:

Szerző: Voith Hunor

2016. március 24. 09:30

Áprilisban véget ér az SQL Server 2005 támogatása

Április 12-én lejár a meghosszabbított támogatási időszak, nem lesz több biztonsági frissítés. A Microsoft az SQL Server 2014-et és az Azure SQL Database-t javasolja következő lépcsőfoknak, az IDC szerint mintegy 800 ezer szerver futtatja még az évtizedes adatbáziskezelőt.

A Microsoft már régóta kongatja a vészharangot a SQL Server 2005 felett, alig három hét múlva pedig tényleg véget ér az adatbáziskezelő hivatalos pályafutása: a szoftver április 12-én kapja meg az utolsó adag biztonsági frissítést. Ezzel véget ér az úgynevezett meghosszabbított (extended) támogatási időszak, és ezt követően már csak borsos áron, Premier Support megállapodás keretében lehet egyedi támogatást kérni. Ezzel a lehetőséggel jellemzően az intézményi, költségvetési vevők szoktak élni, de a szavatossági időn túli műszaki támogatás évről évre drágul, ezzel is migrálásra sarkallva a vásárlókat.

Az IDC tavaly decemberben mintegy 800 ezerre becsülte az adatbáziskezelő 2005-ös kiadását futtató szerverek számát. A Windows Server 2003 kifutásával sok helyen már meglépték az újabb verzióra migrálást az SQL Servernél is, ha Windows Server 2012 R2-re váltottak (mert azon nem fut a 2005-ös adatbáziskezelő), de bőven vannak még olyan ügyfelek (elsősorban kormányzati intézények), ahol az évtizedes kiadás fut.

Az újabb verzióra váltást a biztonsági kockázat növekedése mellett törvényi és szabványi megfelelőségek is indokolják (például HIPAA és PCI DSS), amelyek többek között előírják, hogy az alkalmazott szoftvereknek mindig hivatalos műszaki támogatással és friss biztonsági javításokkal kell rendelkezniük.

Az átállást többnyire nem az adatbázisok migrálása, hanem a rájuk épülő és hozzájuk kapcsolódó egyedi alkalmazások frissítése nehezíti meg. Az adatbázisok átmozgatása az adatbázisadminisztrátorok (DBA-k), rendszerintegrátorok szerint viszonylag fájdalommentesen megoldható (ehhez a Microsoft biztosít is gyári eszközöket), de az appokkal, ODBC (Open Database Connectivity) meghajtókkal már nem ilyen egyszerű a helyzet. A műszaki problémákon felül a vevők azzal is szembesülhetnek, hogy az adott egyedi szoftvereket fejlesztő cégek közül néhány már nem is létezik, és a házon belüli csapatnak kell valamilyen áthidaló megoldást barkácsolnia, vagy új beszállító után kell nézni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A licencelési konstrukció változásával is érdemes számolni, mert a Microsoft az SQL Server 2012-vel a foglalatonkénti licencelésről áttért a magonkénti elszámolásra, ami adott esetben költségnövelő tényezőként jelentkezhet. Az adminisztrátorok tudása is közrejátszhat: megeshet, hogy az adminok nem ismerik elég mélyen az új verziókat, és az is, hogy ha egy cég továbbra is SQL Server 2005-öt használ és új embert kell felvennie, az esetleg csak az újabb verziókban ismeri ki magát megfelelően.

A Microsoft az SQL Server 2014-et és az Azure SQL Database-t ajánlja utódnak, a várhatóan még az idei első félévben megjelenő SQL Server 2016 egyelőre nincs a listán, mivel utóbbi várhatóan a támogatás lejárta után kerül csak piacra. A cég a funkcionális előnyök között például a 2008-as kiadással bevezetett titkosítást, a hatékonyabb tömörítést, a beépített auditlehetőségeket, a Windows Server 2012 R2 és Office 365 integrációt, az in-memory és OLTP képességeket emeli ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.