:

Szerző: Gálffy Csaba

2016. január 5. 09:30

Olaszországban már adózik az Apple

Egy összegben fizet az Apple az elmaradt társasági adó miatt az olasz hatóságoknak, a jövőben pedig egy új egyezség alapján fizet be az államkasszába.

Kiegyezett az olasz hatóságokkal az Apple, jelenti a Guardian és a Reuters. A hírek szerint az Apple számottevő, 318 millió eurós egyszeri összeget fizet be, és a cég 2015-ös pénzügyi évétől fogva pedig egy új pénzügyi adózási konstrukciónak veti alá magát – állítják a források. A megállapodás tényét az olasz adóhatóság elismerte, részleteket viszont nem árult el, így nem tudni, hogy pontosan milyen feltételeket alkudott ki a két fél. Olaszország korábban eljárást indított adócsalás miatt három helyi Apple-vezető ellen is, a most született egyezség várhatóan ezt a külön folyamatot is rövidre zárja majd.

Az eredeti vád szerint egyébként az olasz hatóságok mintegy 879 millió euró be nem fizetését kérték számon a vállalaton. A tény, hogy egy ennél jóval alacsonyabb összegben egyeztek végül ki, azt mutathatja, hogy az adóhatóság nem volt egészen biztos egy esetleges per sikerében.

A multinacionális cégek európai adózása egyre komolyabb problémává válik, többek között amerikai cégek tucatjai használják ki az európai és nemzetközi jogrendben található kiskapukat arra, hogy a kontinensen elkerüljék a társasági adó befizetését. Az áruforgalmi adó (ÁFA, VAT, stb.) befizetése alól persze a cégek nem mentesülnek, ahogy a munkavállalói illetékeket is megfizetik, a társasági adó elkerülésére azonban már jól bejáratott mechanizmusai vannak a cégeknek. Ezekről részletesebben itt írtunk.

Otthon sem adóznak

Az Apple elnök-vezérigazgatója decemberben mereven elutasította a vádakat, miszerint a cég a tengerentúli jövedelme után nem fizeti rendben az adót. Tim Cook szerint ez csupán "politikai badarság", amit azok a politikusok szajkóznak, akik nem hajlandóak az elavult adózási rendszer reformjára. A céget jelenleg nem csak az európai országok vették támadás alá, hanem az amerikai politikában is egyre többször előkerül - az Apple ugyanis az Amerikán kívül szerzett profitot adóparadicsomokban parkoltatja, így az amerikai társasági adót sem kell befizetnie.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A megoldás hátulütője, hogy a megszerzett, de le nem adózott profitot a cég osztalékként nem tudja kifizetni a részvényeseknek. Így az a paradox helyzet állt elő, hogy az Apple az amerikai piacokon hitelt vesz fel, ebből fizet osztalékot - a rendkívül alacsony kamatláb miatt ezzel szinte semmilyen vesztesége nincs a cégnek. Az Apple (és más, a gyakorlatot követő cégek) arra játszanak, hogy az amerikai kormány a helyzetet megelégelve hirdet valamilyen adóamnesztiát és a külföldön szerzett profitot valamilyen kedvezményes formában, várhatóan kedvezményes adókulccsal hazavihetik majd.

A helyzet pedig élesedik, az 500 legnagyobb amerikai vállalat független adatok szerint mintegy 2,1 billió (ezer milliárd) dollárt tart adóparadicsomokban, ezzel pedig mintegy 620 milliárd dollár adó befizetését kerülték eddig meg. A legnagyobb ezek közül persze az Apple, amelynek 181,1 milliárd dollárja hever adóparadicsomokban, ennek hazavitelekor jelen állás szerint 59,2 milliárd dollárnyi adót kellene azonnal befizetni a kincstárnak. A Microsoft 108,3 milliárdot, a Google pedig 47,4 milliárdot parkoltat külföldön. Összehasonlításképp a NASA éves költségvetése mintegy 18 milliárd dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.