Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 26. 09:30

Élet négy hüvelyken: frissül a parányi iPhone?

Már akár márciusban piacra kerülhet az Apple legújabb 4 hüvelykes okostelefonja, ami iPhone 6c helyett iPhone 5se néven jelenhet meg. A készülék érdekes hibridnek ígérkezik, kiszivárgott információk szerint az előző három generáció mindegyikéből kerül bele komponens.

Már tavasszal, valószínűleg március során piacra kerülhet egy új 4 hüvelykes iPhone, számolt be a 9to5Mac. A múltban többször megbízhatónak bizonyult forrás úgy tudja, hogy az Apple legújabb készüléke a 2013 szeptemberében megjelent iPhone 5s közvetlen utódja lesz, mely iPhone 5se (second edition?) néven kerül piacra, a továbbra is elérhető 5s árcímkéjével.

Nem lesz 4 hüvelykes csúcsmodell

Tulajdonságait tekintve érdekes öszvérnek tűnik a küszöbön álló készülék, bár az Ars Technica szerint több eltérő prototípus létezik, ami megnehezíti a specifikációk kirakós játékát. A 9to5Mac forrása alapján nagy részben a lassan másfél éves iPhone 6-tól örökölheti belsejét az új okostelefon, így ismét felbukkanhat a már iPod Touch-t is megjárt Apple A8 rendszerchip, melyhez továbbra is 1 gigabájt LPDDR3-as rendszermemória társulhat. A hardveres alapok tehát nem az 2015-ös vagy 2016-os csúcsmodellek közelébe pozicionálják a telefont - igaz, árban is ezek alá helyezné a modellt az Apple.

Ezzel szemben az adatkommunikációt tekintve már a tavaly bemutatott Apple készülékek örökségét viheti majd tovább az új modell. A 802.11a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi legfeljebb 866 Mbps átviteli sebességre lehet képes, akárcsak az iPhone 6s, ugyanakkor kérdéses, hogy e mellé a 300 Mbps tempóra képes, 23 sávos LTE modem kerül-e fel az alaplapra, vagy egy korábbi, olcsóbb chip.

A kamera már az iPhone 6-ból érkezhet, ezzel a hátlapi 8, az előlapi pedig 1,2 megapixel felbontású lehet. Az Apple mindezt a 6s-ból megismert Live Photos funkcióval fejelné meg, miközben a nagyobb panorámaképek és a videofelvételek alatti autófókusz képessége sem maradna ki. Várhatóan a beépített légnyomásmérő (barométer) is bekerül a specifikációk közé, ami a tengerszinthez viszonyított magasság nyomon követéséhez jöhet jól. Apró, ám a vállalat számára annál fontosabb újítás lehet az NFC chip felbukkanása, amivel a készülék Apple Pay kompatibilissé válik. A szolgáltatás februárban végre Kínában is elindul, melynek terjedését alapvetően befolyásolja majd, hogy hány darab készülék támogatja a fizetési rendszert.

iPhone 5 és iPhone 5se (forrás: 9to5Mac)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A külsőt tekintve az iPhone 6(s) lekerekített dizájnja köszönhet vissza, amit az egyik prototípusról kiszivárgott fotó is alátámaszt. Ezen jól látható az átpozicionált előlapi kamera, a jobb oldalra helyezett bekapcsológomb, illetve a hátlapon végigfutó műanyagcsíkok, melyek mögött a különféle antennák húzódnak. Színválaszték tekintetében az iPhone 6s lehet kiindulási alap, így az ezüst, arany, és asztroszürke mellett rozéarany opció is várható. A kijelző valószínűleg különösebb változtatás nélkül kerül át az iPhone 5s-ből, ergo a 3D Touch továbbra is a 6s modellek privilégiuma marad. A forrás kiemeli, hogy a közelgő készüléken még a fülhallgató-jack is jelen lesz, amitől várhatóan az ősszel érkező iPhone 7 esetében vesz búcsút az Apple.

Miért éppen most?

Egy új, 4 hüvelykes iPhone megjelenése már jó ideje téma, amit az Apple évekig sikeresen halogatott, most viszont jó okuk van a frissítésre a látszólag lépéskényszerbe került vállalatnak. A közelmúltban napvilágot látott előrejelzések mindegyike szerint jelentős visszaesés várható az iPhone-eladásokban az idei első negyedév során. A legpesszimistább becslés szerint ötödével fog zuhanni az Apple okostelefonjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest, a tavaly január-márciusi időszakban értékesített 61,1 millió darabhoz képest 50 millió körülire.

A második negyedévben érkező iPhone 5se ezt később valamelyest kompenzálhatja. A készülék (pusztán méreténél fogva) azokat a felhasználókat célozza, akiknek a 4,7 és nagyobb modellek kényelmetlenül nagyok. Ezeknek a vásárlóknak az Apple az iPhone 5s óta nem kínált frissebb modellt, és ugyan a hardver kimondottan tartósnak bizonyult, mára komoly hiányosságai vannak (például az Apple Pay-kompatibilitás). Amennyiben a pletykák igaznak bizonyulnak, úgy az iPhone 5se lehet az új (relatíve) olcsó "Jézusfon", ami a 450 dolláros indulóárával kedvezőnek számítana az iPhone 6s 650 dolláros árcímkéjéhez képest.

Bár az Apple nagyjából két és fél évig húzta a 4 hüvelykes kategória frissítését, a vállalat valószínűleg csak a megfelelő időre várt a frissítéssel, amivel még jó ideig biztosan fennmarad a jól kezelhető, háromtagú iPhone kínálat. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a legkisebb tag megmarad-e kvázi számkivetett státuszban, amivel jóformán csak a raktáron maradt, olcsóbb komponenseket söpri ki az Apple, ezzel pedig a nagyobb, sokak számára kényelmetlen készülékek felé terelve a mindenkori legfejlettebb technikai jellemzőkre ácsingózó vásárlókat. A kérdés valószínűleg nem eldöntött, a jövőbeni stratégián változtathat az iPhone 5se fogadtatása, ami ilyen szempontból egy profittal kecsegtető piackutatásnak is tekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról