Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 10. 17:27

Okos kávéfőzővel támad a Nespresso

Egy-egy új okoseszköz megjelenésénél általában az egyik első kérdés így hangzik: "És kávét főz?" A Nespresso legújabb, okostelefonról is vezérlehető masinájánál végre igen lehet a válasz.

Az IoT térnyerése egyre tempósabbnak tűnik, lassan a terület szabványosítása is sínre kerül - most pedig egy újabb szereplő jelent meg a piacon, mégpedig a Nespresso személyében. A vállalat nem meglepő módon egy okos, vagy ahogy a cég fogalmaz intelligens kávégéppel rukkolt elő, amely Prodigio névre hallgat. A készülék, ahogy az a hasonló okoseszközöknél szinte már kötelező, okostelefonról vagy táblagépről is vezérelhető.

A Prodigio vezérléséhez az Android, illetve iOS platformokra is elérhető Nespresso alkalmazásra van szükség. Ez a szoftver egy ideje már elérhető, eddig főleg kávékapszulák megrendelésére, illetve a cég gépeinek megvásárlására volt használható, a legutóbbi frissítéssel azonban már a legújabb modell kontrollálásához is bevethető. Az eszközt Bluetooth-on keresztül kapcsolhatjuk össze az okostelefonnal, majd az appon keresztül beállíthatjuk, hogy mikor és milyen kávét főzzön - az készülhet azonnal vagy egy későbbi időpontban, típusát tekintve pedig lehet Ristretto, Espresso vagy Lungo, ami 25, 40, illetve 110 milliliteres adagokat jelent.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A masina a Nespresso szabványos kapszuláival használható, amelyeket ráadásul számon is tart. Az appban beállítható, épp hány darab van készleten, valamint az is, hány darabnál jelezzen a szoftver, hogy újabb adagot kell vásárolni - a rendelés pedig továbbra is lebonyolítható az alkalmazásból. Ugyanitt a kávégépben lévő víz mennyisége is követhető, sőt a víz keménysége is, de a szoftver azt is jelzi, nem túl vízköves-e a gép.

A Nespresso új készüléke gördülékenyebbé teheti a reggeleket, ha a felhasználó előző este bepattintja a gépbe a kapszulát és beállítja az időzítőt, másnap már kávéillatra kelhet, vagy ha a falak nem végzik ki a Bluetooth kapcsolatot (és épp van patron az eszközben) akár az ágyból is elindíthatja a főzést.

A megoldás persze lehetne még kényelmesebb. Miután az eszköz önálló internetkapcsolattal nem rendelkezik, így a munkahelyről hazafele menet nem izzítható be, és a kapszulák betárazása is manuális feladat. Az is dobna az élményen, ha a rendszer képes lenne a kávékapszulák kifogytával automatikusan új adagot rendelni. A gép gyengesége továbbá, hogy ha egy előre időzített főzést megelőzően valaki készít magának egy csésze kávét, a művelettel felülírja az időzítést - erről ráadásul az app nem is értesít. Ilyen esetben ismét be kell állítani a kívánt időpontot.

Tény azonban, hogy a masina így is számos előnnyel bír elődeihez képest, és minden valószínűség szerint a jövőben számíthatunk további képességekkel is felszerelt modellekre a gyártótól. Az sem kizárt, hogy az app egy későbbi frissítése hoz majd új funkciót, az említett automatikus rendelés például a mostani hardver mellett is megvalósítható lehet. A frissen bejelentett Prodigio március 16-tól lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról