Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 10. 13:06

Hamar érkezett az Android N

Meglepetésre nagyon korán bemutatta az Android következő, egyelőre N kódnevű kiadását a Google. Az újdonságokból szemezgettünk.

Általános meglepetést okozott, hogy tegnap este a Google elérhetővé tette a következő Android kiadás, az "N" első előzetesét. Az új verzió fejlesztői szempontból hatalmas váltásnak ígérkezik, amely vadonatúj alapokra helyezi az Androidot, a felhasználó szemszögéből azonban sokkal kisebb a váltás - legalábbis az eddig ismert információk alapján. A Google zsákjában lehetnek még meglepetések, de egyelőre azt nézzük, amit eddig tudunk.

Osztott képernyős futtatás

Az iOS-ben a 9-es verzióval jelent meg az osztott képernyős mód és a lebegő videós ablak támogatása, igaz, csak tableteken. Az Android eddig nem rendelkezett hivatalosan ilyen képességgel, bár néhány gyártó (elsősorban a Samsung és az LG) saját saját kútfőből beépített ilyen funkciót testreszabott operációs rendszerébe. Az Android N-nel a rendszer hivatalosan támogatni fogja az osztott képernyős módot telefonokon és tableteken, illetve a kép a képben módot a TV-ken. Ez azt jelenti, hogy a telefon vagy tablet képernyője kettéosztható, és két alkalmazás futtatható párhuzamosan egymás mellett.

A Google igen merész húzása, hogy alapértelmezésben minden app támogatja majd az osztott képernyős futást. Ezt a fejlesztőnek van lehetősége letiltani (opt-out), ha a targetSdkVersion értékét az N-nek megfelelő szintre (várhatóan 24-esre) állítja és letiltja az aktivitás újraméretezésének lehetőségét. A Google azért lépheti ezt meg, mert az Android mindig nagyon rugalmasan kezelte a képernyőméreteket, ami persze a többletterhet rótt a fejlesztőkre, cserébe a már elvégzett munkára most új képességet tud építeni a cég.

A rendszer bugyraiban turkálva arra utaló jelek is vannak, hogy az osztott képernyő mellett a rendszer az ablakos futást is támogatni fogja. Ez a Windows 10-ből lehet ismerős funkció, a "metrós" alkalmazások ugyanis már képesek a desktop környezetben is működni - valami hasonlóra számíthatunk az Androidtól is. A leírás szerint "a nagyobb méretű eszközök gyártói elérhetővé tehetik a szabadon mozgatható módot, amelyben a felhasználó átméretezheti mindegyik tevékenységet. Amennyiben a gyártó ezt elérhetővé teszi, az eszköz az osztott képernyő mellett a freeform módot is támogatni fogja."

Új értelmet nyernek a nagy kijelzős telefonok

A power userek álmát is elhozza az Android N, a felhasználó saját hatáskörben skálázhatja majd a felhasználói felületet - ennek alapját szintén a már említett rugalmasság adja. A lényeg: míg eddig a képernyőskálázást a gyártó fixen állította be eszköztől függően, az N lehetővé teszi, hogy a felhasználó ezt saját magának állítsa. Ez azt jelenti, hogy végre választhatunk aközött, hogy több, de apróbb tartalmat, vagy nagyobb, de kevesebb információt jelenítsen meg a telefon/tablet. Az elérhető információk szerint a skálázás 0,85 és 1,5 szorzók között változtatható jelenleg.

Jobb értesítési sáv

Az Android korábbi verziójában jelent meg a lehetősége a "gazdag" értesítéseknek, vagyis a fiókból előhúzva az értesítések gombokat, képeket, vagy akár szövegbeviteli mezőt is megjeleníthettek, utóbbit például gyors válaszüzenetek küldéséhez. Ezeket azonban az app fejlesztőjének magának kellett leprogramoznia az alapoktól, ezért csak a legnagyobb cégek alkalmazásai kapták meg ezeket a funkciókat. Az Android N-nel ez változik, a rendszer alapból tartalmaz majd néhány sablont az értesítések felcicomázásához, így várhatóan sokkal több appban jelennek meg ezek az extra képességek.

Java 8 - legalábbis részlegesen

Fejlesztői szemszögből talán a legfontosabb bejelentés, hogy az Android N-nel a Java 8 egyes képességei támogatottá válnak. Ehhez szükség van az Android Studio 2.1-es előzetesére (amelyet szintén most tett elérhetővé a Google), amely tartalmazza a vadonatúj Jack fordítót is. Ezekre későbbi cikkünkben részletesebben is kitérünk, most csupán néhány fontosabb részletet emelünk ki.

