Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 24. 11:16

Új vezérlőkkel jönnek a Samsung új SSD-i

Rendívül gyors SSD-ket mutatott be a Samsung, a dél-koreai cég legújabb termékei csúcstartóak lehetnek majd az M.2-es meghajtók között. Emellett egy parányi BGA-s egységet is leleplezett a Samsung, melynek tempója ugyancsak elismerésre méltó.

Több új SSD-jéről lebbentette fel a fátylat a Samsung a most zajló eseményén. Az elsősorban OEM piacot célzó termékek vadonatúj vezérlőket kaptak, melyek az adatkommunikációhoz PCI Express buszt használnak. A leggyorsabb M.2 foglalatos modell olvasási sebessége nincs messze a szabványban foglalt maximális átviteli tempótól, lassan a négysávos PCIe csatoló sávszélessége is szűkössé válhat.

A Samsung is a csillagokra fogad

A Japánban megrendezett SSD Forum rendezvényen számos flash-alapú, konzumer piacra szánt meghajtót mutatott be a dél-koreai vállalat. A nagy teljesítményű modellek piacát az SM961 és PM961-es modellekkel célozza meg a Samsung, mely SSD-k PCI Express felületű M.2-es csatolót kaptak. Az általánosnak számító, 2280-as méretszabványú meghajtók négy 3.0-s PCI Express sávon kommunikálnak, az NVMe protokoll segítségével. Az adatkommunikációról a vállalat egyik legújabb fejlesztésű, Polaris kódnevű fejlesztése vezérli. (Érdekesség, hogy az AMD idén megjelenő grafikus chipjei is ezt a kódnevet kapták, gyártásukban pedig a Samsung is érintett.)

A kontroller felépítését a vállalat nem részletezte, ugyanakkor a specifikációk alapján egyértelmű, hogy egy teljesítményre kihegyezett chipről van szó. A vezérlőhöz V-NAND chipek csatlakoznak, melyekről egyelőre szintén nem tudni mindent, kérdéses, hogy még a korábbi 32, vagy már az új 48 rétegű lapkák kerültek-e fel az SSD-re. Az utóbbira utalhat a kapacitás növekedése, hisz a Samsung az SM961 és PM961 szériának is van 1 terabájtos tagja, ami mellett 128, 256, illetve 512 GB-os tárhellyel is elérhetőek lesznek az új modellek.

A két sorozat közötti különbség a NAND-ok típusában rejlik, míg az SM961 MLC típusú lapkákat alkalmaz, addig a PM961 hárombites cellákra épülő, TLC chipeket használ. Előbbi a megbízhatóságban és a sebességben jeleskedik, utóbbi a kapacitásban és az árban nyújt jobbat. A különbség tehát az átviteli tempóra is hatással van, utóbbi széria maximális olvasási sebessége 3000 MB/s, a szekvenciális írás pedig 1150 MB/s értében tetőzik. Ezzel szemben az MLC-s SM961 olvasási tempója 3200 MB/s, írásban pedig 1800 MB/s a plafon, amivel a leggyorsabb M.2-es SSD lehet ez a modell. Előbbi érték már az M.2 csatoló jelenlegi maximumához is közel van, hisz négy 3.0-s PCIe sáv 3,94 GB/s tempóra képes.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IOPS-értékek még ennél is meggyőzőbbek, az SM961 ugyanis 450 000 4 KB-os olvasási műveletre képes másodpercenként, írásban pedig ennél nem sokkal kevesebbre, 400 000-re képes az MLC-s modell. A TLC-s PM961 értékei ennél alacsonyabbak, az olvasás 360 000-ben tetőzik, írásra pedig 280 000-et adott meg a Samsung. A vállalat közleménye szerint a két új modellt az év második felében szállítja az OEM partnereknek, ugyanakkor a korábbi gyakorlat szerint később kiskereskedelmi verziója is számítani lehet, ami a jelenlegi 950 Prót válthatja majd.

Az egy chipes SSD is ütős

A Samsung egy másik meghajtót is bemutatott. A vállalat első BGA tokozású SSD-je egyetlen chipben tartalmazza a Photon kódnevű vezérlőt, az MLC NAND lapkákat, illetve a DRAM-ot, ami alapvetően nem számít újdonságnak, átviteli sebesség szempontjából viszont kiemelkedő a megoldás. A PM971 típusjelzésű termék szintén PCI Express (3.0) buszt alkalmaz, így a szekvenciális írási sebesség elérheti az 1500 MB/s-ot, miközben az írás 600 MB/s-ban tetőzhet. Emellett az IOPS értékek is meggyőzőek, olvasásra 190 000-et, írásra pedig 150 000-et adott meg a Samsung. A tempó mellett a kapacitásra sem lehet panasz, a 128 és 256 GB-os típusok mellett ugyanis 512 GB-os kiadás is érkezik, valamikor az év második felében.

BGA-s SSD-k már régóta léteznek, a termékek elsősorban okostelefonokban, tabletekben, illetve kisebb notebookokban kapnak helyet. A kis fizikai méretű meghajtók ugyanakkor ez eddig nem rendelkeztek szabvánnyal, amin a PCI SIG hamarosan változtat, a BGA-s megoldások is bekerülnek az M.2 szabványba. A legkisebb megoldás mindössze 16x20 (Type 1620), a legnagyobb pedig 28x28 (Type 2828) milliméteres alapterületű lehet majd, legfeljebb 2 milliméteres magassággal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról