Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 11. 18:46

Új felhős fejlesztői platformot jelentett be a HPE

A HPE (illetve akkor még csak HP) még 2014-ben mutatta be a Haven OnDemand fejlesztői platformját, pontosabban annak előzetesét. A megoldás most lépett ki a béta státuszból és lett stabil, kereskedelmi termék.

A "big data" által kínált lehetőségeket mára már a legtöbb szervezet felfogta, problémát jelent azonban az adatok házon belül történő elemzése. A programozók ugyanis nem adatelemző szakemberek, a komplex statisztikai módszerek pont ugyanolyan távol állnak tőlük, mint a cég pénzügyeseitől. A kompetencia-rést persze az IT-beszállítók is felfedezték, emiatt lett akkora üzleti lehetőség az olyan analitikai platform, amely a beledöntött adatokat a járatlanabb felhasználók számára is feldolgozhatóvá tudja tenni.

"A fejlesztők jók abban, amit csinálnak, de nem statisztikusok és matematikusok" - mondta Colin Mahony a TechCrunch kérdésére. "Ezért elvégezzük helyettük a statisztikai, heurisztikai, gépi tanulásos feladatokat, és beépítjük az eredményeket a szövegelemző, konverziós és különböző felismerési megoldásainkba."

A Haven OnDemand esetében ez azt jelenti, hogy a cég egyszerű API formájában tud kínálni például képfelismerő (arc-, kép-, karakter-, vonalkódfelismerés) algoritmust, amely egységes bemenetet és egységes kimenetet kínál. Ugyanez vonatkozik a szöveges elemzésekre is, az API-n keresztül beküldött adatokat a rendszer "fekete dobozként" elemzi, az eredményt pedig könnyen feldolgozható formában dobja ki. A "fekete doboz" megközelítés persze azt is jelenti, hogy a platformot használó fejlesztőnek viszonylag kevés rálátása van a folyamatra, és még kevesebb lehetősége a testreszabásra - cserébe viszont a szolgáltatás pofonegyszerűen építhető be a mobilappokba és egyéb szoftverekbe.

A rendszer egyébként néhány előre elkészített konnektort is tartalmaz, összeköthető a standard fájlrendszerekkel (például céges tárolókkal), Dropbox-fiókkal, weboldallal és SharePointtal is, ezeket mind-mind képes bemenetként használni a Haven. A most bejelentett képességeken kívül rengeteg további fejlesztés van a csőben, amelyek előnézeti státusban vannak, de hamarosan csatlakoznak a kereskedelmi termékhez. A hosszú menüt itt lehet végigböngészni.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fentieknek megfelelően a Havenre meglepően komplex és sokszínű megoldások építhetőek. A Sparky például gyerekvédő internetes szűrőt fejlesztett, amely képes elemezni a gyerekek által elért tartalmakat, és szűrni illetve riasztani tud, ha problémát talál. De van más példa is, a Realise például vállalati keresőt épített üzleti felhasználók számára, de van okos híraggregátor és üzleti folyamat-tervező is a Haven-alapú megoldások között.

Maga a Haven alatt egyébként a Microsoft Azure infrastruktúra-szolgáltatása működik, erre építette fel a HPE a saját, mintegy 60 különböző API-t kínáló saját megoldását. A cég képviselői szerint egyébként a Haven OnDemand nem csak nagyvállalati ügyfeleket, hanem startupokat is szeretne a szolgáltatásba csábítani. Ehhez a HPE egy ingyenes belépő szolgáltatási szintet biztosít, amely korlátozott számú API-hívást biztosít havonta. A fizetős szintek már havi 10 dollárnál kezdődnek, azonban az első három hónapban az összes ügyfél ingyen kap 50 ezer API-egységet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról