Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 6. 22:15

Mától elérhető a Netflix Magyarországon

Különösebb előzetes felhajtás nélkül rajtolt el (szinte) globálisan, így Magyarországon is a Netflix. Az egy hónapig ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás immár 190 országban érhető el, Kínában nem.

Magyarországon is elérhető a Netflix: a népszerű, PC-n, tableten, okostelefonon, okostévén, sőt játékkonzolon is igénybe vehető streaming szolgáltatás hazai rajtjáról korábban már sokszor felröppentek később hamisnak bizonyuló pletykák, most azonban nem vaklármáról van szó, a szolgáltatás weboldalán (vagy akár mobilappon keresztül is) bárki regisztrálhat és egy hónapig ingyen nézheti a rajta elérhető filmeket, illetve sorozatokat.

A próbahónap leteltével három konstrukcióra fizethetünk elő: a Basic opciót igénybe véve, havi 7,99 euró ellenében standard felbontású, azaz 480p-s tartalmakat streamelhetünk, egy kijelzőre. Az árat két euróval feljebb srófolva, 9,99 euróért már egyszerre két képernyőn használható a szolgáltatás, HD minőségben. A Netflix weboldala alapján elsőre nem egyértelmű, hogy a cég HD alatt pontosan milyen felbontást ért, rövid utánajárást követően azonban kiderül, az internetkapcsolattól, illetve a böngésző verziójától függően 720p és 1080p között mozog. A legnagyobb, Premium csomag már Ultra HD felbontást kínál, továbbá egyszerre 4 kijelzőn is igénybe vehető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Egyesült Államokban már hosszú évek óta rendkívül népszerű szolgáltatásban filmek és sorozatok roppant széles skálájából válogathat a felhasználó, tartalomfogyasztási szokásai alapján pedig testre szabott ajánlatokat is kap. A Netflix persze ettől függetlenül nem "feneketlen", tehát nincs fenn minden film, különösen a hazai közönség számára akadnak hiányosságai (Bud Spencer? nincs találat). Magyar produkciót még egyáltalán nem találunk a szolgáltatásban, illetve magyarul beszélő szinkronra vagy feliratra sem igazán érdemes számítani. Ez a jövőben persze változik majd, a kezdeti időszakban ugyanakkor mindenképp érdemes figyelembe venni, mielőtt fizetős konstrukcióra váltanánk.

Az elérhető tartalmak régiónként változnak, azok a sorozatok például, amelyeknek egy területen van kizárólagos licencelője, nem lesznek elérhetők az online kínálatban. Úgy tűnik ilyen Magyarországon a Netflix saját gyártású sorozata, a House of Cards (Kártyavár) is, noha utóbbihoz kapcsolódó szerződés, amely az AXN csatornához kötötte a sorozatot elviekben tavaly lejárt, a streaming szolgáltatás keresője mégsem ad rá találatot. Rossz hír továbbá, hogy az HBO sem osztja meg saját produkcióit a céggel, így az olyan címek, mint a Game of Thrones (Trónok Harca) is kiesnek a kínálatból.

A vállalat ugyanakkor sok más ismert sorozat mögött is ott van, mint a tavaly ősszel indult, az internetet gyorsan körbejáró Jessica Jones vagy az ugyancsak népszerű Orange is the new black. A Netflix sorozatainak különlegessége, hogy azok évadait egyben töltik fel, ami egészen új megközelítés a hagyományos televíziózásból megszokott heti adásokhoz képest, egy-egy jobban sikerült sorozat akár egész hétvégére a képernyő elé szögezheti a nézőt.

A szolgáltatás a mai nappal mintegy 190 országban érhető el és több mint 69 millió előfizetőt tudhat magáénak, akik száma a frissen bevont régiókkal valószínűleg számottevő növekedés előtt áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról