Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 21. 15:03

Itthon is kampány indult a biztonságos online jelenlétért

A TASZ kezdeményezése az átlagfelhasználónak ad eszközöket az online veszélyek kivédésére.

A biztonságos online kommunikációért indított kampányt Magyarországon a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), az INCLO polgárjogi nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként. Az Edward Snowden üzenetével indító, No Para név alatt futó weboldallal a szervezet széles körben igyekszik felhívni a felhasználók figyelmét a megfelelő védelmi vonalak felhúzására, az online veszélyekkel, megfigyeléssel szemben - álljanak mögöttük magánszemélyek, vállalatok vagy akár állami szervek.

Az elvetemültebb hackerfilmek hangulatát idéző, vibráló képhibákkal illusztrált nopara.org amellett, hogy egészen látványosra sikerült, kifejezetten egyszerűen, az átlagfelhasználó számára is érthető módon hívja fel a figyelmet a mindennapi internethasználat közben felmerülő veszélyekre, legyen szó okostelefonról vagy asztali platformokról. A weboldal különböző szekciókra bontva több, a magánszféra kiterjedtebb védelmét szolgáló szoftvert is felsorol, amelyekkel az online jelenlét biztonságosabbá tehető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A nopara.org által javasolt "túlélőkészletben" az alapvető alkalmazásokon túl, mint a bizonsági szoftverek (vírusirtók) vagy jelszókezelők, a böngészést, a mobilos chatet, emailezést és adattárolást biztonságosabbá tevő szoftverek is felsorakoznak. A sorolt megoldások között ott van például a Snowden által is népszerűsített titkosított chatszolgáltatás, a Signal, a böngészőket HTTPS kapcsolatra kényszerítő HTTPS Everywhere kiegészítő és az anonim online jelenlétet célzó Tor Browser is. Minden szoftverhez tartozik egy leírás és egy telepítési útmutató, amely asztali platformon a Windows és OS X, mobilon pedig az Android és iOS felhasználókat vezeti végig lépésről lépésre a folyamaton.

A különböző Linux disztribúciók ugyanakkor kimaradtak a repertoárból, pedig sok szempontból jóval biztonságosabbak lehetnek, mint a fenti asztali rendszerek - igaz, a felhasználók túlnyomó részét valószínűleg jóval könnyebb meggyőzni néhány extra szoftver telepítéséről, mint a teljes platformváltásról, és mint tudjuk a Linux sem mentes a biztonsági résektől. És mivel a Nopara az "egységsugarú felhasználók" körében népszerűsítené a biztonsági megoldásokat, érthető a Linux kihagyása a listáról.

A kezdeményezés mellé partnerként egyébként többek között a magánszféra védelmének olyan ismert képviselői is beálltak, mint az emailtitkosítási szolgáltatást nyújtó Mailvelope, az online trackerek letiltását lehetővé tevő Ghostery, illetve a biztonságos chatszolgáltatást fejlesztő Cryptocat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról