Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 22. 09:30

Intel: egyre távolabb a tikk-takk?

Friss hírek szerint három 10 nanométeres processzorcsaládot tervez az Intel. Amennyiben ez beigazolódik, 7 nanométeres Intel processzort már csak a következő évtizedben láthatunk.

Független források alapján 2020 előtt már biztosan nem tér vissza az Intel korábbi tikk-takk stratégiája. A legfrissebb hírek szerint a jövő év második felében érkező 10 nanométeres Cannonlake kódnevű processzorokat nagyjából egy évvel később az Icelake váltja, szintén a 10 nanométeres csíkszélességre alapozva. Mindez még éppen megfelelhetne a korábbi tikk-takk stratégiának, amely szerint az Intel két lépcsőben innovált: előbb a meglévő mikroarchitektúrát költöztette kisebb csíkszélességre, majd a következő generációnál a gyártástechnológiát megtartva új mikroarchitektúrát fejlesztett.

Az új információk szerint azonban a 10 nanométeres Cannonlake-et és Icelake-et 2019-ben egy újabb 10 nanométeres processzor, a Tigerlake követi az ütemtervben. A spekulációt tovább fűszerezi, hogy állítólag a Cannonlake miközben csíkszélességet vált (tikk), egy jelentősebben módosított mikroarchitektúrát is bemutat majd (takk), ezzel is borítva a megszokott, 2006 óta követett ütemtervet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Mindez többé-kevésbé megfelelne az aktuális Broadwell, Skylake, Kaby Lake hármas esetében látott stratégiának, mely a 14 nanométeres gyártástechnológiát három generáción át használja. A tikk-takk a Broadwell gyártási problémáinál kezdett akadozni, emiatt pedig az Intel módosította az ütemtervet. A modernebb gyártástechnológiák fejlesztésének és a kapacitás kiépítésének költségei rendkívül gyorsan emelkednek - sokkal gyorsabban, mint legyártott lapkák iránti kereslet.

Ennek eredője, hogy a gyártó választási lehetőség elé kerül: vagy árat emel és a magasabb fajlagos költséget a vásárlókkal fizetteti meg, vagy tovább tartja működésben a felépített kapacitást, tehát hosszabb időt hagy a befektetés megtérülésére. Mivel az Intel nem foglalkozik nagy volumenű bérgyártással (tehát a versenytársak számára nem készít lapkákat), a cég végül az áremelést és a megnyújtott technológiai ciklusokat is bevetette. Az áremelésben persze szerepet játszik, hogy a cég előbb a szerveres, majd a PC-s piacon is kvázi egyeduralkodóvá vált.

Amennyiben a fenti stratégia beigazolódik, úgy 2020 előtt biztosan nem láthatunk 7 nanométeres Intel processzort a piacon. Ezzel a vállalat vezető gyártástechnológiai címe is veszélybe kerülhet, hisz a Samsung és a TSMC egyaránt jövőre ígéri saját 10 nanométeres eljárását, amit a tervek szerint nagyjából két évvel később, 2019-ben követhet a 7 nanométer. Ennek fényében nem csoda, hogy az Intel már nem kommunikálja a gyártástechnológiai úttörő címet, a cégnek mára egyértelműen fontosabbak a gazdasági szempontok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról