Szerző: Voith Hunor

2016. március 3. 09:31

Chiptervezőt és felhős menedzsmentplatformot vett a Cisco

Rövid időn belül két újabb felvásárlást is bejelentett a vállalat, összesen 580 millió dollár értékben. A hálózati lapkákat fejlesztő Leaba alig kétéves volt, a 45 fős csapat 320 milliót ért meg a Ciscónak.

Teljes gőzzel robog előre a Cisco akvizíciós gépezete. Miután a cég néhány hete közel másfél milliárd dollárért megszerezte a Jasper Technologiest és arra építve létrehozott egy szoftverfókuszú IoT üzletágat, most rövid időn belül két újabb felvásárlást jelentett be. A CliQr a vállalat hibrid felhős, adatközponti törekvéseit egészíti ki, a Leaba pedig egyik fő tevékenységéhez, a hálózati eszközökhöz biztosít további muníciót.

A Cisco akvizíciókra alapozott növekedési stratégájára vonatkozóan álljon itt néhány szám: Chuck Robbins tavaly augusztusi hivatalba lépése óta a Leaba a kilencedik felvásárlás, összességében pedig a 196. a cég fennállása óta.  A Cisco bevett taktikája, hogy egyes, korai stádiumban levő, belsősként induló fejlesztéseket inkubációs céllal és komoly anyagi támogatással rendre kiszervez – majd siker esetén visszavásárol. Így a fejlesztőket személyesen érdekeltté teszi a projektben, a fejlesztést pedig kiszabadítja a bürokrácia nyomása alól.

A CliQrnek korai befektetője is volt a Cisco, és a kisebb cég szinte összes viszonteladói és rendszerintegrátor partnere egyben Ciscóval is együtt dolgozik. A CliQr központosított hibridfelhő-menedzsere szolgáltatásként és helyben futtatható változatban is elérhető, és a jövőben a One Cloud Enterprise Suite részeként fog tovább élni. A legnagyobb előnye, hogy minden fontosabb publikus felhőszolgáltatással képes együttműködni, így kiváló kiegészítés a Cisco InterCloudja mellé, ami pont a különböző felhők összedrótozásáról szól. A tranzakció a tervek szerint áprilisban fog lezárulni, a CliQr mintegy száz alkalmazottja a Ciscónál fogja folytatni munkáját.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két akvizíció közül talán a Leaba az érdekesebb, egyrészt mert a cég nagyon fiatal, alig kétéves, másrészt pedig chiptervezői kompetenciát visz a Ciscóba, így a manapság kevesebb figyelmet kapó hardveres oldalt erősíti. A Leaba alapítóinak nem ez az első sikeres exitjük, korábban a Dune Networksöt adták el a Broadcomnak 200 millió dollárért – a Cisco most 12. alkalommal vásárolt az informatikai vállalkozásokat erősen támogató Izraelben.

A Reuters információja szerint a cégnek még nincs terméke, a Cisco "stratégiai érdekből" elsősorban a tapasztalt fejlesztőgárdáért és a készülőben levő megoldásokért csapott le a Leabára. Ezek a jövőben a Cisco switch-eit és routereit fogják gazdagítani, ahogy a 45 fős gárda is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról