Szerző: Gálffy Csaba

2016. május 18. 12:00

Abbahagyja a telefongyártást a Microsoft

Hivatalos: a Microsoft eladja a butatelefonos részleget, és utalt rá, hogy a saját okostelefonok sorozata is véget ér a jelenlegi generációval. A Nokia márka viszont feltámad, finn színekben érkeznek majd androidos telefonok és tabletek.

Kiszáll a nem-okostelefonok gyártásából a Microsoft - jelentette be a cég. A közlemény szerint a Microsoft a "butatelefonok" gyártását teljesen befejezi, az ezzel foglalkozó üzletágat a Foxconn fogja megvásárolni. A cég eladja a Nokia márka használatához kapcsolódó jogait is, ez a finn brand feltámasztásán fáradozó HMD Globalhoz kerül majd. A két üzletből összesen 350 millió dollárt kap a Microsoft. A tranzakció hivatalosan nem érinti a Microsoft okostelefon-gyártását, de a cég erősen utalt arra, hogy a Lumia sorozat véget ért.

A hivatalos hírek szerint a vásárló a Foxconn egyik leányvállalata, a FIH Mobile lesz, ez a divízió vesz majd át a Microsofttól a Microsoft Mobile Vietnam részleget, a Hanoiban található gyárral együtt. A bejelentés értelmében a Microsoft összesen 4500 alkalmazottjától szabadul meg, ezek nagy része az említett üzemben dolgozó munkavállaló.

A tranzakció keretében a HMD Globalhoz kerül a Nokia márka használati joga, melyet a Microsoft az eredeti felvásárlás feltételei szerint nem-okos telefonokon 2025-ig használhat (okostelefonokról már le kellett vennie a Nokia logót). Szintén a felvásárlás részét képezik a "butatelefonos" szoftverek, a szolgáltatási és beszállítói szerződések is.

Hattyúdal.

A Microsoft a közleményben a saját okostelefonos üzletágának jövőjére is utalt: "A Microsoft folytatja a Windows 10 Mobile fejlesztését és támogatja a Lumia telefonokat, a Lumia 650, Lumia 950 és Lumia 950 XL mellett az OEM partnerek termékeit is, tehát az Acer, Alcatel, HP, Trinity és Vaio telefonokat." Ami egyértelműen hiányzik: mi lesz a cég saját okostelefon-gyártásával? A fenti mondatot mi úgy értelmezzük, hogy a cég az x50-es sorozattal lezárja a Lumiák gyártását, és valószínűleg teljesen partnereire bízza a platform jövőjét. Ez azt jelenti, hogy következő generációs Lumia (vagy épp Surface) telefonok már nem kerülnek piacra, de a Windows 10 Mobile rendszer fejlesztése folytatódni fog.

Információink szerint a döntés a Microsoft egyes hazai alkalmazottait is érinti majd, a telefonokkal foglakozó Microsoft Mobile bizonyos (jellemzően pénzügyi) kiszolgáló tevékenységeit ugyanis itthonról látja el a szervezet. A külsős alkalmazottak többségét a cég már tájékoztatta, hogy a folyó üzleti év végén (június végén) a szerződéseket nem hosszabbítja meg.

Kérdéseinkkel megkerestük a Microsoft hazai képviseletét, de a sajtóközlemény szövegén túl hivatalos álláspont még nem született.

Nokia okostelefonok, Finnországból

Legalább ennyire érdekes kérdés, hogy mi lesz a Nokia márka sorsa. A Microsoft közleményével egy időben jelentette be a HMD Global, hogy a Microsofttól és a Nokiától sikerült megszerezni a Nokia márkát - előbbi a "butatelefonok", utóbbi az okostelefonok és tabletek márkázási jogát adta át az új cégnek, ezzel kizárólagos használójává vált a márkának. A HMD Global hivatalos bejelentése szerint a jövőben Nokia márkájú okostelefonok és tabletek gyártásával és értékesítésével foglalkozik majd, amivel gyakorlatilag visszatér a márka a piacra.

Ehhez a HMD stratégiai licencmegállapodást kötött a Nokia Technologies-szal, amelynek keretében hozzáférést kap a márkahasználaton kívül a különböző mobilos szabványok használatához is. A telefonos-tabletes kalandhoz a HMD mintegy 500 millió dolláros befektetést kalapozott össze, ezt fektetné be a cég a Nokia márka felvirágoztatásába. A HMD gyártópartnere a már említett Foxconn-leányvállalat, a FIH Mobile lesz. A gyakorlatban tehát a HMD felel majd a készülékek értékesítéséért, marketingjéért és disztribúciójáért, míg a FIH Mobile a gyártókapacitást és a komponenseket adja a kooperációhoz.

Valósággá válik

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

És a várva-várt információmorzsa: a HMD által feltámasztott Nokiák kizárólag Androidot futtatnak majd, mind a tabletek, mind az okostelefonok terén csak ezzel a rendszerrel tervez a cég. Ezzel a BlackBerry után a Nokia is "megtért", és újabb ikon állt be a zöld robotos ökoszisztéma ernyője alá. Az persze kérdéses, hogy a HMD pontosan hogyan tálalja a rendszert, tehát a szabad szoftveres, Google-mentes ízben, vagy a már említett BlackBerryhez hasonlóan a Google áldásával.

A HMD Global elnök-vezérigazgatója egyébként finn, Arto Nummela, aki 2000 óta dolgozik a Nokiánál, majd a felvásárlást követően a Microsoftnál folytatta. A cég vezetésében Florian Seiche, a Microsoft Mobile jelenlegi európai marketing- és értékesítési igazgatója is részt vesz majd. A HMD tulajdonosa a Smart Connect, amely egy ex-nokiás által vezetett befektetési alap, illetve a cég vezetői is rendelkeznek részesedéssel, a felügyelőbizottságban pedig a Nokia is rendelkezik egy székkel. A cég székhelye Helsinkiben van - a Nokia márka tehát maradt helyi kézben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról