Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 28. 14:00

Vesztésre áll az Nvidia

Bevitt egy ütést az Nvidiának a Samsung. Az ITC szerint a dél-koreai cég három szabadalmát is sérti az Nvidia jó néhány terméke.

Három Samsung szabadalmat sértett az Nvidia, áll az amerikai ITC, azaz a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság múlt heti közleményében. Az ITC adminisztratív jogi osztálya szerint a grafikus processzorokat tervező cég SRAM (pl. cache) implementálására, megosztott rendszerbuszra, illetve adatengedélyező pufferrel ellátott memória-alrendszerre vonatkozóan sértette meg a dél-koreaiak szellemi tulajdonát. Az alapvető szabadalmak a GPU-k mellett az Nvidia rendszerlapkáit is érintik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Nvidia csalódottan vette tudomásul a döntést. A vállalat szerint a Samsung három olyan szabadalmat választott a visszavágáshoz, melyek hosszú évek óta csak a polcon porosodtak. A szóvivő elmondta, hogy várják az ITC átfogó, végleges döntését, mely meggyőződésük szerint már nekik fog kedvezni. Ellenkező esetben az Nvidia akár komoly bajba is kerülhet, hisz az ügy akár a vállalat bizonyos termékeinek az USA-ból való kitiltásával is végződhet.

Az egyes szabadalmakat átnézve valahol érhető az Nvidia álláspontja. A háromból kettőt (6,147,385, 6,173,349) még a 90-es évek második felében jegyeztek be, míg a memória-alrendszerre vonatkozó 7,804,734 számút 2008-ban töltötték ki. Valamelyest bizakodásra adhat okot, hogy a felsoroltakból egy épp jövőre jár le, így ez feltehetőleg már nem lesz hatással az ügy végkimenetelére.

Az Nvidia kicsit több mint egy éve nyújtott be kereseteket a Samsung és a Qualcomm ellen három, GPU-khoz kötődő, összesen hét szabadalmának megsértése miatt - egyet egy Virginia állambeli szövetségi bíróságon, egy másikat pedig az ITC-nél. A cég kártérítést és ami még fontosabb, utóbbitól az érintett Samsung termékek importtilalmának elrendelését kérte. Nem sokkal később a Samsung választüzet nyitott, viszontperelte az Nvidiát és annak egyes partnereit.

Szövetségi bírósági eljárásban egyelőre nincs érdemi fejlemény, de az ITC egyik illetékes bírája már egy októberi határozatában is a Samsung számára kedvező döntést hozott. Thomas Pender szerint a szabadalmakból kettő (a vertexfeldolgozást és a többszálú végrehajtást leírók) esetében nem történt szabadalomsértés, egy esetben (shadow mapping) viszont igen. Ezzel azonban az Nvidia semmivel sem került jobb helyzetbe, mivel a bíró ezt a szabadalmat határozatában érvénytelennek nyilvánította - véleménye szerint ugyanis a GPU-gyártó egy korábban már létező találmányt védetett le újra. Ez utóbbival szemben az Nvidia fellebbezett, míg a fennmaradó négy szabadalom esetében a vállalat néhány hónappal ezelőtt visszalépett.

Az Nvidia tehát egyelőre vesztésre áll az általa kirobbantott háborúban. A vállalat 2013 óta próbálja monetizálni szellemi tulajdonát, eddig meglehetősen kevés sikerrel. A fentiek tükrében akár egy keresztlicenc megállapodás is lehet az ügy végkifejlete, de bárhogy is legyen, jelen állás szerint az Nvidia fog rosszabbul kijönni a csatározásból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról