Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 19. 16:14

Öt kereső API-t nyugdíjaz a Google februárban

Néhány héten belül többek között a Google Video Search és Image Search API támogatását is megvonja a Google. A keresőóriás már évekkel ezelőtt bejelentette az API-k kivezetését, alternatívaként a Google Custom Search API-t ajánlja a fejlesztőknek.

Több keresési API-val is végleg leszámol a Google: a keresőóriás idén februárban zárja le 2011-ben bejelentett tavaszi nagytakarítását, amelynek összesen öt API esik áldozatul. Igaz interfészek kivezetését a vállalat már többször felvetette különösebb eredmény nélkül (először egy három éves periódussal bővítette azok élettartamát, majd annak lejártával egészen mostanáig), a támogatás végének dátumát a cég mára kőbe véste, arra szűk egy hónap múlva, február 15-én számíthatunk.

Ekkor a vállalat a Google Patent Search API-t, a Google News Search API-t, a Google Blog Search API-t, a Google Video Search API-t és a Googel Image Search API-t nyugdíjazza, helyettük pedig a Google Custom Search API-t ajánlja a fejlesztőknek. A felsorolt API-k egy JavaScript interfészt biztosítanak (még néhány hétig), amellyel a Google különböző típusú keresési eredményei jeleníthetők meg az egyes weboldalakon, legyen szó blogposztokról, hírekről, videókról, képekről vagy akár szabadalmakról.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az alternatívaként ajánlott Custom Search API a megadott oldalon, vagy akár az egyszerre több webhelyen történő keresést szolgálja, továbbá lehetővé teszi, hogy a fejlesztők a keresőmotort a Google AdSense fiókjukkal összekötve pénzt is keressenek a felhasználók keresésein keresztül, legalábbis ha azok lekattintják az eredmények között megjelenő hirdetéseket. A szolgáltatás ingyenes, de Google Site Search név alatt fizetős verzióban is elérhető. Utóbbiból kigyomlálhatók a hirdetések, sőt, tetszés szerint a Google logója is, a keresési eredmények pedig XML-ben is lekérhetők.

A búcsúzó API-kat használó weboldalak fejlesztői számára a keresőóriás egyelőre nem vázolt fel semmilyen "menekülési tervet", az azokkal beágyazott tartalmak valószínűleg egyszerűen nem működnek majd tovább február 15 után. Érdemes tehát felkészülni az elavult API-k távozására, az oldalak hozzájuk kapcsolódó elemeit pedig a következő néhány hétben lecserélni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról