Szerző: Asztalos Olivér

2016. február 2. 13:00

Sorozatos meghibásodások miatt perelik a Seagate-et

Egy magánszemély pert indított a Seagate ellen. A felperes szerint a vállalat egyik 3 TB-os merevlemeze nem megfelelő minőségű, ami ebből kifolyólag több kárt okozott az évek során.

Az átlagosnál jelentősen magasabb meghibásodási rátájú merevlemeze miatt fogták perbe Amerikában a Seagate-et. Az elsősorban asztali környezetbe szánt 3 TB-os modell PC-be építve, illetve külső (Backup Plus) meghajtóként is többször meghibásodott, az átlagosnál jóval magasabb arány pedig határozottan ellentmondott a vállalat által a termékre aggatott reklámnak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A szóban forgó, ST3000DM001 típusjelzésű modellt több jelzővel is megbízhatónak, sőt extrém alacsony meghibásodási rátával rendelkező terméknek hirdető Seagate a rendre meghibásodott darabok után többször biztosított garanciális cserét a felperes Christopher A. Nelson és társai részére, de végül ezek a cseredarabok is rendre meghibásodtak. Mindezzel nem csak adatokat, de értékes időt is vesztett az érintett.

A bűnös

A vádirat kiemeli, hogy a meghibásodások rendszerint egy éven belül történtek, a Seagate pedig minden esetben úgynevezett refurbished, azaz felújított meghajtót küldött csere gyanánt. Az ügy leírása ezt szintén nehezményezni, mivel ezek egytől egyig korábban meghibásodott darabok. A felperes szerint mindez ellentmond a garanciában leírtaknak, ugyanis a Seagate képtelen volt megbízható, a garanciális időn belül hibátlanul teljesítő darabokat biztosítani, mindez pedig akár tervezési hibát is jelenthet.

Ezzel a vállalat megsértette a vásárlók védelmére vonatkozó törvényeket, a reklámokban elhangzó, termékre vonatkozó jelzők nagy része pedig nem felelt meg a valóságnak - áll a vádiratban. A felperes szerint a Seagate mindezzel jogtalanul járt el, az emiatt a vásárlókra nehezedő különféle nem tervezett kiadásokon (pl. adatmentés költsége) felül pedig kártérítést követelnek. A Seagate egyelőre nem reagált a vádiratban foglaltakra.

Valóban megbízhatatlan

A vádirat egy része a tárolóközpontú adatközpontokat üzemeltető Backblaze statisztikáira alapoz. A vállalat specialitása, hogy drága vállalati merevlemezek helyett konzumer modelleket használ a tárolóiban, a szokásosnál magasabb redundancia mellett. A cég először két éve írt a szervereiben üzemelő merevlemezek megbízhatóságáról, melyből számos érdekesség derül ki. A legutóbbi, 2015 harmadik negyedévét feldolgozó bejegyzés alátámasztja a problémát, az ST3000DM001 ez alapján a 2015-ös adat közel 31 százalékos meghibásodást mutatott, egy évvel korábban pedig a mutató 43 százalékos volt. (A Backblaze metodológiája itt olvasható.)

Ennél rosszabb értékkel csak az 1,5 terabájtos, szintén Seagate gyártmányú Barracuda Green rendelkezik, mely a szóban forgó kimutatás szerint nagyjából 223 százalékos értéket produkált a tavalyi év harmadik negyedévében. A táblázat többi tagját nézve elmondható, hogy a konkurens márkák egyik jelen lévő modellje sem szerepelt ilyen rosszul, a Western Digital, a HGST (Hitachi), illetve a Toshiba merevlemezei jellemzően legfeljebb 5-10 százalékos arányt produkáltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.