Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 11. 11:59

Extrém hőmérsékleteken is működnek a legújabb Xeonok

Az Intel négy új szerverprocesszora szélesebb hőtartományban is üzemképes, ez pedig új felhasználási területeket előtt nyithat utat. Az új modellekkel 17 fősre nőtt a Xeon D család, a Pentium márkajelzésű D1500-as család pedig már öt tagot számlál.

Tovább bővítette mikroszerverekhez tervezett, BGA tokozású processzorpalettáját az Intel. A vállalat három Broadwell-DE Xeon és egy Pentium processzort jelentett be, melyek sajátossága, hogy az átlagosnál nagyobb hőtartományban is működőképesek, ami változatos beágyazott rendszerek, különleges felhasználású szerverek és munkaállomások esetében lesz érdekes, például mobilos adótornyokban vagy nagyméretű kültéri reklámtábláknál.

A közelmúltban megjelent Xeon D-1559, D-1539, D-1529, illetve Pentium D1519 modellekre -40 és +85°C közötti működési tartományt adott meg az Intel, így a processzorok akár változékonyabb hőmérsékletű, kültéri használathoz is megfelelhetnek. A legerősebb, D-1559 típusjelzésű modell 12 processzormagjának alapórajele 1,5 GHz, ami turbóval 2,1 GHz-ig mehet fel. A lapkában összesen 18 megabájt L3 cache van, a TDP pedig 45 watt. A Xeon D-1539-be már csak 8 processzormag jutott, ugyanakkor ezek órajele valamivel magasabb, az 1,6 GHz-es alapfrekvencia mellé ugyanis 2,2 GHz-es turbó társul. Itt az L3-as gyorsítótár mérete 12 megabájt, a TDP pedig 35 watt.

A legkisebb, D-1529 típusjelzésű Xeon már csak 4 magot és 6 megabájt L3 cache-t tartalmaz, előbbiek órajele pedig meglehetősen alacsony, 1,3 GHz. Ebből a modellből a turbó is kimaradt, viszont mindezekért cserébe a TDP csupán 20 wattos. A legolcsóbb, Pentium márkajelzésű D1519 modell ugyancsak 4 magot és 6 megabájt L3-as gyorsítótárat tartalmaz, viszont az 1,5 GHz-es alapórajel mellé 2,1 GHz-es turbó frekvencia társul, a 25 wattos TDP pedig a D-1529 értékénél alig magasabb.

Alaplap Xeon D-vel

Kivétel nélkül az összes processzor támogatja a Hyper-Threading technológiát, azaz magonként két végrehajtószál állhat rendelkezésre. Emellett a megfelelő virtualizációhoz fontos VT-x és VT-d is támogatott. A memóriavezérlő a DDR3-as és DDR4-es szabványú modulokat egyaránt támogatja, melyek összkapacitása 128 gigabájt lehet. Integrált vezérlők szempontjából a 8 USB port mind a négy modell esetében rendelkezésre áll, viszont SATA portból a legkisebb D-1529 típusjelzésű Xeonba csak kettő jutott, a többi modellnél hat darab port áll rendelkezésre. Emellett a D-1529-ből az integrált hálózati vezérlő is teljesen kimaradt. A legerősebb, Xeon D-1559 jelölésű modellre 883, a D-1539-re 590, a Pentium D1519-re pedig 200 dolláros árat adott meg az Intel, a Xeon D-1529 árcédulája egyelőre nem ismert.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A négy új modellel immár 17 tagúra bővült a Xeon D processzorcsalád, mely tavaly márciusban mindössze két modellel indult. Ezt követően az Intel novemberben jelentett be nyolc új Xeont, ezekhez pedig az idei első negyedévben 16 magos variánsok csatlakoztak. Mindezek mellé érkeztek meg az olcsóbb, Pentium márkajelzésű termékek, melyekből eddig összesen öt modellt dobott piacra az Intel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról