:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. január 4. 12:13

Megérkeztek az idei ThinkPadek, OLED kijelzős modell is van

Bemutatta legújabb ThinkPadjeit a Lenovo: a gyártó ismert notebookjainak frissített verziói között egy új, OLED kijelzős hibrid és egy moduláris tablet is helyet kapott.

Új ThinkPadekkel nyitja az idei évet a Lenovo, a vállalat a CES kiállításon leplezte le az üzleti notebookjainak legújabb szériáját. A már ismert modellek frissített változatán túl a gyártó egy feltűnőbb újítással is készült: a ThinkPad X1 Yoga névre hallgató üzleti hibridje - a "mezei" ThinkPad Yoga és a jól ismert ultrabook a Thinkpad X1 Carbon keresztezése -  az első átalakítható eszköz OLED kijelzővel. Az új eszközök fontos tulajdonsága továbbá, hogy opcionálisan WiGig dokkolás támogatással is kérhetők.

Az X1 Yoga panelje láttán biztosan sokan felkapják majd a fejüket, a kijelzőtechnológia ugyanis eddig elsősorban okostelefonokra, táblagépekre, valamint egyes csúcskategóriás tévékre korlátozódott. A notebookokban manapság megszokott IPS-nél az OLED panelek számottevően szélesebb színskálát, kitűnő kontrasztot valamint látványosan mélyebb feketéket kínálnak - az Anandtech szerint egyébként a Lenovo a Samsungtól vásárolja a paneleket, ami nem meglepő, hiszen azok mára a koreai gyártó okostelefonjainak és tableteinek szinte védjegyévé váltak.

01:17
 

The New ThinkPad X1 Yoga Product Tour Video

Még több videó

Az új, üzleti Yoga modell egy 360 fokban visszahajtható, 14 hüvelykes kijelzője egy derekas, 2560x1440 pixel felbontású OLED panelt rejt (210 PPI), persze lehetőség van hasonló vagy kisebb felbontású, 1920x1080-as (157 PPI) IPS kijelzővel is felszerelni azt. Hibrid eszköz lévén természetesen minden esetben érintőkijelzőről van szó, amelyhez aktív stylus is tartozik, ez a készülékházban pihen (és töltődik) ha éppen nincs használatban. A billentyűzet, hasonlóan a tavalyi modellekhez, az eszközt tabletként használva visszahúzódik a házba.

A modell a várakozásoknak megfelelően végre az Intel Skylake generációs processzoraival lesz elérhető, egész pontosan az alacsony fogyasztású Skylake-U sorozat kap benne helyet. A RAM 16 gigabájtnál tetőzik, a belső tárhely csúcsát pedig egy 1 terabájtos NVMe SSD jelenti. Biztosan többen örömmel látják majd, hogy a csatlakozópalettára a ThinkPadeknél megszokott Mini DisplayPort mellett már a szélesebb körben használt HDMI is felkerült, emellett három USB 3.0 portot és egy microSD olvasót is találunk az eszközön.

Az 1,27 kilogrammos, 1,67 centiméter vékony  X1 Yoga első, IPS-es modelljei már januárban elérhetők lesznek, 1449 dolláros indulóáron. Az OLED panelekre egészen áprilisig kell majd várni, azok kapcsán pontos árat is ekkorra ígér a gyártó.

Moduláris kivitel, ismerős dizájn

De nem a Yoga az egyetlen új hibrid a vállalat CES-es felhozatalában, a cég Las Vegasban egy moduláris eszközt is leleplezett, ez az X1 Tablet. Mint neve is mutatja, itt elsősorban táblagépről van szó, amelyhez egy dokkolható billentyűzet is tartozik - hasonló koncepciót korábban is láthattunk már ThinkPadek zászlaja alatt, a cég ugyanakkor most emelte a tétet, és a klaviatúrán túl mindjárt három, különböző plusz funkciókat kínáló ráadás kiegészítőmodult is bemutatott.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Maga a tablet 12 hüvelykes kijelzőjével kategóriájában egészen nagynak mondható. Az IPS panel 3:2-es képaránya a Microsoft legutóbbi Surface modelljeit idézi, akárcsak a 2160x1440-es (216 PPI) felbontás. A készülékben az Intel legújabb processzorgenerációjának Core m lapkái dolgoznak, a RAM- és tárhelyopciók pedig ugyanazok, mint az X1 Yoga esetében. Az eszköz érdekessége továbbá, hogy ez az első windowsos táblagép LTE-A támogatással.