Az egyik ilyen, hogy a Java 8 támogatás részleges, vagyis az Android első körben csak néhány új képességet támogat majd. Ilyenek a lambda kifejezések, a default és static interfészmetódusok, az ismétlődő megjegyzések (repeatable annotations). Emellett megjelenik néhány Java API támogatása, mint a Reflection API és a Utility API. Ezek támogatása nagy lépés abba az irányba, hogy az androidos Java és a standard Java újra egyesüljön, és meginduljon az átjárás a két API-szett között. Hogy ez miért történik, arról itt érdemes olvasgatni.

Megújul a build-folyamat

Az OpenJDK-ra váltás részeként teljesen megújul az Android fejlesztői eszköztára és az a folyamat, ahogy a kódból app lesz. Az új kísérleti eszközöket a Google Jack és Jill néven mutatta be: a Jack (pontosabban JACK) a Java Android Compiler Kit, tehát a fordító, míg a Jill (Jack Intermediate Library Linker) a meglévő .jar alkalmazások .jack formátumra alakításáért felel majd.

Data Saver és szigorúbb Doze

Változik a Doze mód működése is. Ez az Android energiatakarékos módja, amely teljes egészében leállíthatja az appok háttérben futását. A Marshmallow esetében a Doze csak akkor kapcsolt be, amikor a telefon hosszabb ideig állt mozdulatlanul, az N azonban sokkal szigorúbb lesz, a takarékos mód szinte bármikor bekapcsolhat, amikor a kijelző nem aktív (persze ez néhány környezeti változó függvénye). A fejlesztők szempontjából azonban immár a bekapcsolt Doze lesz az alapállás, az appok működését ennek megfelelően kell majd átdolgozni.

Egy másik, szintén szigorú korlátozást a Data Saver jelent majd. Ez egy különleges mód, amit a felhasználó kapcsolhat be olyankor, amikor a szokásosnál kevesebb adatot szeretne forgalmazni (roaming környezetben vagy az adatforgalmi keret utolsó bájtjait fogyasztva). A Data Savert bekapcsolva a rendszer letiltja a háttérben zajló adatcserét és jelzi az appoknak, hogy spóroljanak az adatforgalommal. Ilyenkor például az app minimalizálhatja (vagy teljesen lekapcsolhatja) az előtöltést, csökkentheti a netről lehúzott képek felbontását, vagyis felad valamennyit a felhasználói élményből az adatforgalom csökkentéséhez.

Mikor, mikor, mikor?

A Google közlése szerint az Android N stabil kiadása 2016 harmadik negyedévében esedékes. Azonban azelőtt még több fejlesztői előzetest élesít a cég, összesen öt preview van tervben, 4-6 hetes időközönként. A tervek szerint a júniusi Preview 4 hozza majd a végleges API-kat és a végleges SDK-t, illetve ettől a ponttól válik lehetségessé az N-kompatibilis alkalmazások feltöltése a Play Store-ba. A stabil kiadás előtt érkezik még egy Preview 5 is júliusra időzítve, majd augusztus-szeptember környékén jön a végleges verzió.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Újdonság, hogy az előzetes lemezképek telepítéséhez már nem kell parancssoros eszközökkel szenvedni, sőt, PC-re sincs szükség. A kompatibilis eszközökkel rendelkező fejlesztők egyszerűen, webes felületről kérhetik a béta verzióra való frissítést, ez pedig normál OTA (over-the-air) frissítésként letöltődik az eszközre legfeljebb 24 órán belül. A kompatibilis modellek listája azonban viszonylag szűk, a telefonok közül csak a Nexus 6, 5X és 6P, a tabletek közül a Nexus 9 és a Pixel C, valamint az Android One-féle General Mobile 4G és a Nexus Player támogatott.

A béta program egyébként nagyon hasonlít a Microsoft-féle Windows Insiderhez, a benevezett készülékek idő előtt kapják majd az Android N stabil kiadása utáni frissítéseket (maintenance release, MR) is. A program persze bármikor elhagyható, ilyenkor azonban a rollback az eszközön lévő adatok törlésével jár (ez a Windows Insider esetében is így van).

A mélyvíz még hátra van

A Google ugyan elérhetővé tette a rendszer első bétáját, de van okunk feltételezni, hogy az igazán komoly újdonságokat a cég a fejlesztői konferenciára, a Google I/O-ra tartogatja. Itt jelentheti be a Chrome OS - Android stratégia jövőjét, illetve beszélhet az Android N olyan képességeiről, amelyek az első bétában még nem szerepelnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról