Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 19. 16:30

Böngészőben is működik a "4D" megjelenítés

A virtuális valósághoz szükséges anyagokhoz is remek alappal szolgálhat a Sketchfab és a TimeSlice közösen kifejlesztett megoldása, mely több különböző technológiát foglal magában.

Új tartalmakért fogott össze a különféle 3D-s fájlok online megjelenítésére és megosztására alkalmas platformmal rendelkező Sketchfab és a TimeSlice Films. Előbbi vállalat a közelmúltban több új funkcióval bővítette platformját, amit most "4D" támogatással egészítettek ki partnerüknek köszönhetően. A hangzatos hívószó mögött gyakorlatilag egy többkamerás 3D-s felvétel áll, amit ügyes technológiával illesztettek össze a szakemberek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A londoni TimeSlice Films ehhez 53 darab GoPro kamerát drótozott össze, amivel az adott alany vagy tárgy minden szögből könnyen, úgynevezett volumetrikus rögzítési módszerrel örökíthető meg. A nyersanyagot ezután a cég saját fejlesztésű szoftvere önti egy 3D-s fájlformátumba, ami végül a Sketchfab technológiájával interaktív (például forgatható) formában válik megjeleníthetővé szinte bármilyen modern, a WebGL API-t támogató böngészőben.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mindez miért figyelemreméltó. A szokványos, kézzel összerakott, renderelt 3D animációkhoz képest ez a megoldás teljesen más folyamatokra épül. Ezek a 4D jelölésű anyagok alapjaiban leginkább az első rajzfilmekhez hasonlítanak, ahol minden egyes képkockát külön-külön rajzoltak meg a készítők, majd ezeket megfelelően összefűzve született meg a végleges film. A 4D-s tartalom ehhez hasonlóan sok állóképből tevődik össze, melyeket megfelelően egymáshoz illesztve született meg a folyamatos animáció.

Egyre több cég foglalkozik a virtuális valósághoz szükséges 360 fokos képi tartalmakkal, ugyanakkor ezekhez jellemzően nem saját maguk állítják elő a szükséges alapot. A két cég technológiája itt találhat piaci rést. Nem érdemes szó nélkül elmenni a technológiai demonstráció webes megjelenítése mellett sem, ami meglehetősen jól optimalizált, nem igényel különösebben nagy erőforrást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról