Szerző: Voith Hunor

2016. január 15. 09:30

Continuum-támogatást kapott a mobilos Remote Desktop

Így tényleg PC-pótló lehet a funkciót támogató Windows 10 Mobile-os okostelefonokból.

A mobilos Remote Desktop app legutóbbi frissítését követően tényleg érdekessé, sőt, vállalati beszerzéseknél akár szemponttá léphet elő a Windows 10 Mobile-lal bevezetett Continuum. A funkció az okostelefonos operációs rendszert népszerűsítő kampány egyik fókuszpontja, és a Microsoft azon vízióját hivatott demonstrálni, melyben a telefonok nemsokára akár a laptopokat is kiválthatják az átlagos irodai feladatok alatt - annak ellenére, hogy a hagyományos Win32-es alkalmazásokat nem tudják az eszközök futtatni.

A Continuum azonban az eddigi formájában inkább érdekes technológiai demó, mintsem valóban hasznos fejlesztés. A koncepció lényege, hogy mára a felsőkategóriás okostelefonok elég nagy teljessítményűvé váltak ahhoz, hogy egy egeret, billentyűzetet és monitort rájuk csatlakoztatva esetenként átvehessék a PC-k helyét. Persze igazán számításigényes feladatoknál ez még nem jöhet szóba, de levelezésre, böngészésre, szövegszerkesztésre és egyszerűbb prezentációk, táblázatok elkészítésére elég lehet a hardver.

Ehhez azonban megfelelő szoftveres környezet is szükséges – a Microsoftnál ez a Continuum, de az elképzelést a Canonical már előtte, a mobilos Ubuntu esetében is alappillérként népszerűsítette. A redmondi vállalat először 2014 végén kezdte mutogatni a PC-vé varázsolható telefont, a Windows 10-es okostelefonok megjelenésére pedig a Windows 10 Mobile általános állapotához képest meglepően jól összerakta.

Win32-es alkalmazások telefonon keresztül

A funkciót viszont egyelőre csak egy maroknyi microsoftos univerzális (UWP) Windows-alkalmazás támogatja, és amellett, hogy a nagyobb képernyőfelület kihasználásán bőven van még mit csiszolni, eddig az a felhasználási terület is hiányzott, amely igazán hasznos előrelépésnek számítana a vásárlók szemében.

WordPad Windows 10 Mobile-on, Remote Desktopon keresztül

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Windows 10-es Remote Desktop előzetesébe viszont az egyéb fejlesztések mellett bekerült a Windows 10 Mobile és a Continuum támogatása is, ezzel kinyitva a lehetőségek tárházát a funkció előtt. Így ugyanis a Continuum-képes okostelefonokkal távoli asztalon keresztül Win32-es alkalmazásokat is lehet használni monitoron, azaz megvalósulhat az okostelefon-mint-PC (vagy legalábbis vékonykliens) vízió. Így az ingadozó teljesítmény kérdése is megoldódhat – amikor a Lumia 950-et teszteltük, Continuum-módban azért bőven tapasztaltunk lassulást, akadást, hosszú töltési időket.

Vállalati környezetben ez elméletben(!) ultramobil vékonyklienseket eredményezhet, a Remote Resources (RemoteApp és Desktop Connections) támogatásával egészen új, izgalmas perspektíva nyílik meg a Windows 10-es okostelefonok világában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról