Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 24. 14:30

Energiahatékonyságra gyúr az új MediaTek rendszerchip

A MediaTek bejelentette legújabb középkategóriás rendszerchipjét. A Helio P20 ésszerű evolúciónak tekinthető, mely a számítási teljesítmény növelésével szemben inkább az energiahatékonyságra fókuszál.

Leváltja a tavaly nyáron debütált Helio P10-et a MediaTek. Az utód P20 elsősorban az energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt, ennek megfelelően pedig középkategóriás ARM Cortex-A53 magokat tartalmaz. Az alkalmazásprocesszor egyik érdekessége, hogy elsőként kínál LPDDR4X támogatást, amivel tovább csökkenthető a teljes rendszer fogyasztása. Az Helio P20 a közelmúltban bejelentett Snapdragon 625 egyik komoly kihívója lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az összesen nyolc darab A53-as mag két klaszterbe rendeződik, melyekből a nagy teljesítményű rész maximális órajele 2,3 GHz, ez pedig 15 százalékos emelést jelent az előd P10 értékéhez mérve. A kisebb számítási teljesítményre képes szekcióban lévő magok frekvenciái egyelőre nem ismertek, ugyanakkor az előd értékéből kiindulva ezek valahol 1,2-1,3 GHz környékén működhetnek.

A memóriavezérlő megújult, a Helio P20 már támogatja az LPDDR4X memóriákat is. A tavaly bejelentett szabvány előnye, hogy az alacsonyabb működési feszültségeknek köszönhetően nagyjából 20 százalékkal alacsonyabb fogyasztást biztosít az LPDDR4-hez képest. Mindezt két 32 bites csatornán lehet majd kihasználni, így 1600 MHz-es lapkákkal acélos, 25,6 GB/s-os sávszélesség érhető el. Mivel az LPDDR4X-es termékek megjelenése legkorábban csak az év vége felé várható, ezért a jól bevált LPDDR3 támogatás is megmaradt. Ebben az esetben viszont csupán egyetlen csatorna áll rendelkezésre, a maximálisan támogatott 933 MHz-es DRAM-mal pedig csak jóval szűkösebb, az előd P10 értékének pontosan megfelelő 7,4 GB/s-os sávszélesség érhető el.

Az integrált GPU is frissült, a korábbi Mali T860 helyett a T880 került be a rendszerchipbe, mindez pedig MP2 konfigurációban van jelen, ami két végrehajtóegységet jelent. A frissített megoldás esetében az ARM finomhangolta a mikroarchitektúrát, illetve a 256 bites vektoros feldolgozók száma kettőről háromra nőtt. Ezzel párhuzamosan a GPU órajele is emelkedett, míg a P10-ben 700 MHz-en üzemeltek a grafikus magok, addig a P20-nál már 900 MHz az üzemi frekvencia.

A dedikált, fixfunkciós gyorsítók képességei is bővültek. A H.264 és HEVC (H.265) dekóder immáron a 4K-s képi anyagokkal is elboldogul, H.264 formátum esetében pedig a nagy felbontású mozgóképek kódolása is megoldott. A lapka emellett még képfeldolgozót (ISP) is tartalmaz, melyhez egy legfeljebb 24, vagy két 13 megapixeles kamera köthető. Az LTE modem érintetlenül került át a P10-ből, az egy Cat 6-képes egység, mely 300 megabites letöltésre, illetve 50 megabites feltöltésre képes.

A felsorolt részegységek összességét tartalmazó szilícium már a TSMC 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológiáján készül, ami nagy előrelépést jelent a P10-nél alkalmazott 28 nanométerhez képest. Ezzel a MediaTek elmondása szerint kiemelkedő energiahatékonyságot értek el - hogy ez pontosan mit jelent, arra az első tesztekig várni kell, melyekre legkorábban valamikor az év második felében kerülhet sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról