Szerző: Koi Tamás

2016. április 5. 09:30

Itt a Telekom ingyenwifije

Április elején elindulhat a Magyar Telekom publikus Wi-Fi hálózata, mely a Fon nevű routermegosztó szolgáltatással karöltve belföldön és külföldön összesen több tízmillió hotspothoz enged hozzáférést a szolgáltató egyes ügyfelei számára.

Április 5-én elindulhat a Magyar Telekom publikus Wi-Fi szolgáltatása, mely a cég saját tulajdonában lévő, az előfizetőkhöz kihelyezett Wi-Fi routereire építve hoz létre nyilvános, ám azonosítás-köteles hálózatot. A koncepciót először a UPC Magyarország vezette be a magyar piacon Wi-Free néven, a Telekom megoldásának különlegessége viszont, hogy a cég nem egyedül, hanem a Fon nevű publikus Wi-Fi hálózattal karöltve nyújtja külföldön a szolgáltatást.

Szeparációs internet

Ahogy azt korábban megírtuk, a Wi-Fi Fon nevű megoldás a szolgáltató gyakorlatilag minden, az előfizetőkhöz kihelyezett, erre a célra alkalmas hotspotjából egy szoftverfrissítéssel nyilvános hotspotot csinál. Fontos, hogy akárcsak a UPC-nél, úgy a Telekomnál sincs hatással ez a funkció az előfizető által igénybe vett szolgáltatás minőségére, így elsősorban az internetszolgáltatás sávszélességére, illetve egyéb, adatforgalommal kapcsolatos paramétereire.


Németországban három éve működik hasonló szolgáltatás

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az előfizetőknek emellett attól sem kell tartaniuk, hogy a Wi-Fi Fon hálózat megnyitása adatvédelmi kockázatokkal jár, mivel az otthoni magánhálózat és a nyilvános hotspoton keresztül elérhető hálózat egymástól szeparáltan működik. Szintúgy lényeges szempont, hogy mivel a szolgáltatás igénybevétele Telekom-előfizetéshez köthető autentikációt igényel, így minden, a Wi-Fi Fon hálózaton keresztül bonyolított kommunikáció ellenőrizhető és beazonosítható, az esetleges jogsértésekért így a Wi-Fi Fon ügyfél felel, nem pedig a hotspot bérlője.

Lényeges eleme a szolgáltatásnak ez utóbbi tény is: a UPC Wi-Free hálózat indulásakor felháborodott felhasználók sokasága reklamált azért, mert a szolgáltató ingyenes hotspot funkciót épített a lakásukban vagy irodájukban működő Wi-Fi elosztókba. Ezek az eszközök ugyanakkor mindvégig a szolgáltató tulajdonában állnak, így az előfizető által igénybe vett szolgáltatás zavartalan biztosítása esetén a telkócég tetszés szerint építhet be újabb funkciókat a berendezésbe. Ettől függetlenül az előfizető kérheti, hogy a Wi-Fi Fon szolgáltatást kapcsolják ki a nála kihelyezett eszközön, ekkor azonban automatikusan elveszti a használati jogosultságát más Wi-Fi Fon hotspotok esetében.

Nem jár mindenkinek, és nem kötelező

A Telekomnál azonban nem minden előfizetőnél található ilyen berendezés (alighanem a UPC megoldásával egyező típusú Cisco home gateway), mivel a cég csak azoknál az ügyfeleinél helyezi ki ezt az eszközt, akik IPTV- és internetszolgáltatásra egyaránt előfizetnek. Ilyen ügyfélből a cég legutóbbi, negyedéves üzleti jelentésében szereplő statisztikák szerint legalább félmillió van Magyarországon.

A szolgáltató a Wi-Fi Fon alapcsomagot minden olyan előfizetőjének elérhetővé teszi, akiknél olyan media gateway lett kihelyezve, mely képes a szolgáltatás nyújtására, a több mint 20 millió külföldi hotspothoz azonban csak mobiltelefonos roaming opciók igénybe vételekor ad hozzáférést. A Wi-Fi Fon szolgáltatás PC-n, tableten és okostelefonon keresztül vehető igénybe, az erre a célra fejlesztett alkalmazáson keresztül, a hozzáféréshez szükséges felhasználói nevet és jelszót a szolgáltató postán küldi ki ügyfeleinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról