:

Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 22. 15:00

Surface Pro alternatívával debütál a PC-piacon a Huawei

Valós konkurenciát jelenthet a Microsoft Surface Pro hibrid táblagépeinek a Huawei PC-piacos belépője. A specifikáció alapján a MateBooknak esélye lehet megszorongatni a versenytársat, hisz a gép a Microsoft megoldásánál több paraméterét tekintve is kedvezőbbnek tűnik.

Kínai vetélytársat kapott a Surface Pro táblagép. A Huawei Windows 10-es mobil PC-je komoly ellenfele lehet a sikeres Microsoft hibridnek, melynél a MateBook könnyebb, vékonyabb és olcsóbb is. A Surface Próra nagyon hasonlító kettő az egyben eszköz kellemes belépőnek tűnik a PC-piacra.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kínai vállalat a Mobile World Congressre irányuló figyelmet használta ki, hogy lerántsa a leplet a MateBookról, mely a Huawei PC-piacos debütálásának tekinthető. A gyártónak valószínűleg szemet szúrt a Surface Pro sorozat, illetve azon belül is a legújabb, 4-es verzió egyre növekvő sikere, amit egy hasonló, ugyanakkor néhány paraméterében jobb géppel próbálnak meglovagolni.

forrás: Ars Technica

A MateBook - akárcsak a Surface - alapvetően egy táblagép, ami egy felcsatolható, billentyűzetet és touchpadet tartalmazó résszel kvázi notebookká alakítható. Az összes főbb komponenst magában foglaló tablet rész egy 12 hüvelykes, 3:2-es képarányú IPS kijelzőt tartalmaz, melynek felbontása 2160x1440, maximális fényereje pedig 400 nit. Eddig a pontig a gép paraméterei szinte tökéletesen egyeznek a Surface Pro 3 specifikációiban található adatokkal.

A Huawei processzor tekintetében már a Skylake mellett tette le a voksát, abból is legújabb szériás Core m központi egységek kerültek a kijelző mögé. Az m3-6Y30 és m5-6Y54 mellett m7-6Y75-tel is elérhető lesz a MateBook, melyek egyaránt 4,5 wattos TDP beállítás mellett lesznek jelen, a nagyobb fogyasztású i3, i5, és i7 modelleket egyelőre mellőzi a Huawei. A rendszermemória mérete 4 vagy 8 gigabájt lehet, míg a háttértár 128, 256, vagy 512 gigbájtos kapacitással rendelkezhet.

forrás: Ars Technica

A komponensek áramellátásáért egy 33,7 Wh kapacitású akkumulátor felel, amivel a Huawei ígérete szerint "egész napos" üzemidő érhető el. Ez optimális esetben valószínűleg legfeljebb 8-10 órát jelent. Az egyes komponenseket egy igencsak vékony, mindössze 6,9 milliméteres házba sikerült belezsúfolni, ráadásul mindehhez csupán 640 grammos tömeg társul, mely paraméterekkel jelenleg a MateBook lehet a legkönnyebb és legvékonyabb, notebookká alakítható hibrid gép.

Megfelelő billentyűzet és toll nélkül nehezen versenyezhetne a Microsoft gépeivel a MateBook. Előbbi, passzív kiegészítő egyben támasztékot is biztosít a Huawei hibridének, mellyel egy rövid csatlakozósoron keresztül valósul meg az összeköttetés. A billentyűút rövid, mindössze 1,5 milliméteres, ami ha csak egy lehelettel is, de több a Surface Pro 1,3 milliméterénél.

forrás: Ars Technica

A billentyűzettel szemben a toll már aktív, beépített akkumulátora töltést igényel, a Huawei szerint nagyjából egy hónapig bírja egy feltöltéssel. A 2048 nyomásszintet érzékelő kiegészítőbe egy lézeres pointert is építettek, ami prezentálásnál lehet hasznos segédeszköz. Az utolsó kiegészítő egy dokkoló, mely első pillantása jobban hasonlít egy külső akkumulátorhoz. A géphez egy USB Type-C csatlakozóval kapcsolódó kiegészítő HDMI, VGA, Ethernet, illetve két USB 3.0 porttal toldja meg az amúgy igencsak szegényes, egyetlen USB Type-C aljzatból álló kínálatot.

forrás: Ars Technica

A legkisebb, Core m3 processzort, 4 gigabájt memóriát és 128 gigabájtos SSD-t felvonultató Huawei MateBook konfiguráció 700 dolláros áron kerül piacra. A Core m7 processzort, 8 gigabájt memóriát, valamint 512 gigabájtos SSD-t magában foglaló kialakításért pedig ennek több mint dupláját, 1600 dollárt kér el a kínai cég. Ezzel szemben a Microsoft Surface Pro 4 kínálat legkisebb modellje 900 dollárt kóstál, igaz ebben a modellben 8 gigabájt rendszermemória található.

forrás: AnandTech

Az opcionális billentyűzet 129, a toll 59, a dokkolónak nevezett kiegészítő pedig 89 dollárért lesz elérhető. A MateBook kiskereskedelmi megjelenéséről egyelőre nem árult el bővebb információt a vállalat, ugyanakkor egyes hírek szerint a hibrid PC már márciusban elérhetővé válik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.