Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 28. 16:13

Már iOS-en is száguld a Chrome

WKWebView API-ra vált legújabb verziójában az iOS-es Chrome, ezzel teljesítmény tekintetében felzárkózva az Apple saját mobilos böngészője, a Safari mögé. A 48-as verziószámot hozó frissítés más platformokon nem hoz jelentős változást.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Chrome böngésző legújabb frissítésével iOS-en: míg a szoftver 48-as verziója a legtöbb platformon apróbb, inkrementális frissítésnek számít, az Apple mobil operációs rendszerén - annak történetében először - a Safarival hozza egy szintbe szoftverét teljesítmény tekintetében a Google.

A böngésző legújabb verziójában ugyanis végre elbúcsúzik a lassan őskövületnek számító UIWebView API-tól, és az iOS 8-cal bevezetett, modern WKWebView-ra vált, amellyel a sebességnövekedés mellett jelentősen stabilabb működést és nagyobb reszponzivitást ígér - a cég saját mérései szerint az új motorral felszerelt szoftver átlagosan mintegy 70 százalékkal kevesebbszer omlik össze mint a korábbi verziók.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Apple mobilos platformján egészen az iOS 8 megjelenéséig nem volt könnyű a cégével konkurens böngészők helyzete: bár iOS-re, akárcsak más rendszerekre, bárki fejleszthetett böngészőszoftvert, az Apple csak a fentebb említett, lassú UIWebView API-hoz adott hozzáférést a külső fejlesztők számára. Az egészen mostanáig a Chrome által is használt API-val a fejlesztők nem tudtak hozzáférni a cupertinói cég saját böngészője, a Safari alatt is futó, jelentősen gyorsabb, Nitro JavaScript motorhoz - amelyet a vállalat egyébként már az iOS 4.3 óta használt.

Az egyes böngészők saját rendermotorjairól az Apple természetesen hallani sem akart platformján, a harmadik féltől származó iOS-es böngészők, legyen szó önálló alkalmazásról vagy egy appba integrált böngészőablakról, a motorháztető alatt lényegében megegyeztek, csupán saját felületükkel és néhány plusz funkcióval, például szinkronizálható tartalmakkal különböztették meg magukat iOS-en. Hogy a vállalat a Nitro-t külső fejlesztők felé megnyissa egészen 2014-ig kellett várni, noha azt túlzás állítani, hogy a cég rögtön sarkig tárta volna a kapukat: az iOS 8-cal érkezett WKWebView-ból többek között hiányzott a cookie-kezelő API, illetve protokollkezelés terén is jócskán akadtak hiányosságok.

A problémák számottevő részét ugyanakkor az iOS 9 tavalyi érkezése orvosolta - ahogy azt AbdelKarim Mardini a Chrome termékmenedzsere az Ars Technicának nyilatkozva elmondta -, ami elég volt, hogy meggyőzze a Google csapatát a migrációról. A Chrome tehát a 48-as verziótól számottevően jobb felhasználói élményt kínál az Apple rendszerén, tehát érdemes minél előbb frissíteni.

A böngésző asztali verziója nem esett át ilyen jelentős átalakításon, abban a leglátványosabb újítás talán, hogy tavaly márciusban megjelent Data Saver nevű kiegészítő elhagyta a béta címkét, így már stabil változatban is igénybe vehető. Az eszköz az adatforgalommal hivatott spórolni oly módon, hogy a megjelenített tartalmakat először a Google szerverein futtatja át, ahonnan tömörítve érkeznek a böngészőbe. A kiegészítő a telepítését követően alapértelmezetten bekapcsol. Érdekes ugyanakkor, hogy az új iOS-es Chrome-ban viszont valamilyen oknál fogva már nem támogatott a Data Saver funkció, pedig mobilon az esetek többségében jóval értékesebbek a megspórolt megabájtok, mint asztali felületen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról