Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 4. 17:31

Laptopot ölt a botrányos USB Type-C kábel

Gyilkos USB Type-C kábelre bukkant a Google mérnöke az Amazon webshopjában. A szakember által kipróbált vezeték az összes csatlakoztatott eszközzel végzett, a részletes vizsgálat eredménye minden túlzás nélkül sokkoló.

Egy Chromebook Pixel laptop bánta a Google egyik mérnökének kísérletsorozatát, amely során az Amazonon vásárolható különféle USB Type-C-kompatibilis kábeleket vizsgált be szakszerűen. Benson Leung privát tesztjében azt kutatta, hogy a vezetékek megfelelnek-e a szabványban leírtaknak. Az eredmény több mint elkeserítő. Amellett, hogy a csillogó külsővel és hangzatos tulajdonságokkal kiszínezett kábelek döntő többsége fittyet hány a specifikációban foglaltakra, az egyik modellnél annyira egyedien értelmezték a szabványt, hogy az még a teszthez használt eszközökkel is végzett.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az azóta az Amazon webshopjából is eltávolított Surjtech 3M USB A-to-C modell ugyanis nemes egyszerűséggel kivégezte az összes tesztben résztvevő eszközt. Így a Twinkie USB analizálók Vbus-a mellett a Chromebook két Type-C aljzata is az örök vadászmezőkre távozott. Alaposabb vizsgálódás után kiderült, hogy a csapás a laptop beágyazott I/O vezérlőjét találta telibe, mely a billentyűzet inicializálása mellett például szabályozza a töltést, valamint a hőmérsékleti értékek monitorozásáért is felel. Mivel a vezérlő kiesett a rendszerből, a gép gyakorlatilag használhatatlanná vált.

A kipróbált termékek mindegyikét az Amazon webshopjából szerezte be a Google-nél dolgozó mérnök, aki szabadidejében vizsgálta be a kábeleket, az eredményeket pedig a webshopon a vásárlói értékelések között publikálta. A teszthez két Twinkie USB PD (power delivery) analizáló, valamint egy Chromebook Pixel laptopot használt, mely az Apple MacBookjához hasonlóan egy USB Type-C porton keresztül tölthető, így ideális alappal szolgált a kábelek mustrájához, egészen a legutóbbi tesztig.

Kritikán aluli minőség

A mérnök a veszteségek után alaposabban is szemügyre vette a kábelt, a látottak pedig joggal sokkolták őt. Az áramellátást biztosító vezetékek kiosztásának felcserélése volt a legnagyobb hiba. A Type-A csatlakozó nullás (GND) érintkezője a kábel másik végén található Type-C fázisához (Vbus) volt bekötve, míg Type-A fázisa a Type-C nullás érintkezőjénél végződött, ami egyenáramú rendszer esetében már önmagában végzetes lenne, de mindez még smafu.

A gyártó teljesen kifelejtette az USB 3.1 magasabb átviteli sebességéhez szükséges extra vezetékek beépítését, így a csatlakozókon látható SuperSpeed jelölés abszolút félrevezető volt. Emellett a kábelre felhúzó helyett lehúzó konfigurációba kötötték be az ellenállást, tehát ez a komponens is a szabványban foglaltak tökéletes ellentéteként került beépítésre. Ezek mellett szinte eltörpült az a szintén komoly veszélyeket hordozó, illetve a szakember szerint sajnos egyáltalán nem ritka baklövés, mely szerint a tervezők (vagy a kivitelezők) kisebb ellenállást alkalmaztak.

Leéghet a ház

Az USB 3.1-es kábelek esetében egy 56 ohmos ellenállás beépítését írja elő a szabvány, melyre a korábbi, 2.0-s eszközökkel való kompatibilitás megőrzése miatt van szükséges. Csatlakoztatáskor csak ezzel jöhet létre a két eszköz közötti kommunikációs csatorna, amivel a résztvevők felismerhetik a támogatott USB szabványokat. Az apró SMD komponenst a konfigurációs vezetékre ültetik fel a szabványkövető kivitelezés esetén.

Benson Leung lehangoló tapasztalata szerint ugyanakkor jellemzően egy a kis áramú digitális jelvezetékeknél alkalmazott 10 ohmos ellenállás kerül egy tucat Type-C kábelbe. Egy ilyen, kvázi hibásan kivitelezett kábellel az USB 3.1-es szabványú töltőaljzat nem tudja beazonosítani a kisebb, USB 2.0 esetében maximum 500, USB 3.0 esetében pedig 1500 milliamper leadására képes áramforrásokat, és végül megpróbálhatja a 3.1-es szabvány csúcsértékének megfelelő 3000 milliampert felvenni. Amennyiben a másik oldalon nincs megfelelő túláramvédelem, úgy az eszköz (töltő, hub, stb.) könnyen túlmelegedhet, hosszabb idő után pedig megolvadhat, ahonnan már csak egy kis lépés a tűzeset.

Szinte semmivel sem kerülne többe

Az fentiek után joggal merülhet fel magyarázat gyanánt a spórolás, ugyanakkor jelen esetben nem erről van szó. Az egyes vezetékek helyes bekötése, a megfelelő ellenállás alkalmazása, illetve annak elhelyezése nem jelentene plusz költségeket. A hiba a szabvány (nem) ismerete mögött húzódik, a különféle egzotikus gyártók a korábbi gyakorlatnak megfelelően állítják össze a kábeleket, a végeredmény pedig akár teljes káosz is lehet. Tönkrement eszközök, rosszabb esetben pedig a tűzeset veszélye is fennállhat az ártalmatlannak tűnő, de botrányos minőségű USB Type-C kábelek miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról