:

Szerző: Voith Hunor

2016. február 22. 17:45

HP Elite x3: Windows 10 Mobile, kicsit másképp

A Windows 10 Mobile-os Lumiák általánosságban kedvezőtlen fogadtatása ellenére a HP újra beszáll az okostelefon-bizniszbe, de egyetlen önálló eszköz helyett komplett, külső gyártók által is bővíthető ökoszisztémát tett le az asztalra.

Néhány évnyi kihagyás és a jobb sorsra érdemes webOS valamint a telefonos szabadalmak eladása után visszatér az okostelefon-piacra a HP Inc. A vállalat némileg meglepő, de azért bőven indokolható módon nem az Android, hanem az egyelőre felemás hírnévnek örvendő Windows 10 Mobile mellett tette le a voksát, és nem csak egy telefont, hanem egymással szorosan együttműködő eszközök ökoszisztémáját mutatta be a barcelonai MWC-n.

A vasra nem lehet panasz

Az Elite x3 hardvere minden tekintetben csúcskategóriásnak számít – és talán akkor is annak fog, amikor az év második felében, a HP szerint "késő nyáron" majd piacra kerül. A processzor a papírformának megfelelően Qualcomm Snapdragon 820 (MSM 8996), a grafikus teljesítményért egy Adreno 530 felel, mindezt pedig 4 gigabájt LPDDR4 memória egészíti ki. A felhasználók 64 gigabájtnyi beépített tárhellyel gazdálkodhatnak, amelyet igény szerint microSD kártyával akár 2 terabájtig is kibővíthetnek. A kijelző az amúgy is méretes Lumia 950-énél is nagyobb, 5,96 hüvelykes AMOLED, 2560x1440 pixeles felbontással (493 PPI), Gorilla Glass 4 borítással. A fő, hátlapi kamera 16 megapixeles, f/2.0 fényerejű optikával, az előlapi modul pedig 8 megapixeles, hogy a videokonferenciázás minőségénél ne a telefon legyen a szűk keresztmetszet.

A HP bevallottan a vállalati felhasználókat célozza az Elite x3-mal, a készülék mobilszolgáltatóknál nem is lesz kapható, bár a gyártó ígérete szerint gondoskodni fog a szolgáltatói validálásról. A képességek többségét így a cég a célközönség igényeihez alakította: a kihangosított konferenciahívásokat jó minőségben megszólaltató B&O sztereó hangszóró, két nanoSIM vagy egy nanoSIM és egy microSD kártya egyidejű használatának lehetősége, ujjlenyomat-olvasó és retinaszkenner (igen, mindkettő lesz benne), FIPS 140-2-es kriptográfiai megfelelőség, TPM 2.0, 256 bites háttértár-titkosítás, 4150(!) mAh-s, gyorsan tölthető (Qi és PMA) akkumulátor, IP67-es por- és vízállóság, pogo pines csatlakozó révén külső gyártók általi bővíthetőség.

Alapkoncepciójától vállalati

Az üzleti vonalat hangsúlyozzák és erősítik az eddig bemutatott, házon belüli kiegészítők is. A termék az Windows 10 Mobile egyik, a Microsoft által kulcsfontosságúnak pozicionált képessége, a Continuum köré épül, és az ultramobil munkafolytonosság szemléletét próbálja eladni. Ehhez persze a megfelelő UWP-s alkalmazások mellett a hagyományos Win32-es szoftverekhez is megfelelő hozzáférés kell, ezt Remote Desktopon vagy Citrix XenAppon keresztül lehet majd megvalósítani. A HP természetesen saját szoftverkörítést is mellékel majd Elite x3-hoz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ami igazán érdekessé teszi a HP új termékvonalát, az a speciális kiegészítők sora, melyek körét a későbbiekben a vállalat reményei szerint külső partnerek fognak tovább bővíteni. A Desk Dock a Microsoft felső kategóriás Lumiáihoz készült dokkoló felturbózott, kivitelre is kicsit igényesebb változata. A legfontosabb plusz az Ethernet csatlakozó, de került rá egy Kensington biztonsági zár is a két nagyméretű (USB-A) és a type-C USB port és a DisplayPort mellé. A dokkoló majdnem fél kilogrammot nyom (450 gramm), egyértelmű, hogy a HP nem rendszeres hordozásra, hanem a laptop dokkolókhoz hasonló fix használatra tervezte. Önállóan és a telefonnal összecsomagolva is megvásárolható lesz, de ahogy az Elite x3, úgy ennek az áráról sincs egyelőre semmilyen információ.

A hab a tortán a Mobile Extender (ME), ami egy processzor, memória és háttértár nélküli, direkt a telefonhoz tervezett "laptop". Ehhez az Elite x3 USB-C-n vagy Wi-Fin keresztül tud csatlakozni, így biztosítva az "agyat", míg a ME adja a képernyőt (Full HD felbontású, 12,5 hüvelykes), a beviteli perifériákat (háttérvilágításos, folyadéktűrő billentyűzet, touchpad) és további csatlakozókat (3 USB-C, 1 Micro-HDMI, egy 3,5 mm-es jack). A HP ezt szánja a telefon mobil dokkolójának, a 46,5 wattórás akkumulátorral kibélelt, 1 kilós kiegészítő valószínűleg igencsak jól bírja majd szusszal.

Az ME sikerét két fő tényező fogja befolyásolni, és a HP-nek csak az egyikre, az árra van igazán ráhatása. A szoftveres oldal egyrészt attól függ, hogy a Microsoft mennyire tudja népszerűvé tenni az UWP modellt, másrészt pedig attól, hogy a távoli hozzáféréssel vagy virtualizálva kínált Win32-es alkalmazásokra mennyire lesznek fogékonyak a vállalati felhasználók. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy egyelőre még a Microsoft saját UWP-s appjaira is bőven ráfér a csiszolás, mert ha például az Edge alatti böngészés Continuum módban a Lumia 950-hez csak kicsit is hasonló "élményt" nyújt, a HP akár tótágast is állhat, akkor se jut majd egyről a kettőre.

(Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy a központi egység nélküli, de telefonnal teljes értékű laptopként használható kiegészítő koncepciója egyáltalán nem újdonság. A Motorola az ATRIX 4G-hez tervezett dokkolóval közel fél évtizeddel ezelőtt hasonló irányba indult el, csak éppen androidos alapokon, jóval gyengébb hardveres háttérrel és kevésbé fókuszált üzletpolitikával).

07:28
 

Motorola ATRIX 4G Laptop Dock Review

Még több videó

A HP lényegében a Microsoft helyett is elvégezte a házi feladatot (Lumia 650...), és a lehetőségekhez mérten egyedi, érdekes fejlesztést tett le az asztalra. Sajnos az egyre inkább BYOD felé tolódó vállalati szektorban az alkalmazásoknál tátongó űrt ez sem fogja kitölteni, de a HP szerint van remény, és már most mintegy 30 névtelenséget kérő ügyfél teszteli az Elite x3-ban rejlő lehetőségeket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.