Szerző: Hlács Ferenc

2016. március 10. 12:30

Frissültek az UEFI és ACPI szabványok

Megérkeztek a legújabb UEFI és ACPI szabványok, amelyek az új verziókat bejelentő UEFI Forum szerint mind a vállalati, mind a konzumer szegmensben szélesebb körű hardvertámogatást hoznak majd.

A UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) szabvány egy adott platform firmware rétege és az operációs rendszer között határoz meg egy szoftveres interfészt, leváltva a korábban használt, BIOS-t - igaz a legtöbb ilyen implementáció a BIOS szolgáltatásokhoz is tartalmaz még támogatást. Az eleinte csak EFI néven futó megoldást az Intel kezdte kifejleszteni a kilencvenes években, miután a BIOS különböző korlátai, mint például a 16 bites processzormód, kezdtek szűk keresztmetszetet jelenteni a nagyobb szerverplatformok számára. A gyeplőt 2005-ben vette át a UEFI Forum, azóta is utóbbi a szabvány gondozásáért felelős iparági testület.

Az napokban szintén frissített ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) egy nyílt szabvány, amely az operációs rendszerek különféle hardverfelfedező és -konfigurációs funkcióiért, valamint energiagazdálkodásáért felel. A szabvány 1996 óta van jelen a számítástechnikában, azt az Intel, a Toshiba és a Microsoft közösen fejlesztették ki, később pedig a HP és a Phoenix párosa is csatlakozott a mögötte álló cégekhez. Az ACPI nem is olyan régen, 2013-ban került át az UEFI Forum felügyelete alá.

Az újonnan bejelentett frissítéssel az ACPI a 6.1-es verzióba lépett. A szabvány egy sor új funkcióval egészül ki, többek között a különböző "hardvercsökkentett" platformok, azaz a fix ACPI hardveres interfész nélküli platformok, illetve a fejlettebb SoC-k támogatása végett bevezeti az Interrupt-Signaled Events intézményét, amely a különböző folyamatmegszakító eseményeket az ACPI eseménymodell megfelelő eseménymetódusához rendeli. A specifikáció emellett szabványosított ARMv8-A processzor támogatást is kap, beleértve a "firmware-first" hardverhiba-kezelést és -jelentést is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdekes újítás továbbá a Wireless Power Calibration funkció szabványba foglalása, amelyen keresztül az ACPI jelez az operációs rendszer, illetve a rendszerhez vezeték nélkül csatlakozó eszközök felé, ha az adott készülék közelében ember tartózkodik és annak megfelelően csökkenti a rádiós energiakibocsátást. Utóbbit illetően ugyanis több szabályozás is érvényben van, amely felső küszöböt szab meg a vezeték nélküli eszközök hasonló emissziós értékeinek. A jelenlegi platformok dedikált SAR (Specific Absorption Rate) szenzorokkal érzékelik, ha a közelben ember tartózkodik, ehhez azonban minden egyes eszköznek saját érzékelőre van szüksége. Az ACPI 6.1-gyel már egyetlen eszköz is jelezheti a csatlakoztatott készülékek felé az ember közelségét.

Eközben a UEFI a 2.6-os verziószámhoz érkezett, esetében a jövőben eggyel fejlettebb felhasználói felületre számíthatunk az operációs rendszer indítását megelőzően, a szabvány ugyanis újabb betűtípus- és képinformációkat is kezel. Az ARMv8-A rendszerekhez továbbá itt is érkezik a "firmware-first" hibakezelés, valamint a RAM Disk Protocol is formális API meghatározást kap. Mindezeken túl a specifikáció új vezeték nélküli MAC kapcsolati protokollal egészül ki, amely a később érkező új, rádiós technológiáknak ágyaz meg.

Az ACPI 6.1 és a UEFI 2.6 szabvány újdonságainak részletes listája is megtalálható az UEFI Forum kapcsolódó dokumentumaiban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.