Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 23. 14:30

Erősen indít a Nintendo első mobilappja, búcsúzik a Wii U?

A közönség és a részvényesek is jól fogadták a Miitomo, a Nintendo első mobilalkalmazásának rajtját - annak dacára, hogy abban nem tűnnek fel a cég ikonikus karakterei. A vállalat legújabb konzoljának közeledtével a Wii U nyugdíjazásáról is felröppentek az első pletykák, a gyártó azonban egyelőre tagad.

Lassan újra szelet fog vitorlájába a Nintendo, a vállalat első okostelefonos alkalmazásának megjelenését a cég részvényesei kifejezetten pozitívan fogadták. A gyártó úgy látszik már most igyekszik megszabadulni mélyrepülésének emlékeitől, a megbízható iparági forrásairól ismert japán Nikkei híroldal szerint ugyanis idén leállítja a szerény eladásokat produkáló Wii U konzol gyártását, sőt a készülékhez tartozó egyes kiegészítőket már most száműzött a gyártósorokról. A vállalat a híresztelésekre nyilatkozva az ugyancsak japán IT Mediának azt válaszolta, hogy ez "nem hivatalos bejelentés" és a következő negyedévben "és később" is folytatják a gyártást.

Egyelőre tehát kérdéses, hogy valóban idén vehetünk-e búcsút a Wii U-tól, a gyér piaci teljesítmény fényében azonban nem lenne meglepő: az egy évvel a Sony PlayStation 4 készüléke és az Microsoft Xbox One-ja előtt kiadott Wii U-ból a gyártónak tavaly december végéig 12,6 millió darabot sikerült összesen értékesítenie, ez pedig eltörpül a PS4 37,7 milliós eladásai, illetve az Xbox One 21,5 millióra becsült számai mellett is - a Microsoft a hardver eladásairól egy ideje nem közölt pontos számokat, helyette az Xbox Live előfizetésekkel szemlélteti a felhasználói bázis méretét. De a Wii U kudarca a nagy előd, a Wii mellett a leglátványosabb: a konzolból 2006 és 2013 között a gyártó több mint 100 millió darabot adott el.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Wii U nyugdíjazását mindezek mellett a cég új Nintendo NX konzoljának közelgő megjelenése is indokolhatja, előzetes értesülések szerint a készülék - amelyről a vállalat egyelőre mélyen hallgat - még idén a piacra kerül. A leköszönő konzol gyenge eladásai több tényezőnek is betudhatók, vélhetően a riválisokhoz képest jóval visszafogottabb grafikai teljesítmény és a korlátozott online képességek voltak a fő okai a konzol leszereplésének.

A vállalat lejtmenetén az NX mellett a mobilalkalmazások piacára való belépés fordíthat: a cég a napokban tette elérhetővé első appját, a játékok és a közösségi alkalmazások határmezsgyéjén mozgó Miitomót. A szoftvert, amelyben a felhasználók rajzfilmfigurákra emlékeztető avatarokat irányíthatnak és egymással is chatelhetnek, három nap alatt egymillióan töltötték le, a hírre pedig a vállalat részvényei 8,2 százalékkal ugrottak meg. Az eredmény annak fényében még látványosabb, hogy a cég első körben csak Japánban tette elérhetővé az appot, a nemzetközi debüt csak e hónap végén várható. Bár a közönség először csalódottan fogadta, hogy a vállalat nem valamelyik, Marióhoz hasonló népszerű karakterével lép be a mobilapp-piacra, az erős rajtból ítélve azonban így is van helye a cégnek az alkalmazásboltokban. A cég egy éven belül öt további mobilos játék kiadását ígéri.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról