Szerző: Gálffy Csaba

2016. február 4. 16:00

Mire fókuszál a jövőben az Edge fejlesztése?

Nagyjából kijelölte a Microsoft, hogy a következő egy évben milyen webes technológiák implementációját tervezi megvalósítani az Edge böngészőben. Az alapok fejlesztésén túl jönnek a Service Workerek, igaz, csak darabokban.

Bejelentette az Edge böngésző fejlesztési prioritásait a Microsoft. A 2016-os menün meglepetés nincs, a szabványokat továbbra is óvatosan implementálja a vállalat, de igyekszik szorosan az iparággal haladni. A DOM újratervezése sok fejlesztést feltartott, az alapok rendbetétele után újra gyorsulni fog a fejlesztés.

Kiterjesztések hamarosan(?)

A felhasználók és a fejlesztők már tűkön ülve várják, hogy az Edge-ben is megjelenjen végre a kiterjesztések támogatása. Bizonyos funkciók ugyanis csak úgy valósíthatóak meg, ha a fejlesztő hozzáfér a böngésző mélyebb funkcionalitásához - lásd például a jelszókezelő szolgáltatásokat, mint a LastPass.

A kiterjesztések rendszerét azonban a Microsoftnak alaposan újra kellett gondolnia, a korábban az Internet Explorer sorozatnál használt megoldás ugyanis már nem felel meg a mai biztonsági követelményeknek, így ez a fejlesztői platform is "rebootot" kapott. A következő generációs kiterjesztésplatform fejlesztése azonban váratlanul elhúzódott, az eredetileg ígért 2015-ös megjelenés 2016-ra csúszott, és még ma sem érhető el. Ez hamarosan változik, a bejelentés szerint az Insider program résztvevői rövid időn belül kipróbálhatják az új, kiterjesztésekkel bővített Edge-et, és nem sokkal később a szélesebb Windows 10-es felhasználói bázis is hozzáférést kap.

Fejlesztések fogyatékkal élőknek

A fejlesztési terv következő fontos eleme a különböző kisegítő lehetőségek jobb támogatása az Edge-ben, hogy a böngészőben megjelenített tartalom elérhetővé váljon a fogyatékkal élők számára is, például a beépített narrátoron keresztül. A fejlesztés jelenleg is zajlik, a vállalat ígérete szerint modernizálni fogja a HTML5 és CSS3 tartalmak elérhetőségét a kisegítő megoldások számára és implementálja a HTML és a Core Accessibility API-t is.

A vizuális segítség is érkezik, jön a magas kontrasztú megjelenítés jobb támogatása, illetve javul az alternatív beviteli eszközök használhatósága is. A látáskorlátozottak számára az olvasási, fókusz és kijelölési kisegítő lehetőségek jönnek majd jól. A fenti lehetőségek megfelelő kezelésére a Microsoft a fejlesztői eszközöket is felkészíti majd.

Csendben halálra ítélt Flash

A teljesítmény és energiahatékonyság továbbra is a fókuszban marad. A böngészős élményben mind a webfejlesztőnek, mind a böngészőgyártónak fontos szerepe van, a Microsoft pedig igyekszik a saját házi feladatát ellátni. Ez a JavaScript- és renderelőmotor folyamatos fejlesztését jelenti, de bővül a GPU támogatás, illetve a háttérben lévő böngészőfülek is új logika szerint működnek majd - az energiahatékonyság jegyében ezeket részben vagy teljesen felfüggeszti majd a böngésző.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nagy átalakítás része, hogy a Flash-tartalom megjelenítési feladata külön folyamatot kap, a "felesleges" tartalom lejátszása pedig alapértelmezésben szünetel. Nagy kérdés, hogy mi számít feleslegesnek (eredetiben unnecessary), valószínűleg itt a Microsoft hasonló logikát érvényesít, mint a Google, amely a Chrome-ban vezette be a fókuszon kívül eső Flash lejátszásának szüneteltetését. Ilyenkor a tartalom letöltődik, de az első képkockánál megáll a lejátszás és csak a felhasználói interakcióra indul el.

Szintén itt említi a Microsoft a biztonságot és megbízhatóságot. A biztonság területén a cég "sok jövendő meglepetést" ígér, nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez pontosan mit takar. A megbízhatóság javítása szokás szerint a telemetriai adatok átfésülését, a bugok és problémák észlelését és kijavítását jelenti.

Szabványok, szabványok, szabványok

Az Edge-dzsel a Microsoft követi a korábban bevezetett logikát, miszerint nem a támogatott API-k számának maximalizálása törekedik, hanem folyamatosan figyel több változót annak eldöntésére, hogy az adott szabványt érdemes-e implementálni. Így a cég igyekszik kerülni a kiforratlan, gyorsan változó szabványokat (például Flexbox vagy WebRTC), vagy az olyanokat, amelyeket hirtelen lelkesedés után elhagynak (például SMIL). A szabvány stabilitásán és érettségén túl a cég igyekszik a közösség támogatását, a fejlesztői igényeket is felmérni, illetve a Bing crawleren keresztül folyamatosan figyeli az API-k terjedését.

A fentiek fényében a következő fejlesztési ciklusban az ES2016 mellett a Fetch API, a webes üzenetkezelés, a Beacon API, a WOFF 2.0, a High Resolution Time Level 2, illetve a következő generációs JS-technológiák, a WebAssembly, és a javaslati fázisban lévő JS-képességek (Array.prototype.includes, stb.) implementálása van fókuszban. Távolabb tekintve a cég a Service Worker technológia implementációját vette célba (ennek egyik első eleme a Fetch API),  és a Push API került listára. A fentiek szükségesek lesznek a Microsoft-féle Hosted Web App platform következő generációjához, amely a jelenleginél sokkal több offline működést majd.

A fentieken túl a FIDO 2.0 autentikációs keretrendszer lehet 2016 újdonsága, ezt a szabványt a Microsoft a Google-lal és a PayPallel együtt nyújtotta be korábban, az Edge-en keresztül pedig a Windows Hello API-hoz is hozzáférhet a webes fejlesztő. Előrelépés jöhet a webes fizetésben is (a Web Payments API kapcsán), illetve az ECMAScript 2016-on is gőzerővel dolgozik a vállalat.

Van, amibe mélyen bele kell nyúlni

A cég még tavaly nyáron jelentette be, hogy a webes komponensek (Web Components) is támogatást kapnak az Edge-ben. Ez azonban egy nagyon hosszú folyamat, jelenleg a cég a DOM architektúra újratervezésével van elfoglalva, ezt követheti a Shadow DOM első prototípusa. A teljes implementáció így csak jóval később érkezhet, egyelőre ígéret sincs arra, hogy mikor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról