Szerző: Asztalos Olivér

2016. január 11. 12:24

A MU-MIMO a sláger Netgear és Linksys új kínálatában

Idén tovább folytatódik a MU-MIMO térhódítása. A CES alkalmával számos, a szabványt támogató eszközt mutatott be a Linksys és a Netgear.

Számos MU-MIMO (Multi-User Multiple Input Multiple Output) támogatású eszközről került le a lepel az idei CES alkalmával. A technológiánál elsősorban az jelenti az előrelépést, hogy a párhuzamosan küldött beamforming adatfolyamokkal egyszerre több kliens is kiszolgálható. Az egyfelhasználós MIMO esetében ugyanis a router által biztosított sávszélesség egy adott időintervallumban exkluzívan csak az egyik kliens számára érhető el, csak utána jöhet a következő csatlakozott eszköz. A megfelelő támogatással rendelkező termékek dinamikusan konfigurálhatóak, megfelelő számú antenna esetén akár mindegyik kapcsolódott eszköz saját rádiós csatlakozási pontot kaphat.

Linksys MU-MIMO-s újdonságok

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Belkin tulajdonában lévő Linksys egy új, MU-MIMO támogatású csúcsmodellt jelentett be. Az EA9500 típusjelzésű router a Broadcom Tri-Band platformjára épül, melynek szíve egy 1,4 GHz-es kétmagos ARM-alapú processzor. Az összesen nyolc külső antenna egységesen oszlik el a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciák között, ezzel az előbbi 1000, utóbbi pedig 2166 Mbps maximális (elméleti) tempóra képes.

Vezetékes oldalon sem spóroltak a tervezők, hisz az útválasztó összesen kilenc darab gigabites Ethernet aljzattal rendelkezik, amiből az egyik dedikált WAN port. Az egy-egy USB 3.0 és 2.0 már csak hab az amúgy meglehetősen drága tortán, ugyanis az EA9500 nettó 400 dolláros árral került majd a polcokra.

Az EA7500 több területen is visszafogottabb specifikációkkal érkezett, ugyanakkor a központ egység itt is kétmagos. A Qualcomm Atheros IPQ8064 típusjelzésű SoC Krait magokkal rendelkezik, melyek maximális órajele 1,4 GHz. A vezeték nélküli tempót tekintetve 2,4GHz-en legfeljebb 600, 5 GHz-en pedig 1300 Mbps sebességgel képes forgalmazni az EA7500.

Vezetékes oldalon is visszafogottabb a kínálat, ennél a modellnél már csak a sztenderd 4+1-es kiosztás köszön vissza, ugyanakkor a portok természetesen képesek a gigabites kapcsolatra. Az egy-egy USB 3.0 és 2.0 aljzat az EA7500-ról sem marad le, melynek ára 200 dollár környékén fog alakulni.

A MU-MIMO frissítési körből a kiegészítőket sem felejtette ki a Linksys. A Wi-Fi jelismétlő RE7000 egy gigabites Ethernet aljzattal rendelkezik, a vezeték nélküli interfészeket tekintve pedig 2,4 GHz-en maximum 300, 5 GHz-en pedig 1733 Mbps sebességre képes. Mindezért meglehetősen mélyen zsebbe kell nyúlni, mivel az eszköz árát 150 dollárban állapította meg a gyártó.

Az AC600-as modell az USB-s adapterek kínálatába is elhozza a MU-MIMO technológiát. Az USB 2.0-s felületet használó kis eszköz tempója nem nevezhető kiugrónak, ugyanis 2,4 GHz-es frekvencián 150, 5 GHz-en pedig 433 Mbps tempóra képes. Az adapter áráról nem tett említést a Linksys.

Netgear MU-MIMO-s újdonságok

A Netgear sem szeretett volna lemaradni a MU-MIMO vonat idei szerelvényéről, így az amerikai cég is élt a nagyobb figyelem lehetőségével. Ennek megfelelően picit szomorúak lehetnek az eddig Nighthawk X4-et (R7500) vásárolt felhasználók. A korábbi ígérettel ellentétben ugyanis ez a modell mégsem kap MU-MIMO támogatást firmware frissítés formájában. Helyette a Netgear hozzányúl a hardverhez, így pedig piacra kerül R7500 v2, az elődnél valamivel olcsóbban.

Ezzel a Nighthawk X4 helyét a Nighthawk X4S (R7800) veszi át az árlistán. Az 1,7 GHz-es kétmagos ARM-alapú IPQ8065 SoC-ra épülő router az AC2600 szabványnak megfelelően 2,4 GHz-en 800, 5 GHz-en pedig 1733 Mbps tempóra képes, mindezt természetesen MU-MIMO támogatás mellett. Az újdonságért cserébe 270 dolláros összeget kér a cég.

A Netgear sem hagyta ki a jelismétlőket. A belső antennákkal szerelt, AC2200 kategóriás EX7300 egy gigabites Ethernet porttal rendelkezik. Vezeték nélküli tempó tekintetében 2,4 és 5 GHz-en 450 illetve 1733 Mbps sebességre képes, amiért 170 dollárt kér a gyártó. Ennél valamivel olcsóbban, 140 dollárért kínálja az EX6400-as modellt a cég, mely már "csak" AC1900-es osztályba sorakozik.

Végül a Powerline sorozat sem maradt ki a frissítésből. A HomePlug AV2 szabványra épülő Powerline WiFi 1000 papíron 1 Gbps sebességre képes, miközben külső antennáinak hála 802.11ac Wi-Fi kapcsolat kiépítésére is képes. A vezeték nélküli kapcsolat tempójáról egyelőre nem esett szó, ugyanakkor a PLW1000 ára már ismert, amit 120 dollárban állapított meg a Netgear.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról