Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 20. 12:39

IBM: visszahúz az erős dollár

Továbbra sem tud növekedési pályára állni az IBM, ezzel immár a tizenötödik negyedéves jelentésében közöl zsugorodást a cég. A "stratégiai imperatívuszok", vagyis a cég megmentésére hivatott technológiák szépen növekednek, de messze még a zsugorodás korának vége.

Továbbra is keményen visszafogja a nagy amerikai tech-cégek pénzügyi teljesítményét az elképesztően erős dollár. A nagyon erős dollár miatt a tengerentúli értékesítésből befolyó bevétel ugyanis a könyvelésben már jóval kevesebbet mutat. Az IBM-nél is ennek érződik a hatása, a cég 2015 utolsó negyedévében 22,1 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami 9 százalékos zsugorodás 2014 hasonló időszakához képest.

Ellenszelet azonban nem csak az erős dollár jelentett, az árfolyamhatást kiszűrve, konstans átváltási aránnyal számolva is 2 százalékot esett a bevétel, a cég profitja pedig 19 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra mérséklődött. Az IBM tehát továbbra is nyomtatja a pénzt, ebben nincs érdemi változás, a zsugorodó értékessel együtt azonban a profittermelő képesség is visszaesett - márpedig ez utóbbi mutató emelte-emeli ki az IBM-et a tech-cégek tucatjai közül. (Az alábbi szövegben a százalékos változások konstans árfolyam mellett értendőek.)

Szolgáltatások, hardverek, szoftverek

Az IBM két szolgáltatási üzletága, a műszaki szolgáltatásokat nyújtó Global Technology Services és az üzleti szolgáltatásokban utazó Global Business Services is tovább folytatta relatív mélyrepülését, a GTS 1 százalékos, szerény növekedést tudott felmutatni, a GBS viszont számottevő 4 százalékos visszaesést mutatott. A megkötött hosszútávú szolgáltatási szerződések összértéke 121 milliárd dollár, ez egy százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest, a cég tehát továbbra is hatékonyan tudja új szerződésekkel pótolni a kifutókat.

Az új mainframe-eket, a z13-at nagyon jól fogadta a piac, az eladások 21 százalékkal növekedtek. Szintén tudott nőni a Power-alapú szerverek eladása, 8 százalékkal, a tárolós üzlet azonban igen jelentős mértékben, 7 százalékkal esett. Összességében a bevétel 3 százalékkal, 2,4 milliárd dollárra nőtt.

Háromszor ekkora a szoftveres üzletág a 6,8 milliárdos forgalmával, de ez a divízió sokkal rosszabbul teljesített, 6 százalékos zsugorodást mutatott be 2014 hasonló időszakához viszonyítva. Messze legnagyobbat a Rational portfólió esett, amelynek forgalma 28 százalékkal zuhant az értékesítés, de esett a WebSphere (-5%), az Information Management (-5%) és a Workforce (-4%) is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A földrajzi régiókat tekintve az IBM különösen gyengén teljesített a BRIC-országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína), a bevétel itt 11 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőttihez képest, a négyes rossz teljesítménye pedig a "növekvő piacok" kategóriát is 4 százalékos zsugorodásba húzta. A jó hír az EMEA-régió jó teljesítménye, itt 1 százalékkal nőttek a bevételek, a két amerikai kontinens pedig 4 százalékot esett.

Az IBM néhány "stratégiai imperatívuszként" emlegetett szegmensre fogad, cégen belül ezek kapják a prioritásos hozzáférést az erőforrásokhoz, cserébe azt várja a vezetés, hogy hosszú távon ezek mentik meg majd a céget az elszürküléstől. Az (üzleti) analitika, a tágan értelmezett felhős és mobilos technológiák, a biztonság és a közösségi megoldások tartoznak ide. E portfólió bevételei idén már 29 milliárd dolláros bevételt értek el, ami a cég éves bevételének 35 százalékát teszi ki és éves szinten együtt 26 százalékos forgalomnövekedést tudott elérni, vagyis egyelőre be tudja váltani a reményeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról