Szerző: Voith Hunor

2016. január 28. 12:32

Qualcomm: alternatívák kellenek

Borús előrejelzéseket közölt a cég, a Snapdragon 820-nak villantania kell az idei csúcsmodellekben. Az okostelefonpiacon beállt változások viszont nem ideiglenesek, a Qualcommnak új bevételi forrásokat kell találnia.

Gyorsan új lábakat kell növesztenie a Qualcommnak. Az amerikai vállalat egyre nagyobb nehézségekkel küzd az okostelefonpiacon, tavalyi negyedik negyedéves forgalma 19 százalékkal 5,8 milliárd dollárra, nettó eredménye 24 százalékkal 1,5 milliárd dollárra esett vissza 2014 utolsó három hónapjához képest. A licencbevétel 10 százalékkal csökkent.

Bár az eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat, rövidtávon a Qualcomm nem számít javulásra, sőt: jelentősen csökkentette a folyó negyedévre vonatkozó előrejelzését, nagyon tág szélső értékeket megadva a becsült forgalomra vonatkozóan (4,9-5,7 milliárd között). A saját gyártású "MSM-lapkák" (ide tartoznak a különböző alkalmazásprocesszorok és modemek is) iránti kereslet akár a 2013-as szintre is visszaeshet, összhangban a piac telítődésével, a kínai makrogazdasági gondokkal, és az egyre jobb és népszerűbb alternatívákkal. A cég szerint a 3G/4G-képes eszközök globális értékesítési volumene is csökkenni fog 4-14 százalékkal, így a licencbevételek is esni fognak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A középkategóriát a kemény kínai konkurenciának (ZTE, MediaTek, Rockchip, Allwinner) köszönhetően nagyon könnyen teljesen elbukhatják, a prémium szegmensben pedig a Samsung mellett már a Huawei is komoly tényezővé lépett elő. A Snapdragon 820-astól ugyan sokat remél a Qualcomm (és az eddigi információk alapján okkal, Steve Mollenkopf vezérigazgató szerint mintegy száz modellbe kerül be), de az üzleti gondokat nem átmeneti egyszeri hatások okozzák, hanem az organikusan megváltozott piaci környezet: valós alternatívák, a cég versenykorlátozó licencelési gyakorlatának visszaszorítása, az okostelefonpiac telítődése, a kínai vásárlási roham megtorpanása. A Qualcomm tisztában van azzal, hogy ezek a tényezők nem fognak hipp-hopp eltűnni, így igyekszik az autóiparban, az egészségügyben, a szerver- és IoT-piacon is megvetni a lábát.

Egyezkedünk, egyezkedünk

A fenti nehézségeken felül a Qualcomm számos fronton háborúzik licencelési gyakorlata miatt. A cég mára közlése szerint számos kínai gyártóval megegyezésre jutott (a kínai büntetés nyomán), de egy "maroknyi" még hátra van, és az is kérdés, mennyire tudja majd ezeket a díjakat behajtani. Továbbra is a levegőben lóg az EU-ban indított két antitröszt-vizsgálat, Tajvanban és Dél-Koreában is eljárás folyik a cég ellen versenyellenes magatartás vádjával, az LG pedig negyedévenkénti százmillió dolláros túlszámlázással vádolja a Qualcommot. A vállalat vezetése a folyamatos jogi csatározások ellenére tartja magát ahhoz, hogy nem választja le licencelési divízióját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról