Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 3. 14:30

100 gigabitet adnak 40-es áron az új Nexusok

Frissített hardverrel dobja piacra a Nexus sorozatot a Cisco. Az új ASIC-fejlesztés natív 25 gigabites működést, nagyobb belső sávszélességet és gyorsabb telemetriát ígér, a 10/40 gigabites modellekhez mérhető áron.

A Cisco elég okosan kitalálta, hogyan lehet az új termékcsalád előnyeit egyszerűen kommunikálni a vevők felé: gyorsabb adatátvitel, azonos áron. Egészen pontosan az új sorozat 25/50/100 gigabites portokat kínál azonos per-port áron és azonos sűrűséggel, mint a 10/40 gigabites jelenlegi modellek a Cisco és a versenytársak kínálatában.

A gyártó szerint a jelentős előrelépést az új hálózati vezérlőlapkák teszik lehetővé, a cég egy új ASIC (alkalmazásspecifikus áramkör) köré építette a frissített Nexus 9000-es modelleket. Erről a saját fejlesztésű új chipről (vagy chipekről) a Cisco részletesebbet nem közölt, de értelemszerűen jóval magasabb feldolgozási sebességre képes, mint az előző generációnál használt lapkák.

A fejlesztésnek köszönhetően a 9200 és a 9300EX eszközök natív 25 gigabites működésre képesek. A meglévő 9500-as keretek pedig az új modulokkal akár 36 darab 100 gigabites portra upgrade-elhetőek, ami a legnagyobb ilyen sűrűséget jelenti a cég szerint az egész iparágban. A közölt műszaki adatok igen meggyőzőek, a gyártó 100 gigabites megoldása a versenytársakhoz képest féláron kínál 25 százalékkal magasabb non-blocking teljesítményt, alacsonyabb energiafelvétel és magasabb megbízhatóság mellett. Az új lapkák ilyen sebesség mellett is képesek valós idejű telemetriai adatokat gyűjteni a hálózati forgalomról, ami lehetővé teszi a hálózati biztonsági funkciók érvényesítését csúcsterhelés mellett is. Jelentősen megnőtt az IP-címek számának támogatása, a Cisco szerint egy rack akár egymillió konténeres alkalmazás meghajtására is alkalmas, ami a magasan virtualizált felhős környezetben is megállja a helyét.

Az új Nexus 9200-as sorozat

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A sorozatok között jelentős különbség, hogy a 9200-as családot a cég hagyományos NX-OS-éhez ajánjla a Cisco, a 9300-as és 9500-as család az ACI módot is támogatja. Előbbi a hagyományos architektúrákba illeszkedik jobban (más NX-OS-es eszközök mellé), míg utóbbi azon vásárlóknak lehet fontos, amelyeknek fontos az ACI által nyújtott jobb automatizációs platform.

Ez utóbbi, az ACI-képességek támogatása a Nexus 7000-es switch-ek szoftverében is elérhető már, így a már korábban megvásárolt eszközök hasznos élettartama jelentősen kitolható - állítja a cég. Az ACI-ról a bevezetéskor írtunk, ez a vállalat új generációs hálózatvezérlési automatizációs platformja, amely megkönnyíti az alkalmazások beindítását és menedzselését. Frissült az adatközponti Nexus 3000-es széria is, ezekben a Cisco-féle ASIC és más gyártók lapkái között választhatnak a vásárlók. Ezek a modellek is 25/50/100 gigabites portokkal érhetőek majd el a forgalmazás megkezdését követően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról