Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 15. 09:30

Végre az elosztott számításokkal is megbirkózik a TensorFlow

A rendszer 0.8-as frissítésével az elosztott számításokhoz is támogatást kapott a Google nyílt forrású gépi tanulási rendszere. Az Apache 2.0 licenc alatt igénybe vehető TensorFlow alá így akár több száz számítógép is beállítható.

Közeleg az első pontnullás verzióhoz a Google nyílt forrású gépi tanulási rendszere. A TensorFlow most érkezett a 0.8-as kiadáshoz, a frissítés pedig fontos új funkcióval egészíti ki a szoftvert, az immár az elosztott számítási megoldásokhoz (distributed computing) is kap támogatást. A rendszer így jelentősen lerövidítheti az összetett gépi tanulási modellek felépítéséhez szükséges időt, miután a folyamatokat párhuzamosan akár több száz számítógépen is képes futtatni.

A keresőóriás a csatasorba állított gépek menedzseléséhez az alacsony késleltetésű, jól skálázható elosztott rendszerekhez szánt gRPC (Remote Procedure Calls) libraryt használja. A cég szerint az elosztott számítások támogatása az egyik legjobban várt funkció volt az ügyfelek részéről - a párhuzamos műveletek felépítéséhez a vállalat egyébként egy új libraryt is kiad. A Google mindezek mellett egy webes szimulátort is létrehozott, amelyen az érdeklődők hosszas telepítési és konfigurálási folyamatok nélkül próbálhatják ki a TensorFlow-t.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hogy már érett az elosztott modellek bevezetése, az is jól mutatja, hogy bár egy fejlett rendszerről van szó, egy a The Register által idézett kutatás szerint az bár "rendkívül rugalmas keretrendszer", teljesítménye jelenleg "nem versenyképes" más, hasonló megoldásokkal szemben. A vállalat a gépi tanulási rendszert tavaly novemberben nyitotta meg, ahhoz ugyanakkor idő kellett, hogy az elosztott feladatvégzés ne csak a vállalat egyedi adatközpontjaiban működjön.

Az Apache 2.0 licenc alatt kiadott terméket bármilyen intézmény szabadon használatba veheti. Az ingyenessé tett megoldás kapcsán a Google egyik nem titkolt reménye, hogy az a köré épülő közösségnek hála egyre gyorsabban fejlődik majd, amiből maga cég is hasznot húzhat. A megoldás DistBelief néven futó korábbi generációjával egyébként többek között az Google Photos intelligens keresőmotorja vagy a Google Inboxban bemutatott automatizált email válaszok mögött is találkozhattunk. Aki közelebbről is megismerkedne a TensorFlow-val, annak érdemes ellátogatnia a projekt GitHub oldalára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról