Szerző: Hlács Ferenc

2016. április 12. 17:08

Bemutatkozott a HTC legújabb csúcstelefonja

Lerója a kötelező köröket és néhány ígéretes újítást is hoz a HTC idei csúcsmodellje. A szebb napokat látott cég az utóbbi egy-két évben alulmaradt a versenyben, ezen a frissen bejelentett, HTC 10 névre hallgató telefon változtathat.

Az MWC-n idén a Vive VR-szemüvegre koncentrált a HTC, a gyártó idei csúcstelefonja így a jó másfél hónappal a megszokott után érkezett. A csúszás alatt a jól időzített, "kiszivárgott" információk tartották fenn az érdeklődést, most pedig végre hivatalosan is bemutatkozott a cég HTC 10 névre hallgató, legújabb csúcsmodellje.

Az eszközzel a HTC alaposan elrugaszkodott az előző három generációtól megszokott formatervtől, főleg az előlapon: a jó hangzást biztosító, alsó-felső hangszórópáros eltűnt, a cég helyette inkább samsungosra vette a figurát és a kijelző alatt egy ujjlenyomat-olvasóval kombinált home gombot, illetve kétoldalt kapacitív vissza és multitasking gombokat helyezett el. Bár a telefonról hiányzik az alsó előlapi hangszóró, a cég szerint ez a modell is kiérdemli a BoomSound címkét: az előoldal felső hangsugárzója a magas hangokért, az alsó élen elhelyezett hangszóró pedig a mélyekért felel. A hátoldal azért maradt HTC-s, az eszköz egy darabból mart alumíniumházat kap, noha valamivel határozottabb élekkel, mint a korábbi modellek - az előlap üvegének széle, ahogy szinte minden idei csúcstelefonnál, itt is lekerekített.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A telefonra egy Super LCD 5 kijelző került, 1440x2560 pixel felbontással (565 PPI), amely mögött természetesen az idei mobilprocesszor-zászlóvivő, a Qualcomm Snapdragon 820 dolgozik, egy Adreno 530 GPU-val és 4 gigabájt RAM-mal megtoldva. A telefon 32 és 64 gigabájt belső tárhellyel vásárolható meg, a tárterület microSD kártyával bővíthető - az eszköz továbbá, a Samsung és az LG idei csúcstelefonjaival ellentétben az "adoptálható" tárhelyet is támogatja. A HTC 10-ben egy emberes, 3000 mAh kapacitású akku kapott helyet, ami ígéretes üzemidővel kecsegtet, a telefon ráadásul a Quick Charge 3.0 szabványt is támogatja, így a telep nulláról 50 százalékra tölthető fél óra alatt.

Ami a kamerákat illeti, a gyártó a hátlapra egy 12 megapixeles szenzort tett, lézeres autofókusszal és optikai képstabilizációval. Az érzékelő, 1,55 mikrométeres képpontjainak hála, ismét megkapta az UltraPixel címkét. A kamerával RAW képek, illetve 4K videók is készíthetők. Az előlapon egy 5 megapixel felbontású  szenzor figyel, amely eddig egyedülálló módon szintén optikai képstabilizációval érkezik. A vállalat az utóbbi években nem remekelt igazán a kamerák terén telefonjain, így ideje erőset mutatnia a területen - a tényleges teljesítmény persze majd élesben derül ki.

Szoftveroldalon az Android 6.0 fölött megtaláljuk a HTC Sense felületét, noha a cég, akárcsak sok felhasználó örömére mára a gyártók többsége, igyekezett azt minél inkább az érintetlen Androidhoz igazítani, a UI nem áll messze a Nexusokétól. Ugyancsak pozitívum, hogy a gyártó az előre telepített appok számát is minimalizálta: ha egy funkciót valamelyik Google-app ellát, a cég arra nem tett egy saját, második alkalmazást is a készülékre. Akad azért HTC-s szoftver is a telefonon, ilyen például az akkuidő- és teljesítményoptimalizáló Boost+, amelyet a cég egyébként más készülékekre is elérhetővé tesz.

A kötelező, inkrementális újítások mellett tehát akadnak kifejezetten pozitív változások a HTC háza táján. Hogy prémium eszközről van szó, ugyanakkor sajnos az árban is megmutatkozik, az okostelefon 32 gigabájtos verziója bruttó 700 eurós ár környékén rendelhető elő. Az első példányok várhatóan májusban lesznek elérhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról