Szerző: Voith Hunor

2016. április 21. 15:57

Trendforduló előtt lesz a Dellé az EMC

A hagyományos tárolók forgalomcsökkenését még mindig nem tudja pótolni a flash-es termékvonal. A delles megaüzletre már csak a kínai versenyügyi hatóságnak kell rábólintania.

Az előzetes elemzői várakozásoknál némileg alacsonyabb forgalomról és eredményről számolt be az EMC első negyedéves pénzügyi jelentésében. A tárológyártó a periódust 5,5 milliárd dollár bevétellel és 268 milliós nyereséggel zárta, előbbi 2 százalékos visszaesést mutat, a nyereségesség viszont kicsit javult, mert kisebb forgalom mellett változatlan maradt.

A hagyományos tárolók iránti keresletcsökkenés továbbra is érezteti hatását, az emiatt jelentkező forgalomcsökkenést a flash-alapú termékek még mindig nem tudják teljes mértékben kompenzálni. Az Information Infrastructure üzletág bevétele az előző év első negyedévéhez képest 6 százalékkal csökkent (az erős dollár által okozott árfolyamhatás kiszűrésével 4 százalék), de sajnos a gyártó részletesen továbbra sem adja meg külön a flash-es termékek részesedését. Pedig enélkül a divízió sarokszámai jelenleg csupán kötelező minimumnak számítanak, mert pont ez az arány mutatná meg a befektetőknek, hogy a vállalat milyen hatékonyan képes átállítani fő bevételi forrását az újabb technológiai alapra.

Az összesített számokat továbbra is a VMware tudja érdemben, pozitívan megtámogatni. Ugyan a négyötöd részben az EMC által birtokolt virtualizációs cég tőzsdei teljesítménye az elmúlt fél évben nagyon megszenvedte a körülötte kialakult vitát (erről részletesen itt írtunk), üzletileg nem bicsaklott meg számottevően. Első negyedéves forgalma 6 százalékkal 1,59 milliárd dollárra emelkedett, eredménye viszont 17 százalékos visszaesést követően 161 millióra csúszott vissza – itt is jelentkezik a "mint szolgáltatás" modellre való átállás rövid- és középtávú eredménycsökkentő hatása.

A VMware a befektetői bizalom visszaállítása érdekében várható éves eredményéhez képest igen jelentős, 1,2 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programot jelentett be, melyet idén tervez végrehajtani. A cégnek egyébként bőven van erre forrása, az első negyedévet 8,2 milliárd dollár készpénztartalékkal (vagy viszonylag gyorsan likvidálható befektetéssel) zárta. Pat Gelsinger vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson utalt rá, hogy a VMware nemsokára piacra dob egy "felhő natív" termékcsaládot, de további részleteket nem közölt.

A Pivotal szokás szerint szép növekedést tudott felmutatni, 56 százalékos ugrással 83 millió dollárra nőtt a forgalma. Ez azonban még mindig csak csepp az EMC federáció tengerében, és még inkább az lesz a Dell-lel történő egyesülést követően. Mindenesetre a hivatalos álláspont szerint az EMC nagy reményeket fűz a leányvállalathoz hosszú távon is, és külön kiemelte, hogy az előfizetésekből befolyó rendszeres bevétel éves szinten több mint háromszorosára nőtt.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ami a régiós teljesítményeket illeti, az EMC is megérezte a dél-amerikai gazdasági nehézségeket, ahol az előző év első negyedévéhez képest 14 százalékos volt a visszaesés. Máshol alacsony volt a változás, az észak-amerikai és EMEA régiókban 1-3 százalékos csökkenést, a japán piacon pedig 2 százalékos növekedést könyvelhetett el a vállalat.

A Dell általi akvizíció Joe Tucci vezérigazgató szerint sínen van, a szervezeti átalakítások a tervek szerint haladnak, a versenyügyi jóváhagyások közül pedig már csak a kínait kell bezsebelni. Ez jellemzően el szokott húzódni, de az elmúlt években sem a Dellnek, sem az EMC-nek nem volt komolyabb (de legalábbis nyilvánosságra kerülő) konfliktusa a kínai kormányzattal (ellentétben több más nagy amerikai IT céggel), így várhatóan erre sem kell már sokáig várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról