Szerző: Hlács Ferenc

2016. február 5. 15:20

Leszámol a kártékony hirdetésekkel a Google

Hamarosan a hamis letöltésgombokat és egyéb félrevezető beágyazott tartalmakat felvonultató weboldalakat is blokkolja a Google, Safe Browsing kezdeményezésének keretei között.

Felveszi a kesztyűt a félrevezető tartalmakkal szemben a Google, a keresőóriás a jövőben blokkolja azokat a weboldalakat, amelyek a felhasználók számára potenciálisan félrevezető, veszélyes beágyazott tartalmaknak adnak otthont. A vállalat először tavaly novemberben jelentette be, hogy a Safe Browsing kezdeményezésének ernyője alatt immár a különböző, a felhasználók megtévesztését szolgáló, social engineering támadások ellen is védelmet biztosít - ezt a védvonalat terjeszti ki a vállalat most a félrevezető beágyazott elemekre is.

Az egyes weboldalakon feltűnő, villogó "Download" vagy "Play" gombnak álcázott hirdetéseket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Utóbbiakból sokszor akár három-négy darab is feltűnik a valódi letöltésgomb környékén, félrecsúszott kattintásokra vadászva. Ugyancsak félrevezetők lehetnek a különböző rendszerüzeneteknek álcázott beágyazott tartalmak, amelyek különböző "hiányzó" pluginek vagy frissítések telepítését ígérik a felhasználóknak, hogy aztán potenciálisan kártékony oldalakra továbbítsák őket vagy épp jelszavakat vagy más személyes adatokat csaljanak ki tőlük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Google a Safe Browsing keretei között a jövőben a fentiek mindegyikére vadászik majd, és ha egy oldalon hasonlót talál a korábbi gyakorlatból megismert, vörös hátterű üzenettel figyelmezteti a felhasználót a lehetséges veszélyre, illetve felajánlja számára a visszatérést az előző oldalra. Miután a hasonló megoldások, különösen a hamis letöltőgombok még néhány nagyobb, nemzetközileg is széles körben ismert oldal felületén is megtalálhatók, így senki ne lepődjön meg, ha következő hetekben belefutna a Google üzenetébe.

A keresőóriás lépését a legtöbben valószínűleg pozitívan fogadják majd, az az adatlopások visszaszorításában is szerepet játszhat - a weboldalak üzemeltetőinek ugyanakkor meggyűlhet a baja a vállalat szigorított védvonalaival, főleg ha a problémás beágyazott tartalmak esetében különböző harmadik felek által kiszolgált hirdetésekről van szó. A Google nekik az alábbi, többek között a social engineering vagy adathalász támadásokra vonatkozó oldalán kínál segítséget. A Safe Browsing új funkcióit a cég a tervek szerint fokozatosan, a következő néhány hétben aktiválja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról