Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 22. 15:30

Letölthető az Ubuntu 16.04 LTS

Régóta várt újításokkal érkezik az Ubuntu legfrissebb, 16.04-es LTS verziója. A rendszer már letölthető, a Canonical öt év támogatást ad hozzá.

A várakozásoknak megfelelően elérhetővé vált a legnépszerűbb Linux disztribúció legfrissebb stabil, hosszú távú támogatást élvező verziója, az Ubuntu 16.04 LTS. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a rendszer több új funkcióval érkezik, köztük számos, a felhasználók visszajelzései alapján eszközölt módosítással.

A rendszer a Linux 4.4-es kerneljét használja, erről korábban itt írtunk részletesen.

Az egyik fontos újdonság a "snap" csomagformátum, amely növeli az operációs rendszer IoT, illetve az asztali és mobileszközökre szánt kiadásai közötti konvergenciát, valamint az ismert "apt-get" és "deb" csomagkezelőkkel szemben garantálja, hogy a telepítések nem érnek véget köztes állapotban, a rendszer sikertelen telepítés esetén egyszerűen visszaáll folyamat megkezdése előtti státuszba. A debianos csomagkezelő emellett persze továbbra is működik majd a rendszerben, a két eszköz párhuzamosan használható. Az új formátum egyébként az IoT eszközökhöz készült Ubuntu Core-ban jelent meg először, mostantól pedig az asztali és mobil verziók is támogatják.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A 16.04-es Ubuntuval érkezik továbbá az LXD is, az LXC konténerekhez készült hypervisor. Az OpenStackhez használva az LXD jóval kisebb késleltetést tesz lehetővé a munkafolyamatoknál, más, felhőinfrastruktúra-megoldásokhoz képest, ami különösen az olyan területeken lehet hasznos, mint a médiakódolás, streamelés, a telekommunikációs hálózatfunkciók virtualizációja vagy a valós idejű pénzügyi tranzakciók elemzése.

A már korábban beharangozott ZFS (Zettabyte File System) fájlrendszer és kötetkezelő támogatása is megérkezik a legfrissebb Ubuntuba, amely olyan új képességeket hoz, mint az automatikus fájlrendszerjavítás, adatsérülés elleni folyamatos integritás-ellenőrzés vagy a copy-on-write klónozás. Az eredetileg a Sun Microsystemstől származó megoldás nagyjából egy évtizede érhető el szabadon, annak licence azonban sokak szerint nem kompatibilis a Linux és az Ubuntu licencével - ennek ellenére a Canonical beemelte azt a disztribúciójába. Az új Ubuntu-verziónak továbbá a nagy skálázódású vállalatok is örülhetnek, a rendszerben ugyanis a CephFS elosztott fájlrendszer is helyet kapott.

A frissen megjelent Ubuntu 16.04 LTS címkéje öt év támogatást és biztonsági frissítéseket jelent a rendszert fejlesztő Canonical részéről. A szoftver már letölthető a disztribúció hivatalos weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról