Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 22. 17:00

Egymilliárd dollárt fizetett a Google, hogy az iPhone-on maradhasson

Megosztja az iOS-es eszközökről származó hirdetési bevételét a Google az Apple-lel, hogy a cupertinói cég ne tegye ki a szűrét a platformról. A Google-Oracle per során nyilvánosságra került adatok szerint tavaly előtt a keresőóriás egymilliárd dollárt fizetett riválisának.

A Google-Apple háború talán a tech-közélet legismertebb, hosszú évek óta tartó csatározása, akad azonban precedens az együttműködésre két cég között, ilyen például a Google keresősávja, amely az iPhone-okon is megtalálható. Az persze sejthető, hogy a keresőóriást a cupertinói cég nem puszta szívjóságból engedi fel készülékeire, arról azonban egészen mostanáig nem volt pontos információ, hogy a Google pontosan milyen ellenszolgáltatást ad ezért riválisának.

A megállapodás kapcsán érdekes módon az Oracle Google ellen folytatott szabadalmi pere során kerültek napvilágra adatok - ezek alapján, a vállalat 2014-ben nem kevesebb mint egymilliárd dollárt csengetett ki az Apple számára. A Bloomberg információi szerint Annette Hurst, az Oracle egyik ügyvédje egy januári bírósági meghallgatás során úgy nyilatkozott, a keresőóriás és konkurense közötti megállapodás értelmében előbbi köteles az iOS-es eszközökön keresztül szerzett bevételének egy adott százalékát.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hurst a bíróságon elmondott beszéde szerint (bár az ügyvéd nem árult el részletes adatokat) a két óriás bevételmegosztásos megállapodása egy adott ponton a teljes összeg 34 százalékáról szólt, igaz a szövegből nem derült ki, hogy ennyi marad a keresőóriás kezében vagy épp ellenkezőleg, ennyit fizet az Apple számára. Egyelőre egyik vállalat sem reagált hivatalosan az értesülésekre, sőt a Google az elhangzottak titkosítását kérte a bíróságtól, mondván, mindkét érintett cég számára rendkívül érzékeny adatokról van szó, amelyeket eddig is bizalmasan kezeltek.

Úgy tűnik a keresőóriás kérése meghallgattatott, kérdéses bírósági jegyzőkönyv ugyanis a fenti nyilatkozat után bő egy nappal eltűnt a nyilvánosan elérhető archívumból, mindenféle magyarázat vagy megjegyzés nélkül. A vaskos összeg mindenesetre önmagában is jól mutatja, hogy a keresőóriás sem becsüli le a virágzó Apple jelentőségét és képes igen messzire menni, hogy megőrizze jelenlétét a platformon - amelyről minden valószínűség szerint tisztességes bevétele származik, ha abból még ekkora összeget lecsípve is megéri fenntartani megállapodását az Apple-lel.

Az Oracle és a Google szabadalmi harca egyébként még 2010-ben kezdődött, és tavaly nyáron került valamiféle pont a végére, az Oracle győzelmével. A cég azért vonult bíróságra a keresőóriás ellen, mert az általa használt Java implementáció is az Oracle-féle nyelvspecifikus API-ra épít, amely magához a kódhoz hasonlóan szellemi tulajdonnak minősül és szerzői jog védi. A per folytatása így most a kártérítés megállapításáról szól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról