HWSW

Már iOS-en is száguld a Chrome

WKWebView API-ra vált legújabb verziójában az iOS-es Chrome, ezzel teljesítmény tekintetében felzárkózva az Apple saját mobilos böngészője, a Safari mögé. A 48-as verziószámot hozó frissítés más platformokon nem hoz jelentős változást.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Chrome böngésző legújabb frissítésével iOS-en: míg a szoftver 48-as verziója a legtöbb platformon apróbb, inkrementális frissítésnek számít, az Apple mobil operációs rendszerén - annak történetében először - a Safarival hozza egy szintbe szoftverét teljesítmény tekintetében a Google.

A böngésző legújabb verziójában ugyanis végre elbúcsúzik a lassan őskövületnek számító UIWebView API-tól [1], és az iOS 8-cal bevezetett, modern WKWebView-ra vált, amellyel a sebességnövekedés mellett jelentősen stabilabb működést és nagyobb reszponzivitást ígér - a cég saját mérései szerint az új motorral felszerelt szoftver átlagosan mintegy 70 százalékkal kevesebbszer omlik össze mint a korábbi verziók.

xAz Apple mobilos platformján egészen az iOS 8 megjelenéséig nem volt könnyű a cégével konkurens böngészők helyzete: bár iOS-re, akárcsak más rendszerekre, bárki fejleszthetett böngészőszoftvert, az Apple csak a fentebb említett, lassú UIWebView API-hoz adott hozzáférést a külső fejlesztők számára. Az egészen mostanáig a Chrome által is használt API-val a fejlesztők nem tudtak hozzáférni a cupertinói cég saját böngészője, a Safari alatt is futó, jelentősen gyorsabb, Nitro JavaScript motorhoz - amelyet a vállalat egyébként már az iOS 4.3 óta használt.

Az egyes böngészők saját rendermotorjairól az Apple természetesen hallani sem akart platformján, a harmadik féltől származó iOS-es böngészők, legyen szó önálló alkalmazásról vagy egy appba integrált böngészőablakról, a motorháztető alatt lényegében megegyeztek, csupán saját felületükkel és néhány plusz funkcióval, például szinkronizálható tartalmakkal különböztették meg magukat iOS-en. Hogy a vállalat a Nitro-t külső fejlesztők felé megnyissa egészen 2014-ig kellett várni, noha azt túlzás állítani, hogy a cég rögtön sarkig tárta volna a kapukat: az iOS 8-cal érkezett WKWebView-ból többek között hiányzott a cookie-kezelő API, illetve protokollkezelés terén is jócskán akadtak hiányosságok. [2]

A problémák számottevő részét ugyanakkor az iOS 9 tavalyi érkezése orvosolta - ahogy azt AbdelKarim Mardini a Chrome termékmenedzsere az Ars Technicának nyilatkozva elmondta [3]-, ami elég volt, hogy meggyőzze a Google csapatát a migrációról. A Chrome tehát a 48-as verziótól számottevően jobb felhasználói élményt kínál az Apple rendszerén, tehát érdemes minél előbb frissíteni.

A böngésző asztali verziója nem esett át ilyen jelentős átalakításon, abban a leglátványosabb újítás talán, hogy tavaly márciusban megjelent Data Saver nevű kiegészítő elhagyta a béta címkét, így már stabil változatban is igénybe vehető. Az eszköz az adatforgalommal hivatott spórolni oly módon, hogy a megjelenített tartalmakat először a Google szerverein futtatja át, ahonnan tömörítve érkeznek a böngészőbe. A kiegészítő a telepítését követően alapértelmezetten bekapcsol. Érdekes ugyanakkor, hogy az új iOS-es Chrome-ban viszont valamilyen oknál fogva már nem támogatott a Data Saver funkció, pedig mobilon az esetek többségében jóval értékesebbek a megspórolt megabájtok, mint asztali felületen.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://blog.chromium.org/2016/01/a-faster-more-stable-chrome-on-ios.html
[2] https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=423444
[3] http://arstechnica.com/apple/2016/01/new-chrome-for-ios-is-finally-as-fast-and-stable-as-safari/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/55102/ios-wkwebview-uiwebview-google-chrome-bongeszo-safari.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2016. január 28. 16:13
Rovat: web