Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 26. 16:59

Túl nagy a feszültség az USB Type-C háza táján

Újabb probléma ütötte fel a fejét az USB Type-C csatlakozók háza táján. Egyes gyártók a Qualcomm györstöltési rendszerét alkalmazva szembemennek az szabvánnyal, ami problémákhoz vezethet.

Tovább nőhet az USB Type-C csatlakozók körüli bizonytalanság a Qualcomm Quick Charge gyorstöltési megoldása miatt. A HTC és az LG gyakorlatilag fittyet hány a az USB Type-C szabványban foglaltakra, ami nem megfelelő töltő és/vagy kábel esetében problémákhoz vezethet, szélsőséges esetben akár maradandó sérülést okozva a csatlakoztatott készülékben.

A probléma gyökerére még tavaly világított rá Benson Leung, aki az elmúlt néhány hónapban személyes küldetésével hívta fel magára a figyelmet. A Google mérnöke szabadidejében Type-C kábelekkel kísérletezik, többek között az is munkásságának köszönhető, hogy az Amazon már eltávolította a nem szabványos kábeleket webshopjából.

Leung még novemberben beszélt arról, hogy a Type-C csatlakozós Nexus 6P és 5X miért nem támogatja a Quick Charge szabványokat. Az ok első hallásra triviális, a legújabb szabvány a Type-A vagy a Micro-USB csatlakozókkal ellentétben már egyértelműen tiltja a Vbus manipulálását, ezzel pedig a feszültség alternatív módú, 5-ről 9, vagy akár 12 voltra emelését, mely utat a Qualcomm a töltés gyorsításához választott. Ráadásul mindezt úgy, hogy a megnövekedett teljesítmény miatt az adatbusz vezetékein (D+/D-) is áramot továbbított, így gyorstöltés közben az adatkommunikáció megszűnik, ami szintén szembemegy a Type-C leírásával.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szóban forgó probléma a HTC 10 és LG G5 okostelefonok megjelenésével került ismét a felszínre, mely készülékek a Type-C csatlakozó ellenére is támogatják a Qualcomm Quick Charge megoldását, ezzel pedig gyakorlatilag nem felelnek meg az USB szabványban foglaltaknak.

Nem szabványos, de működhet

Mindez azt jelenti, hogy megfelelő töltés csak a készülékekhez mellékelt töltővel és kábellel biztosított, azaz hiába az egységesnek kikiáltott, bármelyik márka által használható USB Type-C csatlakozás, üzembiztos (gyors)töltéshez a gyártó, rendszerint feláras komponensei szükségesek. Ez szokás szerint a végfelhasználók számára okozhat majd bosszúságot, nem megfelelő kábellel problémás (pl. lassabb) lehet a töltés, szélsőséges esetben pedig akár sérülhet is a készülék, és/vagy a töltő.

A végső megoldást az USB szabvány részeként lefektetett Power Delivery (USB PD) jelenti, a szabadalomlicenchez nem kötött, ergo bármelyik gyártó számára szabadon elérhető, legfeljebb 20 voltos feszültséget és 5 amperes áramerősséget biztosító megoldás bármilyen módosítása nélkül biztosíthat gyorstöltést, az adatkommunikáció lehetőségének megtartása mellett. A kérdés már csupán annyi, hogy ezt a lehetőséget mikor implementálják a gyártók, ugyanis eddig az Apple MacBookon kívül nem sok készülék használja az USB szabványban leírtaknak megfelelően 5 volt feletti feszültséggel a Type-C csatlakozót.

A Qualcomm mossa kezeit

Az Android Central a történettel kapcsolatban felkereste a Qualcommot, akik reagáltak a problémára. A vállalat elmondása szerint Quick Charge technológia csatlakozó független, az implementálást végző gyártó felelőssége, hogy a megoldás megfeleljen a szabványnak, jelen esetben elsősorban a feszültségnek. A vállalat emellett megjegyzi, hogy eddig még nem jutott tudomásukra a Quick Charge és a Type-C együtteséből fakadó bármilyen probléma.

Tekintve, hogy sem a HTC 10, sem pedig az LG G5 nem terjedhetett még el igazán, meglehetősen kicsi az esélye, hogy a maréknyi felhasználó ilyen jellegű anomáliával találkozzon, az esetleges problémák később, a töltők és kábelek különféle kombinálásával jöhet elő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról