Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 26. 11:33

1 terabájos NVMe M.2 SSD érkezett OCZ márkanéven

Új SSD-ket mutatott be OCZ márkanév alatt a Toshiba. Az M.2 formátumú meghajtók PCIe felületet alkalmaznak, támogatják az NVMe-t, kapacitásuk pedig legfeljebb 1024 gigabájt lehet.

Új, PCIe felületű SSD sorozatot mutatott be a Toshiba tulajdonában lévő OCZ. A széria elsőként hozza el retail, azaz végfelhasználóknak szánt kiszerelésben és M.2 formátumban az 1 terabájtos kapacitást. A meghajtók Toshiba komponensekre épülnek, támogatják az NVMe protokollt, maximális szekvenciális átviteli sebességük pedig elérheti a 2600 MB/s-ot.

Az RD400-at összesen négy kapacitással dobta piacra az OCZ, a 128, 256, és 512 gigbájtos modellek mellett 1024 gigabájtos tárhellyel is megvásárolható az SSD. Utóbbi kapacitással eddig csak a Samsung kínált M.2 SSD-t, a dél-koreai gyártó ugyanakkor ezt csak az OEM-eknek szállította, kiskereskedelmi forgalomba mindeddig nem jutott a terás modellből.

Az RD400 legfeljebb négy, PCIe Gen3 szabványú csatornát használhat, amivel a meghajtók szekvenciális olvasási sebessége kapacitástól függően 2600 MB/s-ig, az írási tempó pedig 1600 MB/s-ig kúszhat fel. Az IOPS-értékeket tekintve 4 kB-os olvasásnál 210 000, írásnál pedig 140 000 lehet a plafon. Az értékek nem kiemelkedőek, a márciusban bejelentett Polaris vezérlős Samsung 961-es SSD-k szinte minden tekintetben erősebb számokat produkálnak, ugyanakkor ezeket továbbra is az OEM-eknek szánja a dél-koreai gyártó, kiskereskedelmi forgalomba nem került.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az OCZ új termékei 2280-as M.2 kártyára épülnek, ami mellé opcionálisan HHHL (half height, half length) átalakítót is kínál a cég. Ez elsősorban olyan asztali konfigurációkhoz kellhet, ahol nincs alaplapi, PCIe felületet biztosító M.2 aljzat.

Az SSD áramkörére a Toshiba TC58NCP070GSB vezérlője került 15 nanométeres Toshiba MLC NAND chipekkel társítva. A kontroller támogatja az NVMe 1.1b verzióját, ugyanakkor a titkosítás kimaradt, illetve ezt nem aktiválták a firmware-ben. A meghajtókra 5 év garanciát kínál az OCZ, mely időtartam alatt kapacitástól függően 75-592 terabájt írható az SSD-kre. Az árazás 110 dollártól indul, a cég ennyiért kínálja a 128 gigabájtos modellt, a nyolcszor nagyobb, 1 terabájtos verzióért már 740 dollárt kér az OCZ, amire még 20 dolláros felár jöhet az opcionális HHHL átalakító miatt.

Új termékstratégia

Az RD400 az első tagja a Toshiba friss SSD stratégiájának, melyben az OCZ márkanévvel (részben) az úgynevezett enthusiast felhasználókat célozza, azokat a vásárlókat, akiknek bármilyen okból az átlagosnál nagyobb teljesítményre van szükségük PC-jükhöz. A Toshiba még 2014-ben vásárolta fel az OCZ, azóta pedig folyamatosan próbálja beolvasztani a márkát, illetve a fejlesztéseket, ugyanakkor több esetben továbbra sem tiszta, hogy pontosan mi lesz az OCZ megoldásaival. A cég több saját fejlesztéssel rendelkezett, melyek közül az egyik legismertebb az Indilinx Barefoot vezérlőcsalád.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról