Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 18. 13:47

A Steam kinőtte a hálozatát

Kinőtte internetes sávszélességét a Steam. A Valve által üzemeltetett népszerű szolgáltatás erőforrás igénye nagy léptékkel növekszik.

100 gigabit per szekundum sebességű internet portokkal fejleszti Steam szolgáltatását a Valve, áll a kivitelezést végző Level 3 Communications bejelentésében. Utóbbi cég egy 42 terabit per szekundumos gerinchálózattal rendelkezik, 100 Gbps sebességű portokat pedig összesen 26 amerikai és európai országban kínálnak. A közleményből kiderül, hogy a Steam internetes forgalma évente nagyjából 75 százalékkal nő, ami jelenleg havi szinten 450-500 petabájtos, éves viszonylatban pedig 5 exabájtos forgalmazást jelent.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mindez egyrészt az egyre nagyobb méretű játékoknak, illetve az ezzel párhuzamosan gyarapodó felhasználó bázisnak köszönhető. Egy népszerűbb PC-s cím mérete manapság 10 és 40 gigabyte között mozog, amihez hozzájön a Steam több mint 100 milliós ügyféltábora, melyből naponta átlagosan 10 millió a konkurens felhasználók száma. Január elején egy új rekordot is felállított a szolgáltatás, ekkor 12,3 millió konkurens felhasználót regisztráltak.

A két legnépszerűbb játék a Dota 2 és Counter-Strike: Global Offensive. Előbbivel naponta akár 1 millióan, utóbbival pedig 700 ezren is játszhatnak egyazon időben az aktuális statisztikák szerint. A Valve dolgát ugyanakkor nem csak a milliós aktív felhasználói szám nehezíti, a szolgáltatás legutóbb december végén futott bele egy kínos hibába, melyet egy balul elsült módosítás váltott ki.

A top 10-hez azért még kevés

A Steam által generált forgalom elsőre talán soknak hangzik, de az amerikai top 10-ben még ezzel sincs benne, ugyanakkor a fejlődés ütemét figyelembe véve a következő néhány évben ez könnyen megváltozhat.

A Egyesült Államokban a Netflix generálja a legnagyobb letöltési és aggregált forgalmat, amit a YouTube, majd az egyszerű böngészés követ. Feltöltés tekintetében a BitTorrent tetemes előnnyel vezet, ezért itt a Netflix "csak" a második helyre volt jó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról