érdekes a Rust nyelv, és érdemes-e elkezdeni foglalkozni vele? Ebben a blogbejegyzésben megtaláltuk a nyelv bemutatását olyanoknak, akik még nem láttak Rustot, de érdeklődnének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról