Szerző: Gálffy Csaba

2016. március 2. 14:41

Cisco-bomba: saját hiperkonvergens rendszer érkezett

Saját elemekből, szoftveres tárolóval lépik be a Cisco a "hiperkonvergens" rendszerek piacára. A HyperFlex a Nutanix és más feltörekvő megoldások ellenében küzd majd a piacon.

Az előre integrált, szervert, tárolót és hálózati egységet együtt tartalmazó "konvergens" rendszerek előretörése volt az elmúlt évek egyik nagy trendje a nagyvállalati informatikában, minden gyártó igyekszik felülni erre a vonatra. Persze nem minden cégnek van ehhez házon belül minden elem, így volt ez a Cisco esetében is. Ezért a vállalat (számtalan másik szereplőhöz hasonlóan) partnerségben dobott piacra ilyen konvergens rendszereket, például az IBM-mel a VersaStack sorozatot, a NetApp-pal a FlexPodokat és persze az EMC-vel a VCE-családot. Ezalatt azonban a "hiperkonvergens" rendszerek térhódítása is elindult, amelyek egyszerű szervereket szoftveres megoldásokkal turbóznak fel és látnak el komplex funkciókkal.

HyperFlex - saját (szoftveres) tárolóval

A (hiper)konvergens rendszerek legfontosabb előnye, hogy iparági szabványos (x86-os) kiszolgálókra épülnek, így a hardver bekerülési költsége viszonylag alacsony maradhat. A titkos fegyvert a szoftveres réteg jelenti, a fürtökbe rendezett gépek ettől táltosodnak meg és válnak többé, mint csupán néhány egymás mellé helyezett kiszolgáló. Ez a szoftveres réteg végzi a különböző gépekben található meghajtók egybefűzését is, amelyeket összeolvasztva a tárolós komponens is előáll.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Na és vajon honnan jön ez a szoftver? - tevődik fel a kérdés. A válasz izgalmasabb, mint gondolnánk: a cég nem fejlesztett saját megoldást, helyette a Springpath HALO szoftveres tárolóját használja. A HALO az UCS kiszolgálókban található meghajtókat, gyorsító SSD-ket és a rendszermemóriát fűzi össze egy egységes szoftveres tárolóvá, amely az alkalmazások szemszögéből teljesen egységes tárhelynek látszik. A szoftver rendelkezik a tárolóktól ma elvárt képességekkel, objektum- és blokkalapú elérést is támogat, tud rétegezni, deduplikálni, tömöríteni, mindezt magas fokú automatizálás mellett.

A HyperFlex/HALO adatút

Érdekesség, hogy a felvásárlásokban abszolút profinak számító Cisco valamiért úgy döntött, hogy a szoftvert fejlesztő Springpath-t (még?) nem veszi meg, az ex-VMware mérnökök által alapított startup csupán egy jelentős, ismeretlen nagyságú befektetést kapott egyelőre a Ciscótól. A CRN információi szerint a Ciscónak bizonyos feltételek mellett elővételi joga van a Springpath-ra, így nagyon valószínű, hogy a jövőben egyéb termékekben is felbukkan majd a megoldás, és a HyperFlex-kísérlet sikere esetén házon belülre kerül a kis cég.

Fürtökben lógnak

A konkrét hardvereket tekintve két HyperFlex appliance lesz elérhető, az 1U magas HX220C és a 2U magas HX240C. Mindkettő a Cisco UCS sorozat szerverekre épül, ezek tartalmazzák SSD-k és mechanikus merevlemezek formájában a rétegzett tárolót is. A kisebb szerver kétfoglalatos, a nagyobb egy- illetve kétutas verzióban is elérhető, Xeon E5-2600 v3 processzorokkal. Ha ez nem elég, a rendszerbe az UCS Blade Series szerverei is beilleszthetőek, akár négyutas kiszerelésben is.

A különbség a nyers kapacitásban rejlik, a vékony egységek 6 darab 1,2 terabájtos SAS-lemezt tudnak fogadni, míg a HX240C akár 23 darabbal is kiegészíthető. A rendszerek dedikált SSD-t használnak naplózásra és boot lemezként is, valamint 480 GB illetve 1,6 terabájt dedikált SSD-alapú gyorsítótárral is rendelkeznek. Az operatív tár maximális mérete egységesen 768 gigabájt.

A hiperkonvergens rendszer persze attól konvergens, hogy a szerverek fürtökbe rendeződnek, a Cisco minimum három node használatát írja elő a HALO megfelelő működéséhez. A szerverek kezeléséhez a Cisco UCS szoftveres rétege használható, ezen belül azonban "bare metal", virtualizált és konténeres működés is választható, első körben csak VMware vSphere/vCenter alapokon, de várhatóan Hyper-V és KVM-támogatás is elérhető lesz majd.

A közzétett információk szerint az alap építőkocka egy éves támogatással 59 ezer dollártól indul majd, az ár természetesen a rendelt node-ok számától és a konfigurációtól is nagyban függ. A Cisco számítása szerint a HX-sorozatú gépek teljes bekerülési költsége mintegy 30 százalékkal alacsonyabb a versenytársakhoz viszonyítva, és így remek ajánlat a jelenlegi piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról