:

Szerző: Voith Hunor

2016. március 4. 12:30

Az erős dollár ellenére is jó lett a HPE legelső negyedéve

A vállalat az egész üzleti évre is pozitív előrejelzést adott, kezdenek látszani a fájdalmas átalakítás eredményei. A kínai tevékenység átszervezéséből befolyó 2,3 milliárd dollár túlnyomó részét részvényvisszavásárlásra fogja fordítani. Meg Whitman a Dell-EMC egyesülést opportunista harmadikként szeretné kihasználni.

Az erős dollár most már jó ideje húzza vissza a nagy exportkitettséggel rendelkező amerikai cégek eredményeit, a Hewlett Packard Enterprise azonban első önálló negyedévét a negatív árfolyamhatás ellenőre is jól teljesítette. A korábbi HP vállalati üzletágait megöröklő cég a konzumer üzletágtól megszabadulva, alapos karcsúsításon átesve és portfólióját racionalizálva erős alapokra építheti jövőjét – ezt tükrözi a teljes pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés is, mely a vártnál pozitívabb képet fest az év alakulásáról.

A forgalom az árfolyamhatást kiszűrve 4 százalékkal 12,7 milliárd dollárra emelkedett az előző év hasonló időszakához képest (az árfolyamhatással terhelve a változás mínusz 3 százalék). A nettó eredmény 859 millió dollárról 731 millióra csökkent, de minimálisan (részvényenként egy centtel) magasabb volt, mint a konszenzusos elemzői várakozás. A teljes éves nyereség a HPE szerint viszont akár 5 százalékkal is meghaladhatja az elemzők által vártat, ahogy a vállalat a következő hónapokban egyre jobban ki tudja aknázni az új szervezeti stuktúra előnyeit.

A hardveres tevékenységeket tömörítő Enterprise Group bevétele az árfolyamhatással terhelve is növekedni tudott, bár csak 1 százalékkal – anélkül viszont már 7 százalék plusz forgalomnak örülhetett a HPE. A divízió 7,1 milliárdos bevétel mellett 944 milliós üzemi eredményt tudott elérni, a szerverek eladásából származó bevétel konstans árfolyamon 5 százalékkal emelkedett.

A tárolók eladásainál az említésre méltó mutató az úgynevezett konvergens modellek 9 százalékos erősödése és a hagyományos eszközök 15 százalékos visszaesése. Ez összességében kicsivel visszahúzta a tárolók forgalmát (árfolyamhatással is számolva 3 százalékkal), de a HPE a konvergens irányba tolja a kínálatát, így hosszabb távon várhatóan itt is elindul majd a növekedés, ahogy az újabb modellek iránti kereslet meglódul.

A legnagyobb ugrást a hálózati egységek forgalma érte el. Az 54 százalékos plusz azonban csak első pillantásra meglepően magas, ez gyakorlatilag a tavaly felvásárolt Aruba Networksszel behozott többletforgalomnak köszönhető. Ezt beleszámítva a divízió még mindig 10 százalék fölött nőtt, különösen a kínai piac húzott jól. Az akvizícióhoz nagyon nagy reményeket fűz a HPE – a vállalat hatalmas szervezetébe integrálva is igyekszik megtartani az Aruba eddigi lendületes térnyerését, és nagy szeletet kihasítani a céges Wi-Fi eszközök piacából.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ide tartozik, hogy a HPE lassan befejezi kínai tevékenysége átszervezését, melynek részeként megszabadul a vállalati hálózati eszközök terén Kínában piacvezető H3C Technologiesban birtokolt többségi tulajdonrészétől is. Az ebből befolyó 2,3 milliárd dollárból a cég 2 milliárdot saját részvények vásárlásába forgat vissza – Meg Whitman vezérigazgató szerint az árfolyam most viszonylag alacsonyan van, így ezzel a lépéssel is igyekeznek növelni a befektetői bizalmat és vonzóbb célponttá tenni a HPE papírjait.

A szolgáltatási üzletág (Enterprise Services) végre megállt a régóta tartó folyamatos visszaesés – legalábbis konstans árfolyammal számolva. A periódust 4,7 milliárdos bevétellel zárta a divízió, az üzemi eredmény viszont az erős dollár ellenére kicsit emelkedni tudott. A HPE az elmúlt hónapokban itt karcsúsított a legtöbbet, és a munkavállalói szerkezetet is átalakítja. 2018-ra az Enterprise Services alkalmazottainak 60 százalékát fogják alacsony bérköltségű országok (például India, Costa Rica, Fülöp-szigetek) adni – ez az arány ősszel 40 százalék volt.

Meg Whitman szerint az üzletág mostanra jóval több lábon is áll, mint néhány éve, 2013-ban a bevétel 65 százaléka mindössze három ügyféltől származott, óriási kockázatot jelentve, most viszont egy ügyféltől legfeljebb 10 százalék folyik be a kasszába. A vállalat első embere az elemzői konferenciahíváson természetesen újra szóba hozta a Dell-EMC üzletet. Álláspontja az utóbbi hónapokban nem változott, továbbra is óriási lehetőségként aposztrofálja az akvizíciót, ez a kereskedelmi csatornában erőteljes HPE-nyomásban fog megnyilvánulni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.