Az X1 Tablet legizgalmasabb részét a modulok jelentik, a touchpaddel és a ThinkPad brandhez hűen TrackPointtal vagy "pöcökegérrel" felszerelt billentyűzet mellett háromféle kiegészíthetőt pattinthatunk fel a tablet alsó élére. A leglátványosabb ezek közül talán az első modul, amely egy projektorral egészíti ki a táblagépet. A gyakran prezentáló felhasználókat célzó megoldás már korábban sem volt idegen a Lenovótól, annak androidos Yoga tableteinél is láthattunk hasonlót - még a formatervezés is utóbbiakat idézi, a modul hengerded fogantyúként csatlakozik a tablethez.

A második kiegészítő egy 3D-szkennelésre is alkalmas Intel RealSense 3D kamerát ad az eszközhöz, a harmadik pedig egy, a tablet (Lenovo szerinti) 10 órás akkus üzemidejét további 5-tel kiegészítő akkumulátort, illetve egy teljes értékű HDMI és USB 3.0 portot is ad az eszközhöz. Utóbbiból egyébként magára a tabletre is jutott egy, sőt, egy C típusú USB aljzatot is találunk rajta. A hibrid-tablet februárban kerül a boltokba 899 dolláros indulóáron, a projektoros modul 279, a másik két kiegészítő pedig 149-149 dollárért lesz hozzá kapható.

Notebookból sincs hiány

Természetesen a jól ismert ThinkPad vonalak is frissültek, az X1 Carbon ultrabook 1,65 centiméterével és 1,8 kilogrammos tömegével vékonyabb és könnyebb mint valaha, belsejében pedig az X1 Yogánál látott hardver dolgozik. A 14 hüvelykes kijelző itt IPS, felbontása szintén 2560x1440-ig tornázható fel. A legkisebb - bár a Carbonnál valamivel vaskosabb - ThinkPad notebook az X260-as modell, ez a tavalyi X250-hez képest külsőre szinte semmit nem változott, belsejében viszont már Skylake-U chip dolgozik - akár Core i7. A három darab USB 3.0, a teljes értékű Ethernet és a Mini DisplayPort mellett ide is utat talált a HDMI aljzat.

A T sorozat hagyományosan méretben és teljesítményben is tud nagyobbat mutatni, idén sincs ez másképp: a T460S-be az i7-es lapka mellé már 24 gigabájt DDR4 RAM pakolható, 512 gigabájt PCIe alapú tárolóval, illetve igény szerint Nvidia GeForce GT 930M GPU-val. A kijelzőméret itt is 14 hüvelyk, 2560x1440 pixel felbontással a csatlakozópaletta hasonló az x260-éhoz, az eszköz továbbá SmartCard olvasóval is kiegészíthető.

A következő lépcsőfokokat a T460, a 15,6 hüvelykes T560, illetve a T460p jelentik, amelyek vaskosabb házért cserébe még izmosabb vasat kínálnak. Utóbbiba 45 wattos négymagos Skylake lapkák választhatók, a DDR4 RAM pedig 32 gigabájtig is feltolható. A 2016-os X1 Carbon 1299 dollárról indul majd, az X260-as modell 929, a T460s pedig 1059 dolláros kezdőártól lesz kapható. A T460 és a T560 notebookok 909 és 969 dollártól lesznek megvásárolhatók - az összes új notebook februárban kerül a boltokba (nettó árak).

Végül, de nem utolsó sorban a Lenovo az inkább a belépő- középszintet célzó ThinkPad L sorozaton is újított, a 14 hüvelykes L460 és a 15,6-os L560 modellekkel. A kijelzők felbontása itt Full HD-nél áll meg, a nagyobb modell továbbá legfeljebb 16, a kisebb pedig 32 gigabájt RAM-mal szerelhető fel. A processzorválaszték itt is az i7-esnél ér véget, a 460-as modell ugyanakkor dedikált grafikával is felturbózható, egy AMD Exo Pro Radeon R5 GPU-val. Az L széria ugyancsak februárban debütál, a kisebb modell 749, nagyobb testvére 779 dollárról indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.