Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 29. 12:42

A Teslánál kötött ki az AMD és az Apple processzorguruja

Meglepő fordulat, a processzorguru Jim Keller a Teslánál folytatja. Az AMD-t és az Apple-t is megjárt szakember feladata az önvezető autók hardveres fejlesztésének vezetése lesz.

A sikeres AMD és Apple processzorokat tervező Jim Keller végül a Teslánál kötött ki, adta hírül az Electrek. A szakmai körökben elismert Keller az önvezető autóhoz szükséges hardveres eszközök mérnöki csoportját vezető alelnök lesz. A szakember legutóbb tavaly hagyta el az AMD-t, de arról, hogy mindez pontosan miért történt, mostanáig csak találgatni lehetett. Kellert legtöbbször a Samsunggal hozták összefüggésbe, így a Teslával kötött szerződés meglepetésnek számít.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Maga az igazolás majdnem olyan csendben történt mint az AMD-től való távozás, az elektromos autóiról elhíresült vállalat az Electrek megkeresésére egy szűkszavú közleményt adott ki Keller érkezéséről. Ebben a Tesla megerősítette az értesülést, valamint röviden hozzátette, hogy a szakember feladata a "világ legbiztonságosabb és legfejlettebb autópilóta rendszerének kifejlesztése lesz".

Hogy pontosan milyen okok húzódnak Keller érkezése mögött, azt egyelőre nem tudni. A Tesla jelenleg az Nvidia Tegra processzorait használja egyes személygépjárműveinél, de a mostani igazolás fényében nem kizárt, hogy a cég később saját processzort fejleszthet jövőbeni autóihoz. Az ősszel leleplezett Model X az ARM-alapú Tegra X1 rendszerchipet alkalmazza. Az Nvidia egysége a méretes központi érintőképernyőt mellett az infotainment rendszer működéséről is gondoskodik, de hasonló processzorok végzik az autópilóta funkcióhoz szükséges különféle számítási műveleteket is.

Jim Keller

Elon Musk a Tesla vezetője még novemberben jelentette be, hogy mérnököket keres az önvezető rendszer fejlesztéséhez, mely projekt kiemelt prioritással bír. Keller valószínűleg ennek keretein belül csatlakozott a vállalathoz, ahol így néhány korábbi, még az Apple-nél megismert kollégáival (pl. Doug Field, Rich Heley) dolgozhat ismét együtt. Az Electrek szerint a Tesla több szakembert is vesztett az utóbbi időben, ezért nem is jöhetett volna jobbkor a processzorguru érkezése.

Jim Keller egyébként valóságos legendának számít a CPU-tervezés területén, ikonná nemesült termékek fejlesztését vezette. A chiptervező mérnök még 1998-ben igazolt át jó néhány társával együtt a DEC-től az AMD-hez. Itt részt vett az Intel-verő K7 és K8 mikroarchitektúrák, illetve a HyperTransport busz tervezésében, melyek mindmáig a vállalat legnagyobb sikereit hozták. Innen alig két évvel később a MIPS-alapú processzorokat tervező SiByte-hoz igazolt, amit a Broadcom végül bekebelezett. Ezután 2004-ben a P.A. Semihez szerződött, mely energiatakarékos processzordizájnokkal foglalkozó céget az Apple vásárolta fel 2008-ban, ezzel pedig Keller egy csapásra a szintén szép karriert befutott Apple A4 és A5 processzorok tervezésének folyamatába is bekerült.

Ezt követően korábbi munkaadója csábította vissza a szakembert, aki így 2012 augusztusában már ismét az AMD-t alkalmazásában állt. Itt az cég vadiúj, x86-os Zen, és ARM-os K12 mikroarchitektúráinak főtervezői feladatát kapta meg, a dizájnt végző csapatok irányításáért Keller felelt. Innen tavaly szeptemberben távozott, miután vélhetően sikerült teljesíteni a három éves szerződésében foglaltakat. Bár a szóban forgó második AMD-s ciklus konkrét eredményeit egyelőre homály fedi, afelől nincs kétség, hogy a Tesla nagy halat fogott Kellerrel, akinek szaktudásával jókora lökést kaphat a Tesla autópilótás projektje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